Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy ktoś kiedyś użytkował ostrzałkę do wierteł

Recommended Posts

nacisk (posuw) przy obróbce skrawaniem powinien być odpowiednio dobrany tak samo jak prędkość obrotowa narzędzia/materiału do rodzaju obrabianego materiału i użytego narzędzia

Witam

Widzę, że powiało wyższą nauką ;) To jak określić i dobrać siłę nacisku na wiertarkę wiercąc wiertłem fi6 z prędkością 1000obr/min w profilu zamkniętym o ściankach grubości 2mm?

nacisk (posuw) przy obróbce skrawaniem powinien być odpowiednio dobrany tak samo jak prędkość obrotowa narzędzia/materiału do rodzaju obrabianego materiału i użytego narzędzia

Witam

Widzę, że powiało wyższą nauką ;) To jak określić i dobrać siłę nacisku na wiertarkę wiercąc wiertłem fi6 z prędkością 1000obr/min w profilu zamkniętym o ściankach grubości 2mm?

Nie przejmuj się bzdurami :). Przyciskasz tak by wiertło nie zwalniało za bardzo i tyle.

do mnie pijesz z tymi bzdurami??

bo chyba czytasz bez zrozumienia... ok, zawsze możesz wiertarkę na 3 tys. obrotów przytknąć do stali, albo zmniejszyć na marketowej wiertarce pokrętełkiem obroty do min i zaprzeć sie nogami i rękami, może się samo przewierci...:roll:

gonzo93, a nawet jakby Ci ktoś precyzyjnie policzył tę siłę nacisku to jak zamierzasz równą precyzją to osiągnąć :wink: w ręcznej wiertarce - metodą prób i błędów, na czuja :wink:

do mnie pijesz z tymi bzdurami??

bo chyba czytasz bez zrozumienia... ok, zawsze możesz wiertarkę na 3 tys. obrotów przytknąć do stali, albo zmniejszyć na marketowej wiertarce pokrętełkiem obroty do min i zaprzeć sie nogami i rękami, może się samo przewierci...:roll:

gonzo93, a nawet jakby Ci ktoś precyzyjnie policzył tę siłę nacisku to jak zamierzasz równą precyzją to osiągnąć :wink: w ręcznej wiertarce - metodą prób i błędów, na czuja :wink:

Może to niewłaściwe określenie, bzdury to oczywiście nie są i nie tyczy się akurat tylko Twojego posta, mojego pierwszego i innych podobnych tu również. To raczej takie gadanie trochę bez związku bo i tak wiercenia z ręki uczysz się metodą prób i błędów.

Widzę, że chyba temat się wyczerpał.... Właśnie dziś próbowałem różnymi metodami wiercić i stwierdziłem, że najlepsze rezultaty osiąga się przez bardzo wolne wiercenie i umiarkowany docisk. Efektem są długie wióry w postaci skręconych sprężynek.

aha, nie miałem ani w ogólniaku, ani na studiach "obróbki skrawaniem", więc nie wiem jaka jest teoria robienia dziur w stali.:oops:

ps. Całkowicie nie łapię jaka jest różnica pomiędzy obniżaniem obrotów za pomocą pokrętełka na spuście, a obniżaniem za pomocą przekładni :o :o Przecież liczy się efekt finalny - obroty wrzeciona i wiertła, ale ja się nie znam....

ps. Całkowicie nie łapię jaka jest różnica pomiędzy obniżaniem obrotów za pomocą pokrętełka na spuście, a obniżaniem za pomocą przekładni :o :o Przecież liczy się efekt finalny - obroty wrzeciona i wiertła, ale ja się nie znam....

Przekladnia zmniejsza obroty a zwiększa moc.

Elektronika zmniejsza obroty i moc.(kółko)

Czasami do szlifierek stołowych były dodawane przystawki do ostrzenia wierteł ale dawno już nie widziałem

Przekladnia zmniejsza obroty a zwiększa moc.

A precyzyjnie rzecz ujmując zmianie obrotów towarzyszy zmiana momentu (w stopniu zależnym od przełożenia -> w przybliżeniu tyle razy ile zmniejszane są obroty, tylokrotnie rośnie moment). A przekłada to się na siłę skrawania. Mocy niestety nam przekładnia nie doda, a raczej ujmie (sprawność).

• 1 year później...
W ostateczności to i o beton też naostrzymy,tylko jak??

Używam od kilku lat przystawki na wiertarkę do ostrzenia wierteł,zaden kamień się nie odkształca za każdym razem ostrzy tak samo.(spróbujcie "z ręki dobrze zaostrzyć np wiertło 2 mm)

Jak dla mnie ta maszynka powinna sie spisywać równie dobrze.

Witam, chciałbym zapytać czy wie Pan może jak założyć taką ostrzałke na wiertarke?

http://allegro.pl/ostrzalka-do-wiertel-na-wiertarke-i1268250679.html

Bardzo prosiłbym o odpowiedź.