neuron 03.01.2004 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2004 1. Powinienies miec projekt.2. Przy podobnych parametrach sciany mam zapotrzebowanie 40-70 W/m kw w zaleznosci od np wiatru czy slonca3. stad warto przyjac gorszy wariant 4. pompy ciepla i 55 na zasilaniu to chyba dosc odlegla perspektywa A moze wszyscy juz tak maja?... i tylko mnie wydaje sie to fantastycznie za drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 04.01.2004 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 do marek13 Sparwność przy parametrach 75/60 na poziomie 106 % średniorocznie jest możliwa TYLKO z pogodówką. Pogodóka obniży temp. wody jak na dowrzu zrobi się cieplej. I tak do ok -1 C kocioł powinien pracować wpełnej kondensacji. Do -11C kondensacja będzie zachodziła częściowo a poniżej -11 C kocioł przestanie kondensować i wtedy jego sprawność spadnie do "marnych" 98 %. Skąd masz takie dane? O ile mi wiadomo to stopień kondensacji zależy od temeratury wody na powrocie. I tak: jesli temperatura na powrocie jest poniżej punktu rosy czyli ok 55stC to kondensacja zachodzi w 100%, a jeśli temperatura jest wyzsza to wtedy zachodzi częściowa kondensacja. W żadnym przypadku stopień kondensacji nie zależy od teperatury na zewnątrz. To co napisałeś jest jedną wielką bzdurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2004 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 niekoniecznie bzdura, może w tym konkretnym przypadku temperatury c.o. + podłogówka + cwu dają akurat takie wartości wody powrotu dla kondensacji, czyli do -1C pełna kondensacja - czyli temp. powrotu do 55C.od -1C do -11C kondensacja niepełna, czyli temp. powrotu pomiędzy 55C a xCponiżej -11C na dworze - temp. powrotu taka, że kondensacja w kotle nie zachodzi. Ale to może być konkretny zbadany przypadek dla domu, instalacji i pieca.W innym przypadku będzie zupełnie inaczej. No i pod warunkiem, że autor postu zbadał to w jakiś sposób. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2004 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 a i to nie ja pisałem ten tekst Anonymous'a i go nie bronię,piszę, że tak może być w konkretnym, odosobnionym, zbadanym przypadku. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 04.01.2004 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Ale takie informacje się zaznacza a nie bierze danych z sufitu.Poza tym instalacja musi być doskładnie spie... skoro temperatury powrotu są takie wysokie przy tak dużych temperaturach na zewnątrz. Ciekawi mnie jakie muszą być temperatury zasilania przy -20 st C albo przy -35stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 04.01.2004 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 O ile mi wiadomo to kondensacja zachodzi częściowo nawet przy 70stC, a przecież nie projektuje się instalacji na parametry wyższe niż 90/70 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2004 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 to prawda, ale ludzie czasem ( często ) kupują piece kondensacyjne do starych domów i instalacji, wierzac w reklamy potencjalnych oszczędności np. na stronach Urlicha, albo nawiedzonych jednorazowych handlowców. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 04.01.2004 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Poza tym te parametry są liczone na ekstremalne warunki. Przez większą część sezonu instalacja nie pracuje z takimi parametrami a może nawet wogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2004 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 nie jestem z branży i nie wiem w jakim stopniu kondensacja zachodzi przy powrocie przy temp. 70C, ale z tego co się orientuję to już minimalnie. Piece kondensacyjne mają sprawność minimalną ok. 98%. Średniorocznie zyski z pieca kondensacyjnego w stosunku do nowego atmosferycznego to 12-14%. Podawane przez producentów oszczędności 30% dotyczą zazwyczaj połączenia kotła kond. z podłogówką w CAŁYM DOMU, lub do kotłów prehistorycznych. Dodatkowe zyski kotłów kond. to : - brak wychładzania pomieszczeń + bezpieczeństwo, ale mają to też kotły turbo, - prawdopodobnie większa trwałość kotłów spowodowana lepszymi stosowanymi w nich materiałami oraz niższe temp. pracy. Wady : - wysoka cena i długi okres zwrotu, ale z roku na rok zaczyna to wyglądać lepiej. Jeśli doliczyć odpis za remont c.o. i czasami zwrot z gminy za wymianę pieca - to już całkiem, całkiem. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 04.01.2004 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Przyznam ci rację, że oszczędności zależą od tego, co, z czym się porównuje. W stosunku do kotłów turbo oszczędności są nie wielkie - ok 10%. Ale kotły turbo też nie są tanie. Różnica w cenie wynosi ok 1000 - 3000 w zależności od producenta i wyposażenia.Oszczędności w stosunku do atmosferycznego są większe ze względu na niską sprawność kotła atmosferycznego na minimalnych mocach. A jaka jest sprawność kotła atmosferycznego przy minimalnej mocy tego producenci nie podają. A przecież kocioł nie pracuje ciągle na pełnej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.01.2004 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 mam pytanie ; producenci podają % sprawności np. 106% przy mocy znamionowej 40/30 na przykład tutaj :http://www.immergas.com.pl/php/produkty_opis.php?id_zakladki=2&id=141 a co oznacza 30% mocy znamionowej - czy to, że kocioł pracuje przez 30% czasu ? Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 04.01.2004 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Jeden instalator liczy 60 W/m kw, drugi 45 W/ m 3 , trzeci - 28 W/ m3, czwarty... piąty... itd. Doprawdy pełen mętlik. A wszyscy każą mi wybierać, ile ja chcę. A ja chcę tyle , ile potrzeba. Nie znam się na tym. Oni są od tego, aby dobrze wyliczyć zapotrzebowanie domu na ciepło !!! Któremu wierzyć ? Jak to dobrze policzyć ? (ściana max 29 cm + 12cm styro.) Może ktoś pomoże ? No to dodam jeszcze, że są również instalatorzy-esteci, którzy zalecają grzejniki o długości równej szerokości okna (bo tak najładniej wygląda) i zarazem gwarantują, że w domu będzie ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 04.01.2004 23:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2004 Parametr 40/30 to temperatura wody w kotle/powrotu. 30% mocy znamionowej oznacza stopień modulacji. Tzn jak w przykładzie 23,5kWx30%=7,05kW. Oznacza to, że kocioł pracuje z mocą 7 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2004 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 wielkie dzięki, ale w policzonym bilansie domu ( jak pamiętam ) przy delta 40K mam zapotrzebowanie cuś około 4,7 kW. Czy to oznacza, że nigdy nie osiągnąłbym tych 106 czy tam 108 % ???Oczywiście poza poborem cwu, chodzi tylko o ogrzewanie. Cz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 05.01.2004 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 To bardzo niskie zapotrzebowanie ale kotly z przykladu powyzej pracuja juz od 4,7 kW. Jesli taka moc nie bedzie potrzebna to kociol bedzie pracowal z przerwami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2004 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 To bardzo niskie zapotrzebowanie ... sorry, sprawdziłem przy delta 40K, Q=4,97 kW. dom dobrze ocieplony, podłogówka, GWC+reku, kominek ma własny dopływ powietrza, a i wszystko bez cwu i narazie na papierze Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2004 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 T...kotly z przykladu powyzej pracuja juz od 4,7 kW. Jesli taka moc nie bedzie potrzebna to kociol bedzie pracowal z przerwami To znaczy, że poza grzaniem cwu, kocioł kondensacyjny nie osiąga pełnej sprawności ?! Teoretycznie tak, ale włączałby się np. co 3 min. na 1,5 min. Rozumiem, że najlepiej aby pracował z maksymalną możliwą mocą ? ale wówczas będzie częściej się wyłączał i załączał. A co z teorią strat kotła podczas tego załączania i wyłączania ? A może niepotrzebnie zastanawiam się nad tym, może fabrycznie dopasowane krzywe grzewcze załatwiają ten fakt dobierając optymalnie warunki pracy kotła ? Sumarycznie interesuje mnie odpowiedź na pytanie, czy podawane wartości 12-14% oszczędności w stosunku do kotłów atmosferycznych są zachowane dla całego sezonu grzewczego, czy także okresowo - wybiórczo ? Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 05.01.2004 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Wręcz przeciwnie. Kocioł kondensacyjny w przeciwieństwie do atmosferycznego pracuje najsprawniej z minimalną mocą. Poki co żaden producent nie ma kotłów w swojej ofercie które pracowały by z modulacją 0-100% więc nie ma innej możliwości żeby obniżyć moc kotła. Czas pracy kotła i przerwy nie tylko kondensacyjnego zależy od wielu czynników m.in. od bezwładności instalacji c.o. co oznacza że wszystkie kotły "lubią" ogrzewanie podłogowe bo wtedy czas pracy jest znacznie dłuższy a jak się nagrzeje instalacja dłużej się wychładza. a to kiedy kocioł się włączy/wyłączy zależy od parametrów wody na zasilaniu/powrocie i dotyczy wszystkich kotłów nie tylko kondensacyjnych.Krzywe grzewcze służą do tego aby dopasować parametry kotła do strat cieplnych budynku i parametrów instalacji. Pozostawienie krzywej grzewczej na fabrycznym ustawieniu może spowodować w twoim przypadku przegrzewanie się budynku a w innym wychładzanie.Sumarycznie oszczędności dla całego sezonu grzewczego będą większe niż 12-14%. Jak napisałem wcześniej a tym producenci kotłów atmosferycznych się nie chwalą sprawność kotła przy minimalnych mocach znacznie maleje. A przecież z taką mocą kocioł pracuje przez większość sezonu. W nowych budynkach zapotrzebowanie na ciepło rzadko przekracza 10kW, a pełna moc kotła jest wykorzystywana tylko do podgrzewu c.w.u. Poza tym kotły kondensacyjne mają znacznie większe wymienniki i są w stanie odebrać znacznie więcej ciepła niz kotły atmosferyczne czy turbo, w nich jest to niemożliwe ze względu na kwasny odczyn kondensatu, który zniszczyłby wymiennik (w kotłach kondensacyjnych jest ze stali nierdzewnej), i ze względu na konstrukcję kotła mógłby zalewać palnik. Z większym wymiennikiem nawet przy bardzo niekorzystnych warunkach pracy kotła kondensacyjnego tj wysoka temperatura w instalacji i duża moc będzie on pracował z większą sprawnością. Temperatura spalin w kotle kondensacyjnym zwykle nie przekracza 70 stC. A w atmosferycznym? Dotknij ręką wylot spalin tuż za kotłem a gwarantuję ci że mocno się poparzysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.01.2004 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 to wiele wyjaśnia, przynajmniej w mojej szarej części umysłu temat drążę, gdyż dostałem ciekawą propozycję na kociołek kondensacyjny i to taki akuratny do moich potrzeb. a tematem interesuję się od ponad roku - taki mały konik ... Istotne jest więc dla mnie czy zaoszczędzę 10 czy 15%, bo to daje określoną stopę zwrotu. Bardzo lubię nowoczesne rozwiązania, ale samobujcą finansowym nie jestem. Sądzę, że posty forumowiczów w innych wątkach niekoniecznie zawsze są samochwalstwem i faktycznie kociołki kodensacyjne są sporo tańsze w użytkowaniu. Rozumiesz rozsterki inwestora... Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 05.01.2004 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Życzę udanego zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts