Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

schody strychowe nie mieszczą się między jętki , co robić ?

pawelurb

Recommended Posts

myślałem że bedzie to pasowało , że zmieszczą się miedzy jętkami, za ciasno po jakies 3 cm na stronę , schody kupione , nie wiem co zrobić, zamontuję pod jętkami to obniży mi się poziom płyt i bede musiał robić jakiś uskok na suficie, ( reszta płyt KG już zamontowana, pozostał tylko ten fragment koło schodów ) nie wiem czy mozna zestrugać jętki żeby sie zmieściło , pomyślałem tez żeby je może troche rozepchać na siłę ( nie wiem czy się da ) . .. co radzicie ?

3 cm bez problemu. z drugiej strony każdej jętki musi jednak być wzmocnienie i to dużo dłuzsze niż planowana długość wcięcia. Wysokość jętki, grubość 5 cm każdego wzmocnienia wystarczy w zupełności. Jak dasz nową jętkę obok starej to starą możesz po prostu wyciąć. Dla pewności skonsultuj to z kerbudem.

Jeszcze jedna rzecz, kiedyś widziałem zastosowane w takiej sytuacji wzmocnienie ze stalowych kątowników przymocowane do jętek. Jak masz kierbuda to będzie wiedział co i jak.

mi jętka przeszkodziła w murowaniu komina ,na oko miało sie minąć a jak zacząłem murować to 3 cm brakło by go minąć .

jetke odkręciłem i przełożyłem na drugą stronę krokwi i jeszcze zostało z 3cm luzu

jaja były niezłe bo dach był odeskowane i 3 swiaty by ją wyjąć , musiałem ją 5 cm skrócić i wyszła po przekątnej

Zmien miejsce montowania schodów, tam gdzie jest większa odl. między jętkami.

Dobry pomysł, wejście na piętro wyjdzie np w kibelku ale to drobiazg :). Chyba Marian ne przemyślałeś, to jednak sporo zmienia :).

Montowałeś już schody na strych?

Przemyslałem , ja już jestem po tym etapie budowy.

Trzeba być elastyczny a takie rozwiazanie jest najprostrze, to są schody na strych a jętki w drugim pokoju może są szerzej rozstawione ( u pawelurba ), to podpowiadam i takie rozwiązanie.

Można inaczej ale czy prościej.

Zmien miejsce montowania schodów, tam gdzie jest większa odl. między jętkami.

Dobry pomysł, wejście na piętro wyjdzie np w kibelku ale to drobiazg :). Chyba Marian ne przemyślałeś, to jednak sporo zmienia :).

Montowałeś już schody na strych?

Przemyslałem , ja już jestem po tym etapie budowy.

Trzeba być elastyczny a takie rozwiazanie jest najprostrze, to są schody na strych a jętki w drugim pokoju może są szerzej rozstawione ( u pawelurba ), to podpowiadam i takie rozwiązanie.

Można inaczej ale czy prościej.

Schody zaplanowałem w jednym końkretnym miejscu bo tam były najbardziej widziane.i "G: mnie to obchodziło jak z tym poradzą sobie panowie od dachu.

Dobry pomysł, wejście na piętro wyjdzie np w kibelku ale to drobiazg

:D :D :D :D :D :D :D

...i "G: mnie to obchodziło jak z tym poradzą sobie panowie od dachu...

No toś mu doradził :)

Masz multum rozwiązań. Od przełożenia jętek, poprzez zestruganie do zrobienia wymianu.

Ja bym strugała. Jeśli masz tam z 8cm to po 3cm z każdej jętki wiele nie zmieni. Najwyżej odciąż te jętki do najbliższych belek wymianikami przed zwężeniami.

...i "G: mnie to obchodziło jak z tym poradzą sobie panowie od dachu...

No toś mu doradził :)

Masz multum rozwiązań. Od przełożenia jętek, poprzez zestruganie do zrobienia wymianu.

Ja bym strugała. Jeśli masz tam z 8cm to po 3cm z każdej jętki wiele nie zmieni. Najwyżej odciąż te jętki do najbliższych belek wymianikami przed zwężeniami.

Albo wytnij cześć jętki i wstaw porządny ceownik, na taki np 150/40, odwrotnie do jętki

http://images41.fotosik.pl/201/abedf74d4284b5b0med.jpg