Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mapa zasadnicza w skali 1:500 do celów projektowych

Egon

Recommended Posts

W przypadku wodociągów już wiem, że chcą aż 2 egz. w oryginale :evil:. Gazownia przyjmie nawet nieaktualizowany egzemplarz. Pozostaje pytanie ile tych mapek będzie potrzebnych jeszcze do adaptacji projektu, jego zatwierdzenia w starostwie, czy też projektowania przyłączy. Ile Wy mieliście mapek?

Tak, ale ważność prawna mapy jest nie dłuższa niż 3 m-ce od daty stwierdzenia aktualności ;) Tak jak wszystkich dokumentów, które nie mają jawnie określonego terminu ważności.

Jeśli chodzi o ilość kopii, to prawdopodobnie będzie potrzebne min. 4 kopie:

- 1 szt. do wniosku o wydanie WZ w gminie,

- 1 szt. do wniosku o PNB (składane w 4 egzemplarzach, ale 3 to kopie),

- po 1 szt. do mediów (woda, prąd - jak masz więcej, to do każdego branżysty musisz liczyć 1 szt.).

Jeśli chodzi o 2 mapy do wodociągów, to jakieś ździerstwo robią. Skoro mają oryginał, to niech se kserną, a potem do jakiegoś decydenta, żeby przystawił pieczęć "Za zgodność z oryginałem" i szlus.

Kolorowe ksero może służyć tylko do własnych celów (np. podtarcia sobie sempiternum :lol: ) - posługiwanie się taką kserokopią do celów prawnych jest nielegalne.

Ja proponuję z 6 szt. w moim przypadku 4 do urzędu wraz z projektem domu (także 4 komplety dokumentacji) do wydania zgody na budowę oraz 1 do projektu przyłącza wodociągowego. Na resztę wystarczyły kserokopie.

Mapa do celów projektowych jest ważna dopóki na terenie którego dotyczy lub w jego bezpośrednim sąsiedztwie nie nastąpi jakaś zmiana w planach geodezyjnych (np. nie powstanie nowe przyłącze. Ja mam taką sytuację i po wykonaniu przyłącza wodociągowego muszę aktualizować mapę do złożenia dokumentów o wydanie zgody na budowę domu).

Ile zamówić kopii zaktualizowanej przez geodetę mapy zasadniczej do celów projektowych? Z pobieżnych szacunków już wiem, że wodociągi "połkną" dwa egzemplarze na ustalenie warunków technicznych przyłącza. Nie chciałbym później domawiać i podwójnie płacić :wink:

4 sztuki wystarczy mnie zostały 2 sztuki większość chciała kopie a jak widziała kolorowe to byli bardzo zadowoleni

Do wydania warunków technicznych wystarczy mapa ewidencyjna.

Mapę taką kupujesz za ok. 50 zł. i robisz odbitki.

Mapa do celów projektowych służy do opracowania projektu. Geodeta daje 3 takie mapy zazwyczaj w cenie 400-600 zł. Zazwyczaj jest ona ważna 3 miesiace, więc nie warto jej za wcześnie zamówić.

Pozdrawiam