polanka 18.12.2003 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Czy Urząd Skarbowy może nie uznać prawa do odliczenia wpłat incydentalnych w kasie mieszkaniowej? Moja siostra dostała pismo z banku PKO SA, w którym ją przed tym "ostrzegają". Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 20.12.2003 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Urząd skarbowy musi uznać każdą wpłatę pod warunkiem, że łączna suma wpłat do odliczenia mieści się w limicie ulgi budowlanej przeznaczonej na KM. Wszystko ponad ten limit nie może być odliczone. Wpłaty incydentalne zgodnie z umową z bankie nie są uwzględniane przez bank przy określaniu wysokości należnego kredytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przmslw 20.12.2003 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Zgadzam się, wszystkie wpłaty dokonane na podstawie umowy z bankiem (wraz z odpowiednimi aneksami), nieprzekraczające limitów rocznych oraz limitu ogólnego muszą zostać uwzględnione przez US. Gdyby był innego zdania śmiało żądaj przedstawienia podstawy prawnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 21.12.2003 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Dziękuję za odpowiedzi, oczywiście też mam takie zdanie, choć pismo nieprzyjemnie sugerowało coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 21.12.2003 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Od 2001r mam wpłaty incydentalne, co roku US mnie sprawdza (na mojeżyczenie-bo chcę wcześniej zwrot dostać) i nie kwestionuje. Co do pisma z PKO - niech się ona nie martwi... Ja też mogę ją ostrzec: US MOŻE WSZYSTKO ZAKWESTIONOWAĆ, a my jesteśmy od tego, aby się ew. odwoływać. A z drugiej strony - dziwię się bankowi - taka wpłata - to przecież zysk (chyba, że ktoś nie weźmie kredytu, wtedy to już trochę gorzej dla banku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts