sylwia33 24.09.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Czesc .Nie zdążymy się wprowadzić przed zimą …mamy tynki i lada moment wylewki. Poddasze nie jest ocieplone więc nad murłatą jest przeszczeń i z tamtąd wieje..Proszę doradzcie jak zabezpieczyć dom przed zimą?Nie będziemy mieć kasy na ocieplenie poddasza więc czym zapchać te dziury …Myślałam ze jak przyjdą mrozy to piecyki elektryczne będzie się włanczac (drogo będzie )Lub może kupić koze i palić tylko czy to ogrzeje dom?Co zrobic z tym poddaszem ?Kupić jakąś tanią wełne i upchac w dziury nad murłatą ?Czy to wystarczy?Ma ktoś jakiś pomysł?Całe ciepło mi tymi dziurami ucieknie … Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 24.09.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Dziury musowo zatkać jakąś wełną, bo inaczej bedzie hulał wiatr i w ogóle sie nic nie nagrzeje w domu... A grzać jedynie kozą, bo przy nieocieplonym dachu starty ciepła będą takie, że grzejąc prądem wydacie fortunę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 24.09.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Moim zdaniem jedyna rada to kupić wełnę i ułozyć pomiędzy krokwiami i obsznurkować wszystko. Resztę czyli wełna w poprzek i zabudowę KG zrobisz w przypływie gotówki. Jak poupychasz tylko wełnę tam gdzie są wieje i zostawisz na zimę poddasze bez docieplenia to cała para z grzania pójdzie w gwizdek. Szkoda kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2009 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 a po co grzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 24.09.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 a po co grzać? No jak będzie tynk i machniom wylewkę i bęcie ciepło to zimą można coś rzeźbić (u mnie zimą z docieplonym poddaszem z wełną między krokwiami powstały łazienki, kuchnia...duża częśc wykończeniówki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 toć autorka pisze o zabezpieczeniu domu na zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 ... Całe ciepło mi tymi dziurami ucieknie … jakie ciepło ? to z lata ...? …Myślałam ze jak przyjdą mrozy to piecyki elektryczne będzie się włanczac (drogo będzie )Lub może kupić koze … koze mozna kupic /pasowało by jeszcze dokupić jakies siano i buraki/ a dodatkowo w cieplejsze dni spac tam razem z koza i męzem / co trzy ciała to nie jedno .../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 24.09.2009 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 najlepiej to palic jakims lisciastym, moze byc brzoza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 24.09.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 sylwia, rozumiem, ze boisz sie o tynki i wylewki ..ze zmarzna ....tak ? niczym nie grzac ...a najlepiej i niczym tych dziur ni e zatyakc - wtedy chalupa wyschnie najlepiej (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 24.09.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 sylwia, rozumiem, ze boisz sie o tynki i wylewki ..ze zmarzna ....tak ? niczym nie grzac ...a najlepiej i niczym tych dziur ni e zatyakc - wtedy chalupa wyschnie najlepiej (Y) uff, to już jest nas dwóch a balem się, że wyjdę na idiotę, w kupie zawsze raźniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.09.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 jeżeli komuś wydaje się, że ogrzeje zimą nieocieplony dom w budowie (z poddaszem jak było opisane wyżej) kozą to jest więcej niż naiwny. Koza z marketu (taka za 200zł) to podniesie temperaturę o około 5-8stoopni po 8h palenia non stop i to w pomieszczeniu w którym stoi (o ile poddasze będzie jako tako ocieplone)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedek76 25.09.2009 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Mam podobną sytuację i też się zastanawiam czy zabezpieczać w jakiś sposób te dziury na poddaszu?Mam wstawione okna a drzwi mam zamiar zabić deskami.Mam zrobione tynki i nie wiem czy ewentualne mrozy mogą im w jakiś sposób zaszkodzić?No ale aby dogrzewac to nawet nie myślałem wydaje mi się to zbyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 25.09.2009 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 najlepiej to palic jakims lisciastym, moze byc brzoza... Oj brzoza tosie jara nieziemsko... Mozna też wydrukowcc posty Brzozy na rozpałkę Brzoza- sorry nie mogłem się powstrzymać! Browar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.09.2009 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_rk 26.09.2009 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 By wiatr nie hulał na poddaszu i w domu wystarczy między krokwiami przybić deski (tych na budowie powinno trochę zostać) do murłaty tak by dochodziły do deskowania dachu. I to zostawić na zawsze. Na wiosnę nie będą wlatywać ptaszki, a przyszłej podbitce nie będzie to też wadzić! A tynki i wylewki do mrozów powinny na tyle wyschnąć, że nie ma potrzeby ich dogrzewać. Jakoś o dogrzewaniu ław, fundamentów, murów nikt nie pytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 26.09.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 By wiatr nie hulał na poddaszu i w domu wystarczy między krokwiami przybić deski (tych na budowie powinno trochę zostać) do murłaty tak by dochodziły do deskowania dachu. I to zostawić na zawsze. Na wiosnę nie będą wlatywać ptaszki, a przyszłej podbitce nie będzie to też wadzić! A tynki i wylewki do mrozów powinny na tyle wyschnąć, że nie ma potrzeby ich dogrzewać. Jakoś o dogrzewaniu ław, fundamentów, murów nikt nie pytał a jak to się ma do zachowania szczeliny wentylacyjnej połaci? bo chyba planujesz ją zakryć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 26.09.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 póki chałupa nieużytkowana, nie ma to znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa_rk 26.09.2009 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 By wiatr nie hulał na poddaszu i w domu wystarczy między krokwiami przybić deski (tych na budowie powinno trochę zostać) do murłaty tak by dochodziły do deskowania dachu. I to zostawić na zawsze. Na wiosnę nie będą wlatywać ptaszki, a przyszłej podbitce nie będzie to też wadzić! A tynki i wylewki do mrozów powinny na tyle wyschnąć, że nie ma potrzeby ich dogrzewać. Jakoś o dogrzewaniu ław, fundamentów, murów nikt nie pytał a jak to się ma do zachowania szczeliny wentylacyjnej połaci? bo chyba planujesz ją zakryć? Zapomniałm dodać, że rzeczywiście trzeba zostawić szczelinę 1 - 1,5cm i ja tak mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedek76 26.09.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Czyli mam rozumieć,że ujemna temperatura w budynku nie zaszkodzi dobrze wyschniętym tynkom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pblochu 26.09.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 zdecydowanie nienie obawiaj się U mnie też tak przetrwało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts