agatha884 24.09.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Witam, mam pytanko ponieważ mój małzonek "ma " otrzymac działke od swojego ojca. Wzielismy goedete, aby wytyczył i zrobil podział. Teraz składamy wniosek o warunki zabudowy. I chcielismy uregulować kwestie notarialne i zeby ta działka byla juz nasza własnoscia. Ale nasz geodeta powiedzial ze najpiierw musimy załatwic warunki zabudowy, abysmy mogli zrobic podział geodezyjny... czy faktycznie ;/;/ zalezy nam aby dzialka juz byla nasza wlasnoscia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.09.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Jeśli małżonek "ma otrzymać" co najmniej 0,3000 ha, to można dokonać podziału i przeniesienia własności już teraz.Jeśli natomiast nieruchomość wydzielana ma być mniejsza, a nie obowiązuje MPZP, to trzeba zacząć od WZ (to Wy możecie o nie wystąpić, nie musicie być właścicielami), które określą m.in. minimalną powierzchnię działki, która może być wydzielona.Dopiero po tym do pracy może przystąpić geodeta, wydzielić nową działkę zgodnie z ustaleniami WZ. I jej własność można wtedy przenieść... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha884 24.09.2009 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 rozumiem, a wiec zacząć od WZ, a następnie ... czy możemy w oczekiwaniu na decyzje, coś jeszcze załatwiać, kiedy najlepiej wybrać ten "oficjalny" projekt domu ???,,,,,,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.09.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Moim zdaniem przed złożeniem wniosku o WZ trzeba zawęzić listę preferowanych projektów. Po co? Po to, żeby we wniosku móc wpisać odpowiednie parametry budynku (powierzchnia, nachylenie dachu itp.). Ale pamiętajcie - z pewną tolerancją od-do, bo projekt ulubiony może się przestać podobać za jakiś czas i znów sięgniecie po katalogi . Uchroni to Was przed sytuacją, że projekt wybrany po wydaniu WZ nie będzie spełniał podanych w warunkach parametrów (i trzeba by wtedy wystąpić o zmianę WZ, co trwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha884 28.09.2009 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 ... hmm.. mam prosbe a sprawdzilbys mi wniosek o warunki zabudowy (bo obawiam sie bledow ) jeżeli jest taka mozliwosc, bardzo prosze .... II. Obsługa w zakresie komunikacji : (wpisałam) bezpośrenio przlega do drogi III. Obsługa w zakresie infrastruktury technicznej : 1. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w wodę : (wpisałam) studnia wiercona lub kopana + pompa 2. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w energie elektryczną : (wpisałam) sieć energetyczna 3. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w gaz : (wpisałam) sieć gazowa 4. sposób ogrzewania : (wpisałam) piec centralnego ogrzewania 5. sposób odprowadzenia lub unieszkodliwienia ścieków : (wpisałam) bezodpływowy zbiornik na nieoczyszone ścieki (nie pisze kanalizacja, bo jets to teren wiejski - czy nalezy wpisac ?)6. inne potrzeby w zakresie infrastruktury technicznej - ?? nie mam pojecia co mozna wpisac ??? IV. Planowany sposob zagospadorowania terenu oraz charakterystyka zabudowy :1. Okreslenie granic terenu objetego wnioskiem kopii mapy : ????? 2. Przeznacznenie obiektu budowlanego : dom jednorodzinny + garaż 3. Orientacyjne usytuowanie : ???????4. Orientacyjny zjazd z drogi publicznej : ????? 5. Powierzchnia zabudowy w m2 : 140-155 m6. Powierzchnia sprzedaży (dotyczy obiektów handlowych): ---------------7. Orientacyjne gabaryty (szer. długośc, wys) : pow. dachu : 271 m, , nachylenie 42,00Geometria dachu i inne parametry : -------------8. Informacja o konieczności wycince drzew: ---------------- Bardzo prosze o pomoc !!! obawiam sie po zlozeniu zostanie wydana decyzja odmowna .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha884 28.09.2009 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 ... hmm.. mam prosbe a sprawdzilbys mi wniosek o warunki zabudowy (bo obawiam sie bledow ) jeżeli jest taka mozliwosc, bardzo prosze .... II. Obsługa w zakresie komunikacji : (wpisałam) bezpośrenio przlega do drogi III. Obsługa w zakresie infrastruktury technicznej : 1. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w wodę : (wpisałam) studnia wiercona lub kopana + pompa 2. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w energie elektryczną : (wpisałam) sieć energetyczna 3. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w gaz : (wpisałam) sieć gazowa 4. sposób ogrzewania : (wpisałam) piec centralnego ogrzewania 5. sposób odprowadzenia lub unieszkodliwienia ścieków : (wpisałam) bezodpływowy zbiornik na nieoczyszone ścieki (nie pisze kanalizacja, bo jets to teren wiejski - czy nalezy wpisac ?)6. inne potrzeby w zakresie infrastruktury technicznej - ?? nie mam pojecia co mozna wpisac ??? IV. Planowany sposob zagospadorowania terenu oraz charakterystyka zabudowy :1. Okreslenie granic terenu objetego wnioskiem kopii mapy : ????? 2. Przeznacznenie obiektu budowlanego : dom jednorodzinny + garaż 3. Orientacyjne usytuowanie : ???????4. Orientacyjny zjazd z drogi publicznej : ????? 5. Powierzchnia zabudowy w m2 : 140-155 m6. Powierzchnia sprzedaży (dotyczy obiektów handlowych): ---------------7. Orientacyjne gabaryty (szer. długośc, wys) : pow. dachu : 271 m, , nachylenie 42,00Geometria dachu i inne parametry : -------------8. Informacja o konieczności wycince drzew: ---------------- Bardzo prosze o pomoc !!! obawiam sie po zlozeniu zostanie wydana decyzja odmowna .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha884 28.09.2009 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 ... hmm.. mam prosbe a sprawdzilbys mi wniosek o warunki zabudowy (bo obawiam sie bledow ) jeżeli jest taka mozliwosc, bardzo prosze .... II. Obsługa w zakresie komunikacji : (wpisałam) bezpośrenio przlega do drogi III. Obsługa w zakresie infrastruktury technicznej : 1. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w wodę : (wpisałam) studnia wiercona lub kopana + pompa 2. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w energie elektryczną : (wpisałam) sieć energetyczna 3. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w gaz : (wpisałam) sieć gazowa 4. sposób ogrzewania : (wpisałam) piec centralnego ogrzewania 5. sposób odprowadzenia lub unieszkodliwienia ścieków : (wpisałam) bezodpływowy zbiornik na nieoczyszone ścieki (nie pisze kanalizacja, bo jets to teren wiejski - czy nalezy wpisac ?)6. inne potrzeby w zakresie infrastruktury technicznej - ?? nie mam pojecia co mozna wpisac ??? IV. Planowany sposob zagospadorowania terenu oraz charakterystyka zabudowy :1. Okreslenie granic terenu objetego wnioskiem kopii mapy : ????? 2. Przeznacznenie obiektu budowlanego : dom jednorodzinny + garaż 3. Orientacyjne usytuowanie : ???????4. Orientacyjny zjazd z drogi publicznej : ????? 5. Powierzchnia zabudowy w m2 : 140-155 m6. Powierzchnia sprzedaży (dotyczy obiektów handlowych): ---------------7. Orientacyjne gabaryty (szer. długośc, wys) : pow. dachu : 271 m, , nachylenie 42,00Geometria dachu i inne parametry : -------------8. Informacja o konieczności wycince drzew: ---------------- Bardzo prosze o pomoc !!! obawiam sie po zlozeniu zostanie wydana decyzja odmowna .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.09.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 II. Obsługa w zakresie komunikacji : (odpowiednie wybrać) bezpośrednio z drogi publicznej lub z drogi wewnętrznej prywatnej lub służebność drogowa (przejazdu i doprowadzenia mediów od ul. .....). III. Obsługa w zakresie infrastruktury technicznej : 1. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w wodę : (wpisałam) studnia wiercona lub kopana + pompa (hydrofor) na nieruchomości2. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w energie elektryczną : sieć energetyczna .... (tu wpisać dostawcę) + załącznik warunki lub zapewnienie dostaw.3. zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w gaz : sieć gazowa (dostawca ......) + warunki lub zapewnienie dostaw.4. sposób ogrzewania : piec centralnego ogrzewania 5. sposób odprowadzenia lub unieszkodliwienia ścieków : bezodpływowy zbiornik na (na nieruchomości).6. inne potrzeby w zakresie infrastruktury technicznej - nic nie pisać. IV. Planowany sposób zagospadarowania terenu oraz charakterystyka zabudowy :1. Określenie granic terenu objetego wnioskiem kopii mapy : zaznaczyć na mapce obszar nieruchomości. 2. Przeznacznenie obiektu budowlanego : dom jednorodzinny + garaż 3. Orientacyjne usytuowanie : zaznaczyć na mapce orientacyjne położenie budynku.4. Orientacyjny zjazd z drogi publicznej : zaznaczyć proponowane położenie zjazdu na drogę publiczną. 5. Powierzchnia zabudowy w m2 : 140-155 m (proponuję szersze określenie granic powierzchni, tu jest, moim zdaniem, zbyt wąsko).6. Powierzchnia sprzedaży (dotyczy obiektów handlowych): ---------------7. Orientacyjne gabaryty (szer. długośc, wys) : pow. dachu : 271 m, , nachylenie 42,00 (powierzchnia dachu chyba niepotrzebna, nachylenie - szerszy zakres, np. 30-45 stopni).Geometria dachu i inne parametry : dwuspadowy, wielospadowy itp.8. Informacja o konieczności wycince drzew: ---------------- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha884 28.09.2009 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 ... bardzo dziekuje jesteś genialny :):) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha884 28.09.2009 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 ale mam jeszcze jedno pytanie.... 