Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

tynkowanie otworów przyokiennych

Recommended Posts

Dagulka niestety przy tynkowaniu otworów okiennych jest troszkę roboty ja do tego nie miałem nerwów i też obrobiłem otwory płytami. Jednak wprawionym tynkarzom pewnie otynkowanie otworów idzie szybko mi to zajmowała bardzo długo dlatego mam tak a nie inaczej. Jednak jak bym płacił to bym żądał tynkowania.

bladyy78 ... wiem, że przy tynkowaniu otworów okiennych jest więcej roboty.... dlatego też przeważnie nie odliczane są te otwory od metrażu przy kosztach robocizny (no chyba że jakieś dupne okno :roll: )

do autora .... ja bym kazała wytynkować....

U mnie też chcieli zostawić 3 dość nietypowe okna na jednej ścianie. Twierdzili, że krzywo wymurowane i za dużo tynku miało pójść na wyprostowanie, i że lepiej zrobić płytą potem (oni? - Nieeeeee... )Oczywiście to tylko wymówka. Ściana ostatecznie tynkowana, wnęki obrobione, wszystko gra...

Ja mam obrobione GK wszystkie okna pionowe, ale ze wzgledu na tasme uszczelniajaca illbruck'a od ktorej tynk c-w moglby sie odrywac lub pekac.

Tynkarze powiedzieli mi, ze woleliby otynkowac bo bylo by wszystko identycznie a tak bede musial gruntem z piaskiem zaciagac GK-no ale sa tynkarze i "tynkarze"

Pzdr.

Pewnie, że najprościej jest tynkować prostą ścianę bez drzwi i okien, tylko ile takich ścian jest.....

U mnie glify (czyli ten oczodół okienny) były tynkowane tynkiem gipsowym z agregatu. Niestety jest to trudny element i możliwe jest zrobienie masy błędów np:

- krzywe (niepionowe i niepoziome obsadzenie narożników;

- zarysowanie narożników packą (zniszczenie ocynku) i wyłażenie w następstwie rdzy - (może plastikowe narożniki są lepsze);

- wykonanie powierzchni glifu nie pod kątem prostym w stosunku do płaszczyzny ściany, co w następstwie daje mniejszą szerokość bliżej okna niż przy płaszczyźnie ściany;

- zbyt grube lub zbyt cienkie zatynkowanie ramy okiennej;

- wytynkowanie glifu na innych wysokościach przy każdym oknie;

-...