Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak załatwiac formalności .... prosze o porade !!

agatha884

Recommended Posts

powielam..... czekam na odpowiedz :

zastanawiam sie ... jeszcze nad jedna sprawa poniewaz we wniosku wpisalam :

zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w gaz : sieć gazowa (dostawca ......) + warunki lub zapewnienie dostaw

Tylko, że w tej wiosce w ktorej zamierzamy budowac nasz domek nie ma jeszcze na całej jej rozciaglosci dostawy gazu (w przyszłosci chcielibysmy jak najbardziej ), ale mysle ze w momencie gdy my bedziemy budowac dom nie bedzie takiej mozliwosci.... wiec czy jest sens pisac zapotrzebowanie.... we wniosku czy sie wstrzymac ?????

powielam..... czekam na odpowiedz :

zastanawiam sie ... jeszcze nad jedna sprawa poniewaz we wniosku wpisalam :

zapotrzebowanie i sposób zaopatrzenia w gaz : sieć gazowa (dostawca ......) + warunki lub zapewnienie dostaw

Tylko, że w tej wiosce w ktorej zamierzamy budowac nasz domek nie ma jeszcze na całej jej rozciaglosci dostawy gazu (w przyszłosci chcielibysmy jak najbardziej ), ale mysle ze w momencie gdy my bedziemy budowac dom nie bedzie takiej mozliwosci.... wiec czy jest sens pisac zapotrzebowanie.... we wniosku czy sie wstrzymac ?????

Niestety, nie rozumiem pytania :( :cry: :-?

Jeśli w załączonych do wniosku dokumentach masz umowę lub pisemne zapewnienie zawarcia takiej umowy w przyszłości z "gazownią" (w różnych miejscach nazwa przedsiębiorstwa różni się) to załączasz ten dokument i wpisujesz do wniosku jako źródło zasilania np. sieć gazowa przedsiębiorstwa....

Jeśli natomiast nie masz takiego dokumentu, to wpisujesz ogrzewanie kotłem, węglowym, na drewno itp., czyli coś, co możesz zbudować/zorganizować we własnym zakresie.

To, że aktualnie w Twojej okolicy nie ma sieci gazowej nie oznacza, że jej nie będzie w ogóle. Ale o tym mogą świadczyć ww dokumenty, a nie Twoje własne prognozowanie tempa rozwoju sieci.

Poza tym, tam gdzie wpisałem "+", np w przypadku elektrowni czy gazowni oznacza, że załączasz dokument, a nie piszesz, że chcesz (w domyśle od gminy) takie warunki, a tym bardziej, że zgłaszasz do gminy zapotrzebowanie na okresloną ilość metrów sześciennych czy kilowatów. Albo Cię nie rozumiem? :cry:

witam.................

mam pytanko, wybrałam wniosek o wydanie zapewnienia dostawy energii elektrycznej, i mam wpisać :

Przewidywane zapotrzebowanie budynku na moc przyłączeniową w wysokości ................................. kW ?

Ile należy wpisać .... ? jak to określić ??? .... czekam na odpowiedz !

pozdrawiam !!

Już to napisałem wyżej. To nie do gminy składasz wniosek o zapewnienie odpowiedniej liczby kilowatów, metrów sześciennych itp.

Takie wnioski składasz do dostawców mediów (zakładu energetycznego, wodociągów, gazowni itp.). Dostajesz dokument na ilości uzgodnione (tu przyda się ogólna wiedza ile musisz mieć minimalnie, ile Ci potrzeba). I takie dokumenty dołączasz do wniosku o warunki zabudowy.

Radzę kontakt z zakładem energetycznym: jednemu wystarczy 7 kW, drugiemu i 20 kW za mało. Pamiętaj, że jak podpiszesz umowę z zakładem, to za każdy kilowat zamówiony zapłacisz (ok. 120 zł chyba).

• 2 weeks później...