Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za SSO - 10km od Łodzi (123m2)

sailor_man

Recommended Posts

Witam,

jaka kwota za robocizne jest rozsądna przy domu 123m2+garaż 20m2 (domek parterowy, bez poddasza użytkowego, bez stropu wylewanego, dachówka cementowa, dach kopertowy o pow. ok 290m2)?

Rozmawiałem z jedną ekipą i powiedzieli mi 60tys.zł (w tym jest np 65zł za 1m2 dachu).(zakres prac to: stan 0 (bez hydrauliki), ściany, więźba, krycie dachu)

Czy to jest dużo? Jakie są Wasze doświadczenia z tego regionu? Czy macie jakąś sprawdzoną ekipę?

sailor_man

Rozmawiałem, z poleconą ekipą. Koszty robocizny przedstawili następująco:

25000zł - stan 0 + ściany

19000zł - dach

4500zł - docieplenie zewnętrzne

Całość 48500zł - co sądzicie o tej kwocie - czy to wciąż za dużo?

Na forum widzę, że niektórzy mają ekipę za 35000zł (Stan 0 + ściany + dach + docieplenie) - czy to jest osiągalna kwota?

Wciąż szukam ekipy ...

wysyłałem tydzień temu zapytania do kilku ekip na dom 150m i co otrzymałem?! wyceny - najtańsza 31 tys najdroższa 65 tys przy tym samym zakresie prac . więc tak naprawde trzeba szukac bo budowlańcy najwyrażniej nie mają żadnych konkretnych kryteriów i wyceniają chyba wg humoru w danym momencie bo innego wytłumaczenia nie znalazłem

• 3 weeks później...

Przeprowadziłem dzisiaj rozmowę z kolejnym murarzem.

Zakres prac: zebranie humusu, stan 0 (wraz z hydrauliką), ściany parter, strop (gęstożebrowy), ściany poddasze, ścianki działowe, kominy + obudowanie komina klinkierem jak dach inna ekipa skończy.

Za powyższy zakres prac kwota 20 000zł.

To już zaczyna wyglądać przyzwoicie. Co sądzicie?

sailor_man

Przeprowadziłem dzisiaj rozmowę z kolejnym murarzem.

Zakres prac: zebranie humusu, stan 0 (wraz z hydrauliką), ściany parter, strop (gęstożebrowy), ściany poddasze, ścianki działowe, kominy + obudowanie komina klinkierem jak dach inna ekipa skończy.

Za powyższy zakres prac kwota 20 000zł.

To już zaczyna wyglądać przyzwoicie. Co sądzicie?

sailor_man

Cena z fakturą? Firma normalnie zatrudniająca ludzi ?

Taka cena jest poniżej możliwości normalnie działającej firmy - to nawet nie jest "po kosztach"

:D :D :D :D :D

Taka cena jest poniżej możliwości normalnie działającej firmy - to nawet nie jest "po kosztach"

Nie zgodzę się z Tobą. Uważam, że obecne ceny na rynku są horrendalnie wysokie. Ta cena, którą otrzymałem jest najniższą z wynegocjowanych do tej pory.

Poza tym poszukuję ekipy do pracy, a nie firmy gdzie średnio czterech pracowników swoją ciężką pracą zarabia na dwóch "dyrektorów - właścicieli" :).

mysza223 napisz proszę jaka byłaby cena w MS-BUD?

Nie zgodzę się z Tobą. Uważam, że obecne ceny na rynku są horrendalnie wysokie. Ta cena, którą otrzymałem jest najniższą z wynegocjowanych do tej pory.

Poza tym poszukuję ekipy do pracy, a nie firmy gdzie średnio czterech pracowników swoją ciężką pracą zarabia na dwóch "dyrektorów - właścicieli" :).

mysza223 napisz proszę jaka byłaby cena w MS-BUD?

Po pierwsze ja jestem właścicielem i także sam naginam z kielnią w łapie i dodatkowo umysłowo - a w całości praktycznie 24h na dobę. Poza tym muszę ludziom tłumaczyć dlaczego takie a nie inne ceny za robotę :)

Firma posiada nazwę bo mi się chciało ją nazwać i dlatego tak jest :)

A poza tym osoba fizyczna.

Buduję obecnie w Łodzi więc wpadnij to pogadamy na temat ceny - jak chcesz to namiar na priv. :)