Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka może być najcieńsza ścianka z gazobetonu

Recommended Posts

Jaka może być teoretycznie dopuszczalna, najcieńsza ściana działowa z gazobetonu ? Wysokość w pomieszczeniach 2,5m.

Bez wdawania się w słabą dźwiękochłonność, wieszanie szafek etc. interesuje mnie zagadnienie konstrukcyjne.

Czy otynkowanie ścianki tynkiem CW ma znaczenie ? jeśli tak, to jaka dopuszczalna minimalna grubość ścianki z tynkiem CW i tynkiem gipsowo-wapiennym ?

skoro chcesz teoretycznie to grubości atomu

oczywiście pozostaje kwestią jak to wymurować, otynkować, ale mialo być teoretycznie

bo gdybyś chciał praktycznie, to zapewne takiej grubości, jaką najcieńszą produkują, obcinkować takiej już nie ma sensu

do tego najlepiej zbrojenie co 3 warstwę, kotwione, murowane pod szalunek z np lat

bo gdybyś chciał praktycznie, to zapewne takiej grubości, jaką najcieńszą produkują,

Czyli 5 cm... Sam mam kawałek taki wymurowany...

a na jakim odcinku i na jaką wysokość ?

ja myślę o ściance z płytek gazobetonowychg 8cm grubości na 2,5m wysokości i całkiem długa ta ściana, do tego otwory drzwiowe w niej....

ale jądrolodzy pewnie zakrzyczą... :)

ja myślę o ściance z płytek gazobetonowychg 8cm grubości na 2,5m wysokości i całkiem długa ta ściana, do tego otwory drzwiowe w niej....

W teorii wszystko można

W praktyce też - przykład wioski budowlanej a w niej pewnego domku gdzie takie dzieło powstało - trzyma się chodź ma ze 4mb i kilka otworów drzwiowych - ale osobiście i z przekąsem drzwiami bym tam nie trzaskał :wink:

PS

trzeba przezbroić co 3 warstwę

a na jakim odcinku i na jaką wysokość ?

ale jądrolodzy pewnie zakrzyczą... :)

Tylko kawałek... Obmurowałem z jednej strony kasetę do drzwi przesuwnych, tak więc z jedej strony miała ta ścianka oparcie...

Ale mieszkałem kiedys w mieszkaniu, gdzie wszystkie ścianki wewnętzrne były zrobione z takich specyficznych bloczków z gipsu o gr. 8 cm, długosci jakieś 0,6m i wysokości 0,6 metra... i były tam otwory drzwiowe, itp, itd.

cząsteczki?

zauważ, że teoretyzujemy

a jeżeli cząsteczką da się ułożyć w płaszczyźnie grubości atomu

swoją drogą wielu rzeczy Pan nie wiesz mości maysee

Gdybym wiedzial wszystko albo duzo bylbym chyba nieszczesliwy. Przepraszam za ten spam ale Barbossa sie zaczepia bo wlasnie wsunal wszystkie rozumy. Co do budowy atomowej sciany, proponuje nanorurki.

Gdybym wiedzial wszystko albo duzo bylbym chyba nieszczesliwy. Przepraszam za ten spam ale Barbossa sie zaczepia bo wlasnie wsunal wszystkie rozumy. Co do budowy atomowej sciany, proponuje nanorurki.

zapewne nie raz Ci mówili, żebyś z zęzy nie wyłaził :-?

przy okazji - zbrojenie co warstwę bo bloczki bk są raczej duże

zapewne nie raz Ci mówili, żebyś z zęzy nie wyłaził :-?

przy okazji - zbrojenie co warstwę bo bloczki bk są raczej duże

czy takim zbrojeniem może być cienki drut 2-3mm rozciągnięty na spoinie klejowej ?