Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kładzenie gresu

Recommended Posts

Temat oklepany, ale nie udało mi się znaleźć konkretnych odpowiedzi - a o takie proszę :)

Będę kładł gres 60x30 cm na pojedynczej warstwie inpregnowanych płyt g-k.

Pytania mam takie:

- który klej lepiej zastosować CM12 czy CM17 - czy są między nimi duże różnice?

- jaki dać grzebień - w charakterystykach w/w klejów podają 10-12mm - nie za dużo to na płaskie podłoże?

- czy muszę spoinować płyty w miejscach, które następnie przykryję płytkami?

Pozdrawiam!

powinno sie kłasć na podwójną płytę, Jak ci się sciana wypaczy to bedziesz na drugi dzień sprawdzał z niedowierzaniem poziomicą po scianach wspominając, ze wczoraj, jak wychodziłes to było wszystko dobrze. Nie musisz spoinować płyt typowym gipsem, wystarczy ze zajedziesz to klejem. Piszecie o kleju ceresita. Robiłem ostatnio jakims z nową formułą - przy wysypywaniu z worka sie nie kurzy i faktycznie. Super sprawa . Róznice miedzy cm12 a cm17 to moc i elastycznosc kleju. Do takich formatów zdecydowanie cm17 . Mozesz użyc grzebienia 8mm ale na płytce zrób "podszewkę" z kleju.

Oczywiście można położyć na grzebień 8mm a nawet lepiej jest układać pod warunkiem ze ściana i płytka są idealnie prosta z doświadczenia wiem ze płytki prostokątne często nie mają płaszczyzny tzw. zwłaszcza te większe wymiary, kiedyś trafiły mi się płytki 60na30które miały odchyłki od płaszczyzny 1cm gdybym je położyl na grzebień 8mm to klej byłby tylko na krawędziach tak więc trzeba sprawdzić wcześniej płytki jeśli krzywe to trzeba większy grzebień i układanie w cegiełke wtedy też odpada.

-nie zaszkodzi

Tyle to wiem :) Ale czy jest sens?

CM 16 jest tańszy od 17 i równie elastyczny

Jakoś C16 przeoczyłem - czy rzeczywiście nada się równie dobrze jak CM17? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Rezi znalazłem ze 100 000 postów w których proponujesz CM16 zamiast CM17 - czy oprócz ceny znasz jakieś zalety tej zaprawy? :D

powinno sie kłasć na podwójną płytę (..)

Niestety podwójne płyty to u mnie sprawa mocno problematyczna bo jak dam to nie wejdzie mi wanna :( Planuje płyty dobrze przykleić (czyli gęsto a może nawet na całej powierzchni) - może to coś da? Bardziej martwi mnie możliwość odwarstwienia płyty - czytałem gdzieś, że G-K wytrzymuje 15kg/m a mój gres to 19 kg/m. Czy to może być problem?

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.

-nie zaszkodzi

Tyle to wiem :) Ale czy jest sens?

CM 16 jest tańszy od 17 i równie elastyczny

Jakoś C16 przeoczyłem - czy rzeczywiście nada się równie dobrze jak CM17? Ma ktoś jakieś doświadczenia?

Rezi znalazłem ze 100 000 postów w których proponujesz CM16 zamiast CM17 - czy oprócz ceny znasz jakieś zalety tej zaprawy? :D

powinno sie kłasć na podwójną płytę (..)

Niestety podwójne płyty to u mnie sprawa mocno problematyczna bo jak dam to nie wejdzie mi wanna :( Planuje płyty dobrze przykleić (czyli gęsto a może nawet na całej powierzchni) - może to coś da? Bardziej martwi mnie możliwość odwarstwienia płyty - czytałem gdzieś, że G-K wytrzymuje 15kg/m a mój gres to 19 kg/m. Czy to może być problem?

Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Jak najbardziej jest sens... Twoje posty trącą laikiem, więc jeżeli chcesz uniknąć kłopotów, zatrudnij lepiej glazurnika (oby dobrego...) Tak czy siak, życzę powodzenia

Jak najbardziej jest sens... Twoje posty trącą laikiem, więc jeżeli chcesz uniknąć kłopotów, zatrudnij lepiej glazurnika (oby dobrego...) Tak czy siak, życzę powodzenia

Jestem laikiem i po to pytam na forum, żeby przynajmniej w teorii przestać nim być... Test praktyczny już wkrótce - zobaczymy jak wyjdzie. Dzieki za życzenia :p

Bardzo proszę o pomoc w wyborze między CM16 a CM17. Niestety w informacjiach dostępnych na stronie producenta ciężko znaleźć jakieś konkretne różnice.

Pozdrawiam