Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile Watów?

Gość Bryndal

Recommended Posts

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Czytam posty Roberta OC i pusty śmiech mnie ogarnia.

Po pierwsze Automatyka pogodowa uzależnia temperaturę wody zasilającej od temperatury na zewnątrz, im chłodniej tym cieplejsza woda w instalacji w związku z tym ma znaczny wpływ na temperaturę spalin a co za tym idzie i na sprawność.

Po drugie niema różnicy między sprawnością kotłów z otwartą i zamkniętą komorą spalania.

Po trzecie gazowe kotły mają bardzo płaską charakterystykę sprawności. Oznacza to że jeżeli kocioł ma sprawność 90% podaną przez producenta to możesz być pewny że w całym zakresie mocy sprawność ta niespadnie poniżej 88%.

Jestem pracownikiem dużego producenta kotłów i takie wykresy są w moim posiadaniu.

Po czwarte jestem zdania że w temacie powinna wypowiadać się osoba która posiada wiedzę. W innym przypadku wychodzi się na takiego głąba jak poseł rokita albo poseł "Zero" (ziobro dla niezorientowanych)

robercieOC wykresy moge ci przeslac po podaniu adresu emilowego

może zrozumiesz jakie głupoty wypisujesz

Firma Urlich na swojej stronie twierdzi że kocioł kondensacyjny (zmknięta komora spalania) ma większą sprawność niż kocioł z otwartą komorą ponieważ wentylator dostarczająćy powietrze do spslania pracuje ze zmienną wydajnosćią i dostarcza powietrze w różnej ilości w zależnosći od sposobu mocy z jaką pali się płomień. W związku z tym mniej wychładza się kocioł z zamkniętą komorą niż tradycyjnyz otwartą komorą spalania.

Poza tym kocioł z zamkniętą komorą ma mniejszą stratę do otoczenia ponieważ płomień spalanego gazu skupia się tylko na ściankach wymiennika a nie na bocznej obudowie pieca.

Gdyby tak nie było to piec kondensacjny miałby sprawnosć maksymalnie

90 + 11 % (max. ciepło kondensacji) co daje 101 % a nie np 109 %.

Gosciu co taki madry jestes bos przedstawicielem duzego producenta

kotlów ! - Podpisz sie z laski swojej (tzn. zaloguj sie), i powiedz,

jakiego producenta jestes przedstawicielem.

Chcesz pomóc nam w wyborze lub problemach z ogrzewaniem - fajnie -

chetnie skorzystamy z Twoich rad !

Ja w duzej mierze popieram przemyslenia RobertaOC a wiec moze i

ja jestem godzien, zeby te interesujace materialy którymi dysponujesz,

takze otrzymac.

Pozdrawiam spokojnie

Krzysiek

Aha - o polityce tu raczej nie dyskutujemy :-)

Witam.

Czytam posty Roberta OC i pusty śmiech mnie ogarnia.

Po pierwsze Automatyka pogodowa uzależnia temperaturę wody zasilającej od temperatury na zewnątrz, im chłodniej tym cieplejsza woda w instalacji w związku z tym ma znaczny wpływ na temperaturę spalin a co za tym idzie i na sprawność.

Po drugie niema różnicy między sprawnością kotłów z otwartą i zamkniętą komorą spalania.

Po trzecie gazowe kotły mają bardzo płaską charakterystykę sprawności. Oznacza to że jeżeli kocioł ma sprawność 90% podaną przez producenta to możesz być pewny że w całym zakresie mocy sprawność ta niespadnie poniżej 88%.

Jestem pracownikiem dużego producenta kotłów i takie wykresy są w moim posiadaniu.

Po czwarte jestem zdania że w temacie powinna wypowiadać się osoba która posiada wiedzę. W innym przypadku wychodzi się na takiego głąba jak poseł rokita albo poseł "Zero" (ziobro dla niezorientowanych)

robercieOC wykresy moge ci przeslac po podaniu adresu emilowego

może zrozumiesz jakie głupoty wypisujesz

Gościu. Mimo że jesteś pracownikiem jakiegoś tam producenta to jeszcze nie oznacza, że masz odpowiednią wiedzę, ą świadczy o tym twoja wypowiedź. Nie odróżniasz kotła z otwartą i zamkniętą komorą spalania i nie wiesz jakie są między nimi różnice albo ten producent produkuje taką lipę. Ja nie podaję przykładów konkretnego producenta u którego nie ma różnicy w sprawności tylko mówię o ogólnie dostępnych kotłach na rynku w miarę znanych firm.

"Po pierwsze Automatyka pogodowa uzależnia temperaturę wody zasilającej od temperatury na zewnątrz, im chłodniej tym cieplejsza woda w instalacji w związku z tym ma znaczny wpływ na temperaturę spalin a co za tym idzie i na sprawność." - czy napisałem kiedykolwiek coś innego? Tylko w innej formie.

na bilans cieplny składa się suma strat ciepła przez przegrody ( ściany, podłogę, dach a nawet do gruntu - w zależnosci od kondygnacji) oraz straty ciepła na wentylację. Są jeszcze dodatki m.in w zależności od strony świata.

Następnie przy doborze grzejnków należy uwzględnić jego ustyuowanie ( pod oknem czy nie), osłonę( m.in jaka odległość od parapetu), oraz to, czy grzejnik jest z zaworem termostatycznym, czy nie...i tak np. na zawór dodaje się 15%, przy rozległej instalacji dolicza się jeszcze straty na przesyle. A wszystko to reguluje parę norm m.in. PN-B-03406, PN-91-B-02020...

niestety, nie sądzę, by chciało Ci się to wszystko liczyć, no chyba że chcesz spr projektanta... jak znam życie instalator przyjmie jakiś wsp. kubaturowy, doliczy z nadmiarem, na wszelki wypadek jeszcze trochę doda...kupisz większe grzejniki i będzie hulało (oby tylko przewymiarował a nie na odwrót;)