kristal2 23.09.2009 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Witajcie Mam pytanie do Was wszystkich. Czy ktokolwiek z was ma jakies doświadczenia związane z korzystaniem z wody pochodzącej ze studni kopanej zlokalizowanej na działce sąsiada. U mnie ostatecznie okazało się, że woda ze studni którą mam na działce nie nadaje sie do uzytku spożywczego. Na działce sąsiada mam zamiar wykopać druga studnię - woda powinna być ok bo działka połozona na zboczu góry, a sąsiad wstępnie zgodę już wyraził. Jak teraz zabezpieczyć się od strony prawnej, bo narazie wszystko jest na gębe ale papier jakiś by pasowało spisać z nim co by potem w przyszlości mieć święty spokój i się zabezpieczyć na czarną godzinę???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.09.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Witajcie Mam pytanie do Was wszystkich. Czy ktokolwiek z was ma jakies doświadczenia związane z korzystaniem z wody pochodzącej ze studni kopanej zlokalizowanej na działce sąsiada. U mnie ostatecznie okazało się, że woda ze studni którą mam na działce nie nadaje sie do uzytku spożywczego. Na działce sąsiada mam zamiar wykopać druga studnię - woda powinna być ok bo działka połozona na zboczu góry, a sąsiad wstępnie zgodę już wyraził. Jak teraz zabezpieczyć się od strony prawnej, bo narazie wszystko jest na gębe ale papier jakiś by pasowało spisać z nim co by potem w przyszlości mieć święty spokój i się zabezpieczyć na czarną godzinę???? Jeśli masz pewność, że woda na działce sąsiada będzie lepsza niż na twojej to spisz wszystkie uzgodnienia i załatw podpis sąsiada i to wszystko co możesz zrobić sensownego. Nie sądzę, że któryś z was chciałby sprzedawać/kupować fragmentu działki. Zawrzyj również zobowiązanie sąsiada do poinformowania ewentualnego nowego właściciela jego działki o tych zobowiązaniach oraz zapewnienie dostępu do serwisowania studni i urządzeń wraz z instalacjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.09.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Zapomniałem dodać o swoich doświadczeniach - mój sąsiad jest na podliczniku wody z mojego licznika i dodatkowo moje szmbo jest zlokalizowane na jego działce. problemów z tym nie mamy, ale to zależy od zainteresowanych, nie od uzgodnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sql 24.09.2009 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 a mi pani w starostwie przyjmując projekt do PnB powiedziała, że studnię MUSZĘ mieć własną i oddała do poprawki. studnia na działce sąsiada (wujka) była wybudowana wspólnie, właśnie po to, abym ja (potem) nie musiał wiercić drugiej. no cóż - projekt zmieniłem, a i tak podłączyłem się do tamtej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristal2 24.09.2009 06:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Na etapie PnB to ja także mam projektowany przyłącz wody do domu z tej studni którą mam na działce, ale życie jest życiem i teraz dopiero okazało się, że wodą z tej mojej studni to można kwiatki podlewac a nie używać jej do gotowania, picia. Myśle, że potem w papierach da się wszystko poprawić i usystematyzować, tylko na dzień dzisiejszy co z tym sąsiadem, co radzicie spisać umowę użyczenia, czy jakąś inną umowę notarialną. Może ma ktoś podobne doświadczenia???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba_x 24.09.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 trochę dziwne , u ciebie woda jest zła a kawałek dalej u sąsiada jest ok ? , piszesz że do celów spożywczych po co ci studnia jak masz wodę z wodociągu (wnioskuję po tym że masz licznik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristal2 24.09.2009 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Niestety u nas nie ma wodociągu i na najbliższe lata nie ma na niego żadnych widoków. Pewność, że woda u sąsiada będzie ok wynika stąd, że mój dom jest posadowiony w dolinie, a działka sasiedzka jest już na zboczu góry, dolina plynie jeszcze potoczek, i wszystkie cieki wodne - jak mi powiedział fachowiec od kopania studni - są ukierunkowane w strone tego potoku a nie odwrotnie. Pozatym jest kolejny plus takiego rozwiązania, że woda do mojego domu byłaby doprowadzona pod własnym ciśnieniem, tzn. wykorzystujemy wtedy spadek grawitacyjny i różnice poziomów, co u nas w górach jest rozwiązaniem bardzo często sotosowanym. Oszczędności: to brak głośnego hydroforu no i w perspektywie kilkunastoletniej na prądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 trochę dziwne , u ciebie woda jest zła a kawałek dalej u sąsiada jest ok ? nawet nie trochę totalnie dziwne, na tyle, że nie wierzę a instytucja zapewniająca stabilność eksploatacji studni sąsiada (lub u - choć to raczej to samo) zwie się służebnością na każdoczesnego właściciela/użytkownika i to chroni przed zmianą zdania przez tego, lub każdego następnego właściciela terenu, na którym studnia się znajduje i pani w starostwie może se pierdu pierdu a na początku - tak jak od dostawców mediów- oświadczenie właściciela o ZAPEWNIENIU korzystania z ujęcia, to przecież to samo, nie wiem czym to się różni od oświadczenia dostawcy mediów? może pani w starostwie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kristal2 28.09.2009 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Reasumując doradzacie zapisanie u natariusza służebności. Orientuje się ktoś może w kosztach takiej operacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts