Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka kolejmość prac zewnętrznych?

kaco

Recommended Posts

Witam pozostało mi jeszcze kilka prac do wykonania, chociaż trochę to za mało powiedziane i nie wiem w jakiej kolejności je wykonywać. Roboty wykonuje systemem gospodarczym z udziałem własnej pracy i nie wiem co najpierw trzebaby wykonać. Tak więc pozostało mi z prac zewnętrznych wykonanie balustrad na tarasie balkonie na poddaszu oraz ganku przed wejściem, położenie kafelek na w/w, obłożenie czymś cokołu (pewnie płytka elewacyjna) oraz położenie struktury (ocieplenie już jest). Moje pytanie dotyczy co w jakiej kolejności powinno byc zrobione czy najpierw struktura czy moze cokół na wystającej części piwnicznej, czy najpierw struktura czy może balustrady i kafelki na tarasie i ganku.

Myślę że struktura powinna byc wykonana na samym końcu ale może sie myle. Proszę o opinie.

Moja propozycja

1. Balustrady (będą drewniane)

2. Kafelki na balkonie tarasie i na ganku

3. cokół

4 struktura

• 3 weeks później...
zastanawiam się czy najpierw struktura na tynk a później obłożenie cokołu kafelkami czy odwrotnie. Z jednej strony wydaje się, że najpierw struktura ponieważ nie ubrudzi sie wykafelkowany cokół ale z drugiej strony aby dobrze wykończyć rant pomiędzy końcem tynku na domu a cokołem to chyba jednak najpierw wykafelkować cokół zabezpieczyc go przed zabrudzeniami a później dopiero struktura i ładnie wykończyć rancik. Jak to u Was było proszę o podpowiedź.