Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

też się nakręciłem i idę robić dryglę. Dawno nie robiłem... ciekawe jaka teraz wyjdzie.

błagam nie śmiać się ale co to "drygle" :roll: :oops:

nie "drygle" tylko "drygla" albo "studzienina" (albo "meduza"). Robi się ją ze spacerówek i golonki, dodając czosnek i marchewkę, oraz zielony groszek i jaja na twardo w plastrach.

Oczywiscie, nie wspominam o soli, pieprzu, zielu i lisciu laurowym oraz natce pietruszki.

Kordzina ... z ukłonami receptura dla Ciebie :)

Galart (nóżki wieprzowe w galarecie)

Składniki:

1 duża golonka

3 stópki wieprzowe

2 marchwie

1 pietruszka

1 średnia cebula

1 mała główka czosnku

3 ziarna ziela angielskiego

2 bobkowe listka (laurowe)

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

2 średnie kiszone ogórki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczone i przerąbane na pół stópki oraz rozkrajaną golonkę zalać 3 litrami zimnej wody, dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie i laurowe liście, zagotować i odszumować.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około 3 - 4 godziny). W osobnym rądelku ugotować drobno posiekane warzywa (bez ogórka).

Wyjąć ugotowane miękkie mięso, oddzielić od kości i pokrajać na drobne kawałki (wraz ze skórą). Wywar od gotowania mięsa odcedzić. Ugotowane warzywa odcedzić i dodać do wywaru od mięsa.

Zagotować. Ogórka obrać ze skórki i drobno posiekać. Mięso wyłożyć na salaterki, posypać posiekanym ogórkiem i zalać wywarem z warzywami. Wstawić do lodówki do stężenia.

Podawać skropione octem spirytusowym.

Retro - z jajcem to ja robię "kurzęce" :lol: :wink:

pozdrawiam smakowicie

ps - dziś naszło mnie na flaczki (co najmniej na dwa dni) :) :wink:

też się nakręciłem i idę robić dryglę. Dawno nie robiłem... ciekawe jaka teraz wyjdzie.

błagam nie śmiać się ale co to "drygle" :roll: :oops:

nie "drygle" tylko "drygla" albo "studzienina" (albo "meduza"). Robi się ją ze spacerówek i golonki, dodając czosnek i marchewkę, oraz zielony groszek i jaja na twardo w plastrach.

Oczywiscie, nie wspominam o soli, pieprzu, zielu i lisciu laurowym oraz natce pietruszki.

Kordzina ... z ukłonami receptura dla Ciebie :)

Galart (nóżki wieprzowe w galarecie)

Składniki:

1 duża golonka

3 stópki wieprzowe

2 marchwie

1 pietruszka

1 średnia cebula

1 mała główka czosnku

3 ziarna ziela angielskiego

2 bobkowe listka (laurowe)

1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu

2 średnie kiszone ogórki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczone i przerąbane na pół stópki oraz rozkrajaną golonkę zalać 3 litrami zimnej wody, dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie i laurowe liście, zagotować i odszumować.

Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa (około 3 - 4 godziny). W osobnym rądelku ugotować drobno posiekane warzywa (bez ogórka).

Wyjąć ugotowane miękkie mięso, oddzielić od kości i pokrajać na drobne kawałki (wraz ze skórą). Wywar od gotowania mięsa odcedzić. Ugotowane warzywa odcedzić i dodać do wywaru od mięsa.

Zagotować. Ogórka obrać ze skórki i drobno posiekać. Mięso wyłożyć na salaterki, posypać posiekanym ogórkiem i zalać wywarem z warzywami. Wstawić do lodówki do stężenia.

Podawać skropione octem spirytusowym.

Retro - z jajcem to ja robię "kurzęce" :lol: :wink:

pozdrawiam smakowicie

ps - dziś naszło mnie na flaczki (co najmniej na dwa dni) :) :wink:

dziękuję..no głupio mi ale naprawdę nie wiedziałam... :oops: :oops:

z jajkiem też robi moja mama i z groszkiem zielonym...ale to chyba tylko dla kolorku...tylko,że przy tym dużo dłubaniny...a ja lubię szybkie dania, chyba ze robią sie same...tzn,. w piekarniku albo duszą się na patelni....

ście mi smaka narobili .... nie żebym sama bo czasu zbrak :oops: ... ale mamusia z tatusiem robią imieninki w sobotę ... to podszepnę słówko coby to tego bigosa, sałatki i innych pyszności i galart zrobili ...odchudzanie zacznę od poniedziałku :oops: :lol:

Cieszka ...jutro skoro świt o 5 zrywamy zadek z wyrek i jedziemy do kliniki ... kciuki trzymać , ostatnio na narkozie jak mi dziecko odpływało na rękach to wyłam jak bóbr ... :oops: :roll: :lol:

Daggulka, nie wyj, dziecko chcesz zestresować???

Kciuki będę trzymała, raczej przez sen, ale będę!

a coś Ty ....trzymam się dzielnie waśnie dlatego, ze ona panikuje ...wiedze, ze sie boi diabelnie choć rzeczowo jej opowiedziałam wszystko i na pytania odpowiedziałam ....

żartuję sobie , rozluźniam atmosferę ...

cały misterny plan trzymania się w kupie piźnie jutro z wielkim hukiem o 6.45 :roll: :lol: :oops:

kuźwa .... nie stresuje mnie nic tak bardzo jak ta pierniczona narkoza .... mogłam tyle nie czytać w necie, to spokojniejsza bym była :evil: :roll:

a coś Ty ....trzymam się dzielnie waśnie dlatego, ze ona panikuje ...wiedze, ze sie boi diabelnie choć rzeczowo jej opowiedziałam wszystko i na pytania odpowiedziałam ....

cały misterny plan trzymania się w kupie piźnie jutro z wielkim hukiem o 6.45 :roll: :lol: :oops:

kuźwa .... nie stresuje mnie nic tak bardzo jak ta pierniczona narkoza .... mogłam tyle nie czytać w necie, to spokojniejsza bym była :evil: :roll:

Nie bój nic, będzie ok :wink:

Będzie qpa stracha proszę Dagi, jeno nie wiadomo kto będzie miał większego :o

Potrzymam i ja. :oops: Masz zagwarantowane. O tej porze już qmam świadomie. :D 8) 8)

Retro robaczku - ekhm, ja z zapytaniem na logikę : czy aby te "spacerówki" to że tak powiem ekhm.... świńskie nóżki z elementem racicznym ? :roll:

Retro robaczku - ekhm, ja z zapytaniem na logikę : czy aby te "spacerówki" to że tak powiem ekhm.... świńskie nóżki z elementem racicznym ? :roll:

Spacerówki, to spacerówki. Miałem swinię dostojną, wiec się bele gdzie nie szlajała. Spacerowała pełną gębą!

:D

PS. element raciczny obcinam kleszczami, bom brzydliwy. :wink:

Mój Piotruś w lipcu miał narkozę - wycinanie migdałka - wszystko było bardzo szybko, ale wybudzania nie wspominam najlepiej...(mnie prawie musieli ratować :oops: ). Na szczęście szybko doszedł do siebie i po południu byliśmy w domu :D

Twoja córka też dobrze to zniesie - trzymam za was obie kciuki jutro od samego rana :D

Noo masz Retro rację!! Noooo kuuufaa!! U mnie na ogrodzie pod kolano sięgał poziom tego "białego g...na" :wink: (ale jak się zacznie sezon nartowy to będę zdrowaśki klepać, żeby w łikend był śnieg i lekki mozik :lol: i wcale nie będę o nim tak brzydko mówić!!).

Strzepywałam śnieg z moich krzaczorków no i się do pracy spóźniłam :oops:.

No weźcie dajcie spokój - śnieg w październiku??

I cały czas pada!!

u nas też pada deszcz ze śniegiem ... ale ten śnieg jest tak mokry, że od razu się topi :roll: ... mam nadzieje, że tak pozostanie , bo mi sie nie usmiecha w październiku podjazd odsnieżać ... :-?

moja Kasia już "po" ... wybudziła sie ładnie ... kopytko obandażowane ... pojechała z małżem do domu , a ja w pracy ... na gg se z nią poklikam to bede miała wsio pod kontrolą , bo jak znam życie to każe się tatusiowi posadzić nie przy tv i bajkach ino przy moim laptoku :wink: :lol:

dzieki za słowa wsparcia .... dzielna byłam , nie wyłam - pewnie dlatego, że do usypiania już mnie wyproszono :wink: