Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

śmierdzący kubeł na śmieci

mk77

Recommended Posts

Witam

Nie bardzo wiem czy w dobrym dziale zadaję to pytanie.

Chodzi o kubeł na śmieci. Mam 120l kubeł odbierany co 2 tyg. Po jakiś 3 miesiącach kubeł zaczął śmierdzieć (nawet pusty). Wypłukałem do czystą wodą z węża i wydawało mi się że będzie ok. Niestety myliłem się. Poza smrodem pojawiły się malutkie białe robaczki (coś jak larwy robali).

I tutaj mam pytanie. Czym wymyć/zdezynfekować kubeł na śmieci ?

Jutro odbierają śmieci więc będzie pusty i będę mógł go jakoś odkazić i wymyć. Podpowiedzcie czym to najlepiej (najskuteczniej) zrobić.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kasza jęczmienna na sypko (80g – 4 łyżki ), pulpet (100g), buraczki gotowane (50g), woda (300ml)

Podwieczorek

Kolba kukurydzy na ciepło, sok grejpfrutowy

Kolacja

Ryba (100g) w jarzynach (100g) pieczywo z masłem, herbata ziołowa (250ml)

Przed snem Napar z brzozy (250ml)

Najlepiej zastosuj preparat chlorowy - np Domestos lub inny.

Ale najważniejsze przyjrzyj sie wnikliwie temu co wyrzucasz do tego pojemnika - 2 tygodnie oczekiwania na opróżnienie to spory kawał czasu - dobre kilka pokoleń much wykarmisz... te małe robaczki do dzieci musze.

Spróbuj wygospodarować miejsce na kompost - tak by do tego pojemnika nie trafiały odpadki organiczne - one gniją i staja sie śmierdzącą pożywką dla wszelkich obrzydliwych much.

A z kompostu to ogród będzie miał pożytek - a na pewno nie będzie on śmierdzieć :x

A czy wyrzucanie odpadków organicznych/ kuchennych nie ściągnie szczurka? Kompost mam od 2 lat na który trafiają liście, trawa skoszona, popiół, rzadziej odpadki z warzyw.

pozdro

w.

szur też żyjatko boże... ale jak madwo uważam że nie stanowi problemu - u mnie szczurów nie ma - jest mnóstwo myszy poza kompostem w trawie, ale to nie znaczy ze ją usunę. Jak nie wchodza mi w droge to niech tam...

Ależ się osmarkałam :lol: , z Wami nawet kwestia śmierdziela jest do posikania się :D

Już ktoś napisał - śmiecie w worki- niech to nawet będą torby ze sklepu, , ścisło zawiązujemy supełek - i mucha nie siada.

Pilnujemy, by do worków nie trafiały cieknące puszki czy butelki, wszelakie pojemniczki ( np. ) jogurtybez zakrętek czy pokrywek przepłukujemy wodą.

I to wszystko.

A zapaszki ?

Jak nie będzie gnoju to i zapaszków nie będzie. Ale myć, to trzeba, nawet jak nie pachnie.. 8)

Kompostownik mam w rogu działki na oku dwóch sąsiadów, sam kompostownik gdzie kiedyś tu fotkę wrzuciłem, 4 słupki siatka ogrodzeniowa, by utrzymać wilgoć od wewnątrz wykładam tekturą ścianki. . Nadzwyczaj dobrze się kompostuje, kompostownik jest spory, tak z 7-8 m3. Mi ten szczurek by nie przeszkadzał ale nagonka zaraz będzie zza płota :)

pozdrawiam

w.

jest mnóstwo myszy poza kompostem w trawie, ale to nie znaczy ze ją usunę. Jak nie wchodza mi w droge to niech tam...

Idzie zima więc będą chciały przezimować u Ciebie w domu - ciekawe czy wtedy też nie będą Ci przeszkadzać... Ja zauważyłem wczoraj u siebie w domu taką bestię jak biegła przez salon :o . Rano łapka niestety pusta... :-?

ja mam kompost i szczura w komposcie, ale nie mam go w domu, w komposcie mi nie przeszkadza, jest 30m od domu, nie spotykamy się.

Siedzi i czyha aż zrobisz właściwy ruch w jego kierunku.Dal przemieszczania szczurków 30 m to pikuś.Uważaj by na tej drodze niczego nie gubić.Jest jeden będzie i drugi.

VIGONEZ preparat do dezynfekcji pojemników na śmieci

"Polecam ten produkt wszystkim narzekającym na brzydki zapach wydostający się z kubła na śmieci. Regularne jego stosowanie pomoże nam rozwiązać ten problem. Pojemnik na śmieci natychmiast po użyciu jest czysty, zdezynfekowany, nie jest już siedliskiem wszelkich możliwych bakterii i zarazków. Uważam że każdy właściciel domu czy mieszkania powinien regularnie stosować ten detergent do odkażania domowych koszy na śmieci. Polecam!"

"Idealny środek ,do dezynfekcji pojemników na śmieci.Idealny preparat ,w czasie letnich upałów.Środek niweluje zapach zgnilizny,w koszu nie lęgną się muchy i robactwo.Łatwy w użyciu,bardzo wydajny,doskonały produkt w przystępnej cenie.Produkt jest przyjazny, dla środowiska.Stosując systematycznie ,gwarantuje oczekiwany efekt".

http://images42.fotosik.pl/116/21a2012d7c665894m.jpg

co pochwalam, istnienie szczurów czy ich obecnośc?

generalnie wole nie ekstermonowac gatunków tylko dlatego ze mi sie nie podobają

nie mam nic do szczurów, sorki, ale nic na to nie poradzę,

nie doswiadczylam od nich zlego

pewnie jakbym siedziala przywiazana do kaloryfera w wilgotnej piwnicy, a szczury obgryzały by mi nos, mialabym inne zdanie,

ale jeszcze mi sie to nie przytrafilo

co pochwalam, istnienie szczurów czy ich obecnośc?

generalnie wole nie ekstermonowac gatunków tylko dlatego ze mi sie nie podobają

nie mam nic do szczurów, sorki, ale nic na to nie poradzę,

nie doswiadczylam od nich zlego

pewnie jakbym siedziala przywiazana do kaloryfera w wilgotnej piwnicy, a szczury obgryzały by mi nos, mialabym inne zdanie,

ale jeszcze mi sie to nie przytrafilo

W sumie eksterminacja(bo o to chyba idzie) jest u ciebie przejawem dobra nad gatunkiem podporządkowanym.Choć z drugiej strony bo temat wąciu to ten nieszczęsny kubeł na śmieci i robale...... szczurki mogą tam się znaleźć.

chyba juz nie wiem o czym dyskusja...

mam kompost, mam smietnik wywozony co 2 tygodnie,

nie mam plagi szczurow, mam za to 3 małe córki, raczej chyba higieniczny dosc zywot wiodą....

to odpowiedz na wątpoliwosci woy1 co do obecnosci resztek kuchennych na komposcie

wole je na komposcie, bo smietnik smierdzi od jedzenia najbardziej, a bardziej chyba upierdliwe od potencjalnych szczurów sa muchy,

Generalnie u mnie ze smietnika smierdza tylko pieluchy, bo ich sie niestety nie da kompostowac.

A kompost, tak jak ktos wyzej napisał, nie smierdzi, jezeli jest prawidłowo użytkowany.

ja nie mam swiezej budowy, jak wiekszosc

uzytkuje ogrod lat 15, kompost posiadam od zawsze, ze szczurami sie nie spotykam w domu, w droge sobie nie wchodzimy

a tutaj cytat z innego wątku

Moj ogród to porażka.

Mam wymówke: 3 dzieci:)

Cały czas mam tymczasówkę. Tymczasówki są najtrwalsze:(

Ale bedzie fajny.

Mam problem z procesem decyzyjnym:) czyli nie wiem czego chcę.

Za dużo rzeczy mi się podoba.

Dlatego poszłam na studia, żeby sobie ogród zrobić. Dalej go nie mam.

Ale chętnie powklejam zdjecia inspiracji:)

Tylko musze rozpracowac wklejanie zdjęc, od 2 lat jakoś nie zdążyłam się do tego zabrać.

to trzymasz prowizorke 15 lat czy czegoś nie załapałem ,albo masz 2 ogrody albo coś kręcisz?