FREDY 23.09.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Witam; obecnie ogrzewam swój dom Propanem. Jestem ogólnie zadowolony - płacę rocznie około 2000-2600 zł plus dzierżawa butli 500zł rocznie. Parę dni temu dowiedziałem się że gazownia planuje budowę gazociągu. I stąd moje pytanie - czy rzeczywiście opłaca mi się to przejście? Za litr propanu płaciłem ostatnio około 2zł netto, za gaz ziemny moi rodzice płacą 1Nm3=1,43zł netto. Nie wiem co to znaczy ta jednostka 1Nm3 Czy ktoś potrafi policzyć ile tych jednostek ( Nm3) odpowiada wartości energetycznej litra propanu? Lub też czy zna ktoś wartość energetyczną propanu i wartość energetyczną gazu ziemnego - Nm3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.09.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Witam; obecnie ogrzewam swój dom Propanem. Jestem ogólnie zadowolony - płacę rocznie około 2000-2600 zł plus dzierżawa butli 500zł rocznie. Parę dni temu dowiedziałem się że gazownia planuje budowę gazociągu. I stąd moje pytanie - czy rzeczywiście opłaca mi się to przejście? Za litr propanu płaciłem ostatnio około 2zł netto, za gaz ziemny moi rodzice płacą 1Nm3=1,43zł netto. Nie wiem co to znaczy ta jednostka 1Nm3 Czy ktoś potrafi policzyć ile tych jednostek ( Nm3) odpowiada wartości energetycznej litra propanu? Lub też czy zna ktoś wartość energetyczną propanu i wartość energetyczną gazu ziemnego - Nm3? Nm^3 - jest to umowna jednostka miary spoza układu SI służąca opisywaniu objętości gazów - oznacza ni mniej ni więcej tylko normalny metr sześcienny. Jest to ilość gazu zawarta w 1m^3 o ciśnieniu 1atm i temperaturze 0 stopni C . O reszcie poczytaj TUTAJ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 23.09.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Fredy, 1 m3 GZ-50 to 34,4 MJ - 1,43 PLN 1 ltr Porpoanu to 23,6 MJ - 2,0 PLN Po obliczeniach wychodzi, ze za zlotowke kupisz 2 x wiecej megadzuli ziemnych czem propanowych Oszczednosci rzedu 1000 - 1300 PLN / rok - zakladam identyczne sprawnosci kotlow, stale zapotrzebowanie oraz stale ceny nosnikow energii. Oczywiscie moze sie to bujnac w jedna lub druga strone (ceny nosnikow szczegonie) bo nad zuzyciem to Ty masz wladze. Dzierzawa zbiornika pomijalna = oplacie stalej i zmiennej abonamentowej przesylowej (50 cus) zlotych miesiecznie. Ale wybor nalezy do Ciebie Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FREDY 23.09.2009 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2009 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts