blizniak_nowy 24.09.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Witam,Mam pytanie związane z prawem własności.Chodzi o budowę bliżniaka - jedno pozwolenie na budowę wydane na jedną działkę, Na potrzeby zaciągnięcia kredytu na zakup nieruchości w trakcie budowy pozwolenie zostało przeniesione na jedną osobę, która zakupiła jedną część bliźniaka.Na pozwoleniu na użytkowanie (które zostało wydawane zgodnie z pozwoleniem na budowę) jest umieszczona jedna osoba (ta na którą zostało przeniesione pozwolenie na budowę). Czy ta osoba może dochocić jaki praw co do drugiej części bliźniaka umieszczonej na drugiej działce?. Może trochę na mieszałem ale tak to wygląda. Może ktoś miał już takie doświadczenia lub ma taka wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 24.09.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2009 Mam pytanie związane z prawem własności. Chodzi o budowę bliżniaka - jedno pozwolenie na budowę wydane na jedną działkę, Na potrzeby zaciągnięcia kredytu na zakup nieruchości w trakcie budowy pozwolenie zostało przeniesione na jedną osobę, która zakupiła jedną część bliźniaka. Na pozwoleniu na użytkowanie (które zostało wydawane zgodnie z pozwoleniem na budowę) jest umieszczona jedna osoba (ta na którą zostało przeniesione pozwolenie na budowę). Czy ta osoba może dochocić jaki praw co do drugiej części bliźniaka umieszczonej na drugiej działce?. Może trochę na mieszałem ale tak to wygląda. Może ktoś miał już takie doświadczenia lub ma taka wiedzę. Ogólna zasada: czyj grunt, tego również to co na gruncie. I od tego trzeba zacząć. Co kupiła "jedna osoba" - samodzielny lokal mieszkalny w postaci połówki