pawelurb 24.09.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 myślałem że bedzie to pasowało , że zmieszczą się miedzy jętkami, za ciasno po jakies 3 cm na stronę , schody kupione , nie wiem co zrobić, zamontuję pod jętkami to obniży mi się poziom płyt i bede musiał robić jakiś uskok na suficie, ( reszta płyt KG już zamontowana, pozostał tylko ten fragment koło schodów ) nie wiem czy mozna zestrugać jętki żeby sie zmieściło , pomyślałem tez żeby je może troche rozepchać na siłę ( nie wiem czy się da ) . .. co radzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.09.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 3 cm bez problemu. z drugiej strony każdej jętki musi jednak być wzmocnienie i to dużo dłuzsze niż planowana długość wcięcia. Wysokość jętki, grubość 5 cm każdego wzmocnienia wystarczy w zupełności. Jak dasz nową jętkę obok starej to starą możesz po prostu wyciąć. Dla pewności skonsultuj to z kerbudem. Jeszcze jedna rzecz, kiedyś widziałem zastosowane w takiej sytuacji wzmocnienie ze stalowych kątowników przymocowane do jętek. Jak masz kierbuda to będzie wiedział co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 24.09.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 a nie możesz tych schodów wymienić na węższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 24.09.2009 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 mi jętka przeszkodziła w murowaniu komina ,na oko miało sie minąć a jak zacząłem murować to 3 cm brakło by go minąć . jetke odkręciłem i przełożyłem na drugą stronę krokwi i jeszcze zostało z 3cm luzu jaja były niezłe bo dach był odeskowane i 3 swiaty by ją wyjąć , musiałem ją 5 cm skrócić i wyszła po przekątnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 24.09.2009 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 "myslalem", "na oko" cala polska budowlanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.09.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Zmien miejsce montowania schodów, tam gdzie jest większa odl. między jętkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.09.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Jest takie pojęcie : wymian Poczytałbym, pogadał z kierbudem... Zrobił coś podobnego... Jak ludzie na księżyc polecieli i wrócili, to osadzenie schodów MUSI się dać wykonać! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 25.09.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Zmien miejsce montowania schodów, tam gdzie jest większa odl. między jętkami. Dobry pomysł, wejście na piętro wyjdzie np w kibelku ale to drobiazg . Chyba Marian ne przemyślałeś, to jednak sporo zmienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 25.09.2009 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 A jak zdemontujesz obudowy boczne schodów i przełożysz mechanizmy na jętki? Nie jest to zbyt skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 25.09.2009 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Zmien miejsce montowania schodów, tam gdzie jest większa odl. między jętkami. Dobry pomysł, wejście na piętro wyjdzie np w kibelku ale to drobiazg . Chyba Marian ne przemyślałeś, to jednak sporo zmienia . Montowałeś już schody na strych? Przemyslałem , ja już jestem po tym etapie budowy. Trzeba być elastyczny a takie rozwiazanie jest najprostrze, to są schody na strych a jętki w drugim pokoju może są szerzej rozstawione ( u pawelurba ), to podpowiadam i takie rozwiązanie. Można inaczej ale czy prościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 25.09.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Zmien miejsce montowania schodów, tam gdzie jest większa odl. między jętkami. Dobry pomysł, wejście na piętro wyjdzie np w kibelku ale to drobiazg . Chyba Marian ne przemyślałeś, to jednak sporo zmienia . Montowałeś już schody na strych? Przemyslałem , ja już jestem po tym etapie budowy. Trzeba być elastyczny a takie rozwiazanie jest najprostrze, to są schody na strych a jętki w drugim pokoju może są szerzej rozstawione ( u pawelurba ), to podpowiadam i takie rozwiązanie. Można inaczej ale czy prościej. Schody zaplanowałem w jednym końkretnym miejscu bo tam były najbardziej widziane.i "G: mnie to obchodziło jak z tym poradzą sobie panowie od dachu. Dobry pomysł, wejście na piętro wyjdzie np w kibelku ale to drobiazg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 25.09.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 ...i "G: mnie to obchodziło jak z tym poradzą sobie panowie od dachu... No toś mu doradził Masz multum rozwiązań. Od przełożenia jętek, poprzez zestruganie do zrobienia wymianu. Ja bym strugała. Jeśli masz tam z 8cm to po 3cm z każdej jętki wiele nie zmieni. Najwyżej odciąż te jętki do najbliższych belek wymianikami przed zwężeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawciol 25.09.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 ...i "G: mnie to obchodziło jak z tym poradzą sobie panowie od dachu... No toś mu doradził Masz multum rozwiązań. Od przełożenia jętek, poprzez zestruganie do zrobienia wymianu. Ja bym strugała. Jeśli masz tam z 8cm to po 3cm z każdej jętki wiele nie zmieni. Najwyżej odciąż te jętki do najbliższych belek wymianikami przed zwężeniami. Albo wytnij cześć jętki i wstaw porządny ceownik, na taki np 150/40, odwrotnie do jętki http://images41.fotosik.pl/201/abedf74d4284b5b0med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts