Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

umowa - zlecenie: pytania laika

Recommended Posts

może byc czasem nieozusowana

- jak ktos nawiązuje umowę-zlecenie w innej firmie (nie w swojej, w której jest zatrudniony na umowe o pracę, gdzie ma przynajmniej minimalną krajową płacę) to nie trzeba od niej płacic skladek ZUS

- jak ktoś nawiązuje umowe-zlecenie w innej firmie (a w swojej pracy ma niższa płace niz minimalna krajowa) to trzeba płacic od niej ZUS

- jak ktos nawiązuje umowę-zlecenie w swojej firmie, w której tez ma umowę o prace, to trzeba od niej odprowadzic ZUS

- jak ktos ma tylko i wyłacznie umowe-zlecenie i nigdzie indziej nie ma innej umowy, to trzeba płacis ZUS

- jak ktos ma status emeryta/rencisty i nawiązuje umowe-zlecenie to trzeba od niej placic ZUS

- jak ktos ma status emeryta/rencisty i jest zatrudniony gdzieś na umowie o pracę, to w innej firmie nawiązując umowe-zlecenie nie trzeba jej ZUS-owac

- jak ktos ma status studenta/ucznia i ma umowe -zlecenie - nie trzeba jej ZUS-owac

jest mnóstwo różnych przypadków ..... (w niektórych przypadkach ZUS-y są dobrowolne, w niektórych obligatoryjne), ale nie mam czasu teraz by szczegóły pisac ...

Ja dużo osób na umowę-zlecenie zatrudniam, bo to dla nich z reguly jest dodatkowa praca np. po poludniu, ale ci, którzy nie pracuja nigdzie maja płacone ZUS-y, tylko studentom nic nie płacę.

Ale teraz mam dobra główna ksiegową, ona zna kazdy przypadek, więc przestałam sie tym wreszcie interesowac.