Ania i Tomasz 23.09.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Witam oto moje ustalenia odnośnie kalkulacji kosztów wybudowania mojego domu.Nadmieniam że oboje z mężem pracujemy, nie mamy w rodzinie budowlańców itp., założenia są takie że organizujemy materiał, umawiamy ekipy do poszczególnych etapów budowy. teraz dom http://www.archeton.pl/projekt/malachit-64-441-rzuty-32d14b3abeca3477e805aa3acffaaefe ze zmianami. wydłużony o 1 metr od strony salonu i kuchni, oraz powiększona kotłownia co daje 167 m2 powierzchni netto oraz 105 m2 powierzchni zabudowy. Dom ma być prosty, wykańczany tańszymi materiałami, bez nowoczesnych instalacji. ogrzewany na ekogroszek i tradycyjne grzejniki, bez kominka. a tez kalkulacja zrobiona na podstawie uzyskanych informacji w hurtowniach i u ewentualnych wykonawców. Proszę o ocenę: 1. stan Owykop 500szalunki 1000stal 1200beton b-20 3500cement, wapno 1000bloczki bet. 4000styropian 1300papa, dysperbyt 500piach 1500kanalizacja 500beton b-15 4000inne drobne 1000robocizna 8000RAZEM 28 000 2. MURY STROPpustaki na cały dom 19 000nadproża 1 000kominy 3000strop (pustaki, belki) 5000strop i wieniec beton 6000 (równiez na schody i ew. taras)cement, piach, wapno 2600 (do murowania)stemple, gwoździe, kotwy itp. 3000robocizna tego etapu 17 500RAZEM 57 100 3 DACH dachówka roben z akcesoriami i orynnowaniem 14 000więźba i nadbitka 7 000robocizna 10 000impregnaty i bejce i ine 5 000RAZEM 36 000 4. okna i dzwi zewnętrzne 11 000 ewentualnie rolety 4 000RAZEM 15 000 wychodzi mi san surowy zamknięty 136 tysięcy na wykończeniówkę planuje wydać ok. 160 tysięcy. wykończenie w założeniu ma być skromne, sami możemy malować, zakładać panele, kafelki w kotłowni, czy w łazience, zwykła i tania armatura sanitarna, montować lapy, kinkiety,ułożyć chodniki i ścieżki na działce. w tej kwocie musi się zmieścic też ocieplenie i otynkowanie domu. Proszę o opinie, gdzie szacuję za mało a gdzie za dużo (bo chcę jak najtaniej) Pozdrawiam Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 23.09.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Niby powinnaś się zmieścić ale uwaga !!! w miarę jedzenia apetyt rośnie hahahah Ja też tak zakładałam ale nie umiem zrezygnować z lepszych rzeczy Wydaje mi się,że : - na dach za mało dałaś,więźba z podbitką 10tyś,robocizna 15tyś ja się porwałam na dachówkę Robena Monza plus-czarno-brązowa nie wiem co Ty planujesz - okna + drzwi zewn.- dodaj z 3 tys na porządne drzwi - wykop za 500 ?, dałam 1tyś - dodaj na piach,cement i wapno jeszcze raz tyle - ja nie kupiłam ani grama piachu a i tak te rzeczy wyszły mnie drogo - kominy- chyba za mało te 3 tyś , ja za samą cegłę klinkierową +zaprawa aby tylko wyciągnąć kominy ponad szczyt dałam 1500zł zwykłą cegłę miałam za darmo z rozbiórki Mój Granat z piwnicami SSZ wyjdzie jakieś 160tyś ale to jeszcze nic pewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.09.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 życie zweryfikuje... kosztorys taki sobie - można zakładać że coś tam będzie ileś tam kosztować. Ale skoro nie ma ilości tylko same kwoty to kosztorys do niczego. poza tym takie kwiatki jak do stanu 0 wapno. Na tym etapie nie używa się wapna, ewentualnie plastyfikator. Nadproża 1000zł? nie sądzę... kominy 3000zł? itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarlenaMarcin 23.09.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 taka uwaga im mniej wydasz kasy przy budowie (materiały, ocieplenie itd..) tym więcej będzie Cię kosztowało uzytkowanie domu.. lepiej nie oszczędzać na starcie bo nie wyjdziesz na tym dobrze.. jesteśmy własnie w momencie kończenia budowy.. zakładalismy, że do tego stanu wydamy mniej.. "walnelismy się" o ok. 50tys ... bo w praniu to wychodzi.. jak zaczynasz czytać i szukać materiałów to zastanawiasz się czy nie lepiej wydac kilka złotych więcej na coś lepszego... i tak złotówka do złotówki.. i się uzbiera.. wydaje mi się że za stan surowy zamknięty te 150-160 tys powinniście liczyć.. lepiej by zostało niż zabrakło... pozdrawiam ps. a koszt papierologii? pieca? kierownika budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 24.09.2009 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Papirologia już za nami projekt, architekt, prąd już zapłacone. Jeśli chodzi o piach, zaprawy, beton i pracę koparki to może rzeczywiście za mało poza tym tego nie da się przewidzieć dokładnie. Mam wycenę z hurtowni na kominy z leiera na kwotę 3 tyś. Poza tym mam wycenę na cały dom - okna z firmy PROFITECH białe na kwotę niecałe 9 tyś. okna są dobre bo mam z ich firmy w bloku już z 7 lat i jestem zadowolona. 50 tys więcej w imię lepszych materiałów, a zakładając że to 50 tyś jest z kredytu to trzeba doliczyć drugie 50 tyś na odsetki. I kiedy to się zwróci w użytkowaniu! za 30 lat?. Za 30 lat to moje dzieci przeprowadzą gruntowny remont domu dla siebie. Będę budować z porotermu 30, dach z dachówki (jeszcze nie wiem jakiej). Bardzo dziękuję za wszystkie opinie,przynajmniej już zaczęłam myśleć o dodatkowej kasie na czarną godzinę, żeby potem nie mieć kłopotów. No i czekam na jeszcze. Może ktoś zaczyna budowę podobnej wielkości domu, co mój MALACHIT i podzieli się informacjami na temat kosztów. Jutro idę odebrać pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 24.09.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Nasz Z45+ stan surowy zamknięty kosztował 100 tys zł. dom ma 133 m.kw. powierzchni, bryła prosta, dach dwuspad, bez piwnic, dachówka Braas, pustak Max Leier, okna Jezierski -wiec standard materiałów średni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 29.09.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 ja bym więcej dała na okna... nie wiem czy chcesz drewno czy PCV ale +3-4 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tribalrs 30.09.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Okna + drzwi 11 tys? Mało prawdopodobne, chyba że wybierzesz rozwiązania pokroju Dobroplastu i chińskich drzwi z Praktikera. Na dodatek założyliście 4 tys za rolety. Dość duzo. Planujecie napęd elektryczny? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 30.09.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 myślę, że dacie radę budowałam identyczny prawie że tylko z garażem dwustanowiskowym .... za całość do zamieszkania - 270.000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 16.10.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 mozesz porownac sobie koszty budowy w moim dzienniku, staram sie w miare dokladnie wszystko podawac, zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 16.10.2009 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 1. stan O wykop 500 szalunki 1000 stal 1200 beton b-20 3500 cement, wapno 1000 bloczki bet. 4000 styropian 1300 papa, dysperbyt 500 piach 1500 kanalizacja 500 beton b-15 4000 inne drobne 1000 robocizna 8000 RAZEM 28 000 Proszę o opinie, gdzie szacuję za mało a gdzie za dużo (bo chcę jak najtaniej) Pozdrawiam Ania Ustosunkuję się do stanu 0 bo właśnie zakończyłem. Od razu też zaznaczam, że bez podanych ilości/powierzchni trudno odpowiadać precyzyjnie, więc będę posługiwał się ogólnikami. Brakuje mi w tej wyliczance: 1. koszt zdjęcia humusu 2. koszt geodety 3. koszt kierbuda 4. koszt rozprowadzenia piasku, zasypania fundamentów (koparka) 5. koszt dostarczenia na budowę wody i elektryki 6. kosztu transportu mat., pompy do betonu, dojazdów itp. Nie wiem jaki tryb pracy przyjmie ekipa ale w porównaniu z moimi kosztami to: 1. za dużo na szalunki, no chyba, że musisz szalować ławy 2. u mnie wyszło dużo mniej za styropian 3. na pewno za mało za piasek (policz piach zarówno do zaprawy jak i podsypki) 4. na tzw. inne drobne radzę policzyć tak z dwa razy tyle Reszta pozycji zależy od wielkości domu, jakości pracy ekipy, przyjętych rozwiązań, więc mogą być takie, albo wyższe lub nawet niższe, trudno jednoznacznie określić. Podpytaj też czy zamiast B20, B15 nie można zastosować B15, B10 wyjdzie trochę taniej. A tak na marginesie pierwek nie miał racji przy stanie 0 może być potrzebne wapno, u mnie ekipa coś tym wapnem oznaczała, nie poszło go dużo, ale mam je na liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 19.10.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Witam wykończenie w założeniu ma być skromne, sami możemy malować, zakładać panele, kafelki w kotłowni, czy w łazience, zwykła i tania armatura sanitarna, montować lapy, kinkiety,ułożyć chodniki i ścieżki na działce. w tej kwocie musi się zmieścic też ocieplenie i otynkowanie domu. Proszę o opinie, gdzie szacuję za mało a gdzie za dużo (bo chcę jak najtaniej) Pozdrawiam Ania skromne i tanie to nie są synonimy, niestety taniość wszędzie i we wszystkim trochę przekłada się na bylejakość. Mam na mysli to, że kupując np. najtańsze baterie wyrzucasz pieniądze, bo szybciej się zepsują: uszczelki, kamienie itp. i szybciej trzeba je wymienić. Lepiej chyba najpierw kupić to co niezbędne (np. jedną baterię do jednej łazienki, w drugiej baterie mogą być póxniej zamontowane) i kupić to w lepszym gatunku niż od razu wszystko, ale byle jakie. mam znajomych, którzy włąśnie tak najtańsze wszystko - i generalnie mimo, ze ich domek ma ok. 3 lat, to wnętrze wyglada jakby trochę ruderowato. Gdzieś tam przyoszczędził na ociepleniu i później musiał otwory robic i piankę uszczelniająca wpuszczać. Najtańsze drzwi, ktore się wypaczają. Sam robił wiekszośc rzeczy (żeby oszczędzić) i efekt taki, ze z komina wieje, pralka się psuje bo jakoś woda nie schodzi czasem, solary za słabe (za mało ich) i tak często im wody ciepłej brakuje, ale żal im włączac gazu, więc w zimnej się myją, glazura najtańsza - juz jest popękana, jest wiele rys... Dalej nie opisuję, bo nie o tym wątek. Więc wydaje mi się, że na wszystkim nie powinno się oszczędzac przy budowie. Poza tym do kosztorysu, ktory się ma powinno się doliczyć ok. 30% na wydatki nieprzewidzane. Jeszcze jedna uwaga - 160 tys na wykończeniówkę wliczając w to wszelkie instalacje, piec, grzejniki i do tego typowe wyposażenie wnętrza i jeszcze ocieplenie i elewacja to zdecydowanie za mało. Pamietam, jak robilismy kalkulację to naszego domku o podobnym metrażu - dwa razy więcej wyszło Pamiętajcie tez o takich kosztach jak: 1. Koszty transportu materiałów (nie wiem czy są tu wliczone). 2. Koszty stróża albo koszty pokrywające straty (kradzieże) - poczytajcie wątek o kradzieżach na budowie. 3. Geodeta, Kierownik budowy 4. Koszty związane z odbiorem domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 19.10.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Jeszcze jedna uwaga - 160 tys na wykończeniówkę wliczając w to wszelkie instalacje, piec, grzejniki i do tego typowe wyposażenie wnętrza i jeszcze ocieplenie i elewacja to zdecydowanie za mało. Morfeusz -a jaki masz metraż domku? Bo np my od momentu zakupu projektu -do momentu wprowadzenia sie wydaliśmy dokładnie 270tys zł, i bynajmniej nie kupowaliśmy najtańszych i bylajakich materiałów.... Mamy wszędzie ogrzewanie podlogowe, nigdzie nie ma paneli -wszedzie parkiet, baterie Hansgrohe, kocioł kondensacyjny Vailanta, okna Jezierski, kominek z PW, płytki Tubądzin, Paradyż -więc produkty markowe i najlepszej jakości. Sami w domku nie robilismy nic -wszystko robiły ekipy z polecenia znajomych -akurat mielismy szczęście do tanich (ale nie bylejkakich). Bardzo wilele osób przewinęło się przez nasz domek od wprowadzenia (w maju br), i każdy jest w szoku, że osiągnęliśmy tak wysoki standard za tak rozsądne pieniądze. Wymagało to wiele czasu, poszukiwań, jeżdzenia, śledzenia promocji w hurtowniach czy inecie -ale się udało. Uważam więc że 270tys za 130 metrowy dom -to naprawdę rozsądna kwota i nie bedziecie skazani na "bylejakość" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 19.10.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 wydaje mi się, że w tych wszystkich wycenach bardzo istotne jest to, gdzie się buduje dom, koszty robocizny różnią się bardzo, a że stanowią znaczny udział kwoty ogólnej - to i rozbieżności w szacowanych kosztach są dużetak więc co innego opolszczyzna, Sandomierz i okolice Warszawy czy Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
morfeusz1 19.10.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2009 Jeszcze jedna uwaga - 160 tys na wykończeniówkę wliczając w to wszelkie instalacje, piec, grzejniki i do tego typowe wyposażenie wnętrza i jeszcze ocieplenie i elewacja to zdecydowanie za mało. Morfeusz -a jaki masz metraż domku? Bo np my od momentu zakupu projektu -do momentu wprowadzenia sie wydaliśmy dokładnie 270tys zł, i bynajmniej nie kupowaliśmy najtańszych i bylajakich materiałów.... Mamy wszędzie ogrzewanie podlogowe, nigdzie nie ma paneli -wszedzie parkiet, baterie Hansgrohe, kocioł kondensacyjny Vailanta, okna Jezierski, kominek z PW, płytki Tubądzin, Paradyż -więc produkty markowe i najlepszej jakości. Sami w domku nie robilismy nic -wszystko robiły ekipy z polecenia znajomych -akurat mielismy szczęście do tanich (ale nie bylejkakich). Bardzo wilele osób przewinęło się przez nasz domek od wprowadzenia (w maju br), i każdy jest w szoku, że osiągnęliśmy tak wysoki standard za tak rozsądne pieniądze. Wymagało to wiele czasu, poszukiwań, jeżdzenia, śledzenia promocji w hurtowniach czy inecie -ale się udało. Uważam więc że 270tys za 130 metrowy dom -to naprawdę rozsądna kwota i nie bedziecie skazani na "bylejakość" w szoku jestem że tylko tyle. My nie mamy niestety domku (kończy nam sie mieszkanie wykańczać), zrezygnowalismy już wtedy gdy mielismy podpisaną umowę na budowę i wpłacone pierwsze pieniądze (niestety je straciliśmy). Projekt był indywidualny - metraz podobny do Twojego. Na początku miał to być domek szkieletowy ryglowy. Zrezygnowalismy ze względu na koszty - stan deweloperski ok. 450 tys. Następnie kupiliśmy projekt na dom murowany, portherm, dachówka ceramiczna. I tutaj nam wyszedł stan deweloperski za 390 000 zł. A gdzie reszta nie wiem jakim cudem można się zmieścic w 270 tys ale widocznie można, jestem pod wrażeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 20.10.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2009 Witam Koszt budowy domu jest uzależniony niestety od rożnych czynników, także geograficznych. Bo nie dość, że robocizna jest niższa to i materiały także mogą być tańsze. Drugą sprawa jest sam projekt i rozwiązania w nim zastosowane i metraż taki sam a koszty mogą być różne. Wspomnijmy choć o samym fundamencie, w zależności od gruntu na jakim jest stawiany (np. rożnego rodzaju izolacje), ilość ław fundamentowych, zbrojenia, głębokości posadowienia, czy wzmocnień na szkody górnicze itp. może dać różnice nawet 20 000,00 zł lub więcej.My mamy domek 107 m2 parterowy, bez podpiwniczenia, bez poddasza, dach prosty, projekt indywidualny specjalnie dobierane rozwiązania techniczne by był tani w budowie i za fundamenty zapłacone jest 23 000,00zł w tym GWC żwirowe w obrębie fundamentu, ściana fundamentowa 1,5m wysokości zasypana piachem (ok 250 ton) i zagęszczone, do tego izolacja przeciwwilgociowa i cieplna.Stan zamknięty wyszedł prawie 100 000,00 zł w tym dach odeskowany i opapowany + blachodachówka, okna oknoplast profil PLATINIUM, dodatkowo już zakupiono w tych pieniążkach rekuperator Siwickiego + wentylatory EBM. Komin ponad dach z klinkierówki pełnej, w środku przewód ceramiczny ocieplony watą.Czy to dużo czy mało, ciężko określić, zostało jeszcze wiele do zrobienia, ale w porównaniu do kosztorysu dla banku jestem 23 000,00 do przodu.W dalszej części nie zawsze się da oszczędzić, ale powinniśmy się zmieścić w 230 000,00 zł do zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Tomasz 23.07.2010 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2010 po kilku miesiącach od napisania tego postu mam już zbudowany SSZ. Teraz mogę porównać rzeczywiste koszty do tych które zakładałam. Tak więc dla wszystkich zainteresowanych mogę powiedzieć że:1. stan O łącznie z ociepleniem fundamentu i kanalizacją 25.300 zł2. wszystkie ściany, strop i taras przed domem 47.230 zł3. kompletny dach (dachówka ceramiczna, boazeria itp) 37.400 zł4. okna profile Veka kolor na zewnątrz orzech 12.250 zł5. drzwi stalowe gerda z montażem 2.240 zł6. drzwi di kotłowni 500 zł razem 124.900 zł za stan surowy zamknięty. Zestawienie powyższe to oczywiście materiały wraz z robocizną. kominy mam otynkowane tynkiem mozaikowym. i tak dla ciekawości za kominy dałam 3000 zł. Ceramiczny z 3 wentylacjami i 2 wentylacyjne. teraz robią się instalacje elektryczna i cała hydraulika i ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marta i Piotrek 19.08.2010 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2010 Witam, mam ogromna prośbe do budujących projekt archetonu Malachit. My skrócilismy domek o 1m i zmniejszylismy kuchnie na rzec salonu całkowicei odgradzając jadalnie. większych zmian nie wprowadzaliśmy. znalazłam tu ciekawe informacje, ale interesuje mnie obecnie tak mniej więcej ile materiału zakupiliscie na ten projekt, np. liczbe pustaków, dachówki, ile zużylisci betonu do fundamenów? Mamy już pozwolenie i chcemy kupić na dniach materiał, kazda uwaga będzie nam bardzo pomocna. Myśleliśmy zakupić bloczki czeramiczne P+ W 25, ale każy nam radzi inaczej, także z dachóką mamy problem nie wiemy jaka była by najepsza? Prosze o szybką odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts