Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kabina czy wnęka prysznicowa ?

rataj75

Recommended Posts

My również mamy w planach rozwiązanie kabiny w ten sposób, aby pozbyć sie brodzika na dobre, płytki i kratka ściekowa z syfonem. Ta jednak jest w cenie samego brodzika, ale co tam, bardziej podoba nam sie bez wiec trzeba bedzie tlyko wybrac fajna kratkę i ładne drzwi proste.

Tak sie jendak zastanawiam póki mam czas,, czy w kabinie robić też ogrzewanie podłogowe?wydaje mi sie że będzie ok.

Czy są ku tekiemu rozwiązaniu jakieś przeciwności?

Podłączam się do pytania o ogrzewanie podłogowe we wnęce prysznicowej bez brodzika. Ma to sens?

Jako uzytkownik takiego rozwiazania uwazam ze to ma sens i nie zauwazylem zeby bylo cos nie tak.

Natomiast przeciwnicy uwazaja ze nie ma sensu poniewaz woda w syfonie szybko wyparowuje z powodu wlasnie ogrzewania. Coz przy temp.podlogi w granicach 23-25C dlugo by bylo trzeba czekac zeby zawartosc syfonu wyparowala. No ale jezeli ktos ma zamiar uzywac kabiny "od swieta" to moze i tak sie stac.

W swoim przyszlym domu planuje kabiny murowane. Nie tylko ze wzglegu na wyglad, ale przede wszystkim ze wzgledow higienicznych. Taki brodzik latwiej umyc.

Podczas kapieli zaczepiam czesto o scianki kabiny, a one wydaja taki nieprzyjemny dzwiek, jakby ten prysznic mial sie zawalic :lol: Murowanego tak nie slychac :lol:

A najgorsza jest kabina z dzwiami suwanymi na szynach. Trzymaj sie od takiej z daleka. U moich rodzicow taka jest. Umycie tych szyn graniczy z cudem. Zbiera sie tam brud i plesn. A fu...

Mamy w domu jedną kabinę i jedną wnękę zamykaną drzwiami prysznicowymi. Ciężko powiedzieć, które rozwiązanie jest lepsze. We wnęce, zamknęliśmy kabinę od góry półokrągłym sufitem ponieważ jest tam zamontowana sauna parowa. Jest to o tyle dobre, że podczas kąpieli ciepło nie ucieka do góry i w kabinie jest cieplutko. Nie zgodzę się, że kabina trzeszczy jak się o nią opieramy, bo to chyba jest możliwe tylko przy produktach z dalekich Chin i to tylko tych w najniższej cenie. Obie kabiny mamy z akrylowymi brodzikami, a pod nimi ogrzewanie podłogowe. Jeszcze nie zdarzyło się żeby woda z syfonu wyparowała, a zimą jest cieplutko w stopy. Uważam też, że brodzik akrylowy jest łatwiejszy do utrzymania w czystości i bardziej higieniczny. Sam akryl ma właściwości antybakteryjne, a do tego nie ma porowatej powierzchni ani fug w których mogą gromadzić się różne żyjątka. Tak jest moja subiektywna ocena.

Od 18 lat użytkuję prysznic bez brodzika, nie widzę w nim wad. Czyści i dezynfekuje się go doskonale.

Mam też sposobność korzystać i czyścić kabinę z brodzikiem- masakra. Nie jestem pedantką ale szorowanie i wycieranie do sucha aby nie osadzał się kamień doprowadza mnie do pasji. Jeżeli korzysta z niego 3 osoby czasem kilka razy dziennie to przestaje to być akceptowalne.

Po przeczytaniu skłaniam się coraz bardziej ku wnęce, jednak te podłogi bez brodzików kojarzą mi się z takimi publicznymi łaźniami :-? w których podłogi i ściany były jednakowe. Różnica jest taka, że teraz można wybrać bardzo estetyczne drzwi, a kiedyś wisiały zasłonki. Jednak sam fakt łatwiejszego utrzymania czystości przekonuje mnie do wnęki......chyba :oops:

• 6 months później...

Mam pytanie: czy macie w swoich łazienkach tylko kabiny czy wannę też?

Ja mam bardzo małą łazienkę, w której jest jeszcze mniejsza wanna, lecz zastanawiam się nad wyrzuceniem jej i wstawieniem kabiny. Czy to ma sens?

Druga sprawa, jak wygląda kwestia brodzika. Wysoki czy niski? A może w ogóle z niego zrezygnować?