Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Renowacja starych podłóg drewnianych (deski malowane)

Recommended Posts

Witam!

Mam starą podłogę drewnianą (ok. 90 m2), deski na stropie Kleina (stary dom, podłoga położoną jeszcze w latach 30. ubiegłego wieku). Jest w miarę dobrym stanie, jest niestety pomalowana okropną czerwoną farbą. Chciałbym ją scyklinować do żywego drewna, wypełnić szpary pomiędzy deskami i polakierować. Są też do uzupełnienia trzy fragmenty podłogi, w miejscach po zdemontowanych piecach kafflowych.

Fachowcy zaproponowali następujące warianty:

1) cyklinowanie + malowanie 3x (w tym podkład), lakier to Domalux, koszt 40 PLN/m^2, szpary między deskami - 5 PLN/m^2, wypełniaczem (nie lakierem) zmieszanym z pyłem z cykliny,

2) cyklinowanie + malowanie 4x (w tym podkład), koszt 65 PLN/m^2, lakier to Bona Resident, w tej cenie również wypełnienie szpar wypełniaczem j.w.,

3) cyklinowanie + malowanie 3x - 45 PLN/m^2, szpachlowanie - od 5 do 10 PLN/m^2, do tego lakier wybieram sam i jest rozliczany dodatkowo, proponowano mi lakier dwuskładnikowy, przy czym muszę liczyć się z kosztem ok. 25 PLN/m^2 takiego lakieru.

Biorę pod uwagę opcję nr 1 dlatego, aby pozbyć się w miarę tanio tej farby z podłogi (część cykliniarzy nie chce się za takie podłogi brać, bo "za dobre mają maszyny"), polakierować ją i za kilka lat odnowić, ale trochę odstrasza ten Domalux (większość fachowców go odradza).

Dodam, iż z fachowcem proponującym opcję nr 2 rozmawiałem dość długo, oglądałem jego robotę (zaprosił mnie, aby przyjrzeć się jego pracy), proponował mi również obejrzenie poprzednich prac. Odpowiedział na wszystkie moje pytania bardzo szczegółowo i myślę, że dobrze by mi się z nim współpracowało (to też jest ważne i warto za to zapłacić).

Czy mogę prosić o ustosunkowanie się do powyższych wariantów? Szczególnie interesuje mnie opinia o lakierach (Domalux vs. Bona Resident vs. lakier dwuskładnikowy). Czy oprócz wypełniaczy mieszanych z pyłem (nie na bazie silikonu) stosuje się również wypełniacze silikonowe do podłóg? Jeżeli tak, to czy (i w czym) są one lepsze od tych mieszanych z pyłem?

Pozdrawiam,

Jacek

P.S. Podane ceny dotyczą fachowców z Poznania i okolic.

https://forum.murator.pl/topic/130414-renowacja-starych-pod%C5%82%C3%B3g-drewnianych-deski-malowane/

jak ta podłoga jest w miarę równa i nie "klawiszuje"

to ja bym się szarpnął - i - dołożył - i - przybił na nią parkiet...

po 70 letnich dechach nie spodziewaj się cudów - renowacja

istniejącej podłogi jest IMHO wydatkiem bez sensu....

jak ta podłoga jest w miarę równa i nie "klawiszuje"

to ja bym się szarpnął - i - dołożył - i - przybił na nią parkiet...

po 70 letnich dechach nie spodziewaj się cudów - renowacja

istniejącej podłogi jest IMHO wydatkiem bez sensu....

Podłoga spełnia określone przez Ciebie kryteria.

W domu mam dwa mieszkania. W jednym z nich przeprowadziłem już taką operację, było to co prawda kilkanaście lat temu (inne maszyny, lakiery, itp.), ale dzięki temu wiem, czego mogę się spodziewać, a czego nie. Dlatego jestem zdecydowany na wariant z renowacją podłogi.

Jacek

Ja nie rozumiem propozycji zamiany pięknej starej drewnianej podłogi liźniętej znakiem czasu - na PARKIET !!!

W tym roku kładliśmy dechy na podłogę (takie prawdziwe dechy), fachowiec zaproponował materiały, wytłumaczył dlaczego takie, przekonał nas, przyokazji wybił z głowy kilka mitów i podłoga jest piękna.

Zgodziłbym się z betonem44. Piękna podłoga pięknej podłodze nie równa. Stare dechy z reguły noszą ślady użytkowania i ślady czasu. Brud, grzybki, sinizna której pod farbą nie widać, zaprawione szpachlą sęczki. Takie deski jeżeli maja spękania powierzchniowe zawsze już będą miały tego czarne ślady, podobnie z dziurami po gwożdziach, uszkodzeniami, łączeniami w najbardziej widocznych miejscach. Kiedyś kładąc dechy zakładało się że będą pomalowane kryjąco więc nie musiały być piękne i z reguły nie były. Szpachel i farba przykryły wszystko.