5. Powierzchnia zabudowy w m2 : 140-155 m (proponuję szersze określenie granic powierzchni, tu jest, moim zdaniem, zbyt wąsko). .... wpisac od 120 -200 czy 110 - 180 ?? U nas w projekcie jest 154 m2. to jest nasz projekt :http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/3202-tyberiusz.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.09.2009 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Może się i czepiam, ale moim zdaniem w pkt.4 „fachowiej” brzmi kocioł. Nie wiem również czy nie należy wpisać jaki, tj na jakie paliwo, bo to bezpośrednio rzutuje na „manie” lub nie kotłowni i jej wielkości. Inną sprawa jest również fakt, że w niektórych gminach jest zakaz stosowania kotłów na paliwo stałe, lub nakaz stosowania paliw „eko”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.09.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Może się i czepiam, ale moim zdaniem w pkt.4 „fachowiej” brzmi kocioł. Nie wiem również czy nie należy wpisać jaki, tj na jakie paliwo, bo to bezpośrednio rzutuje na „manie” lub nie kotłowni i jej wielkości. Inną sprawa jest również fakt, że w niektórych gminach jest zakaz stosowania kotłów na paliwo stałe, lub nakaz stosowania paliw „eko”. Słusznie sSiwy mówi : Chyba, że to piec nie kocioł :) Kocuił jak gaz , piec jak węgiel/pellety/groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.09.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Chciałbym tylko zwrócić uwagę, że "piec" w wyszukiwarce Googla ma 8 520 000 rezultatów, a "kocioł" zaledwie 575 000. Co oznacza, że w powszechnym, potocznym obiegu używa się tego pierwszego (niezbyt fortunnie, ale jednak). Dla poprawności wniosku o WZ nie ma to żadnego znaczenia.A granica między "piecem" a "kotłem" przebiega w innym miejscu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha884 28.09.2009 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 powielam .... pyatnie do OSKARA ale mam jeszcze jedno pytanie.... 5. Powierzchnia zabudowy w m2 : 140-155 m (proponuję szersze określenie granic powierzchni, tu jest, moim zdaniem, zbyt wąsko). .... wpisac od 120 -200 czy 110 - 180 ?? U nas w projekcie jest 154 m2. to jest nasz projekt : http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/3202-tyberiusz.html ...bardzo prosze o odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.09.2009 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Jest to naprawdę obojętne. Te "widełki" mają umożliwić Wam bezstresową zmianę projektu. Widełki nie tak wąskie jak za pierwszym razem, ale nie tak szerokie jak za drugim. Np. jakieś 20-30 m w górę i w dół od preferowanych obecnie ok 155 m kw. A tak w ogóle, to bardzo ładny projekt. Moim zdaniem może być trochę droższy w budowie ("rozczłonkowana" bryła, wielospadowy dach itp.) ale będzie ozdobą działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha884 28.09.2009 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 widełki.... ???? co to takiego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha884 28.09.2009 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 czyli ... mam wpisac powierzchnia zabudowy ... 150 mkw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 28.09.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Widełki w tym przypaku to przedział od do.Zrobisz jak uważasz, ale ja proponowałem w granicach 155-30 i 155+30 czyli od 125 do 185 m kw. Możesz oczywiście zaokrąglić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha884 28.09.2009 12:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 bardzo dziekuje............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatha884 28.09.2009 13:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 zastanawiam sie ... jeszcze nad jedna sprawa poniewaz we wniosku wpisalam : zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w gaz : sieć gazowa (dostawca ......) + warunki lub zapewnienie dostaw Tylko, że w tej wiosce w ktorej zamierzamy budowac nasz domek nie ma jeszcze na całej jej rozciaglosci dostawy gazu (w przyszłosci chcielibysmy jak najbardziej ), ale mysle ze w momencie gdy my bedziemy budowac dom nie bedzie takiej mozliwosci.... wiec czy jest sens pisac zapotrzebowanie.... we wniosku czy sie wstrzymac ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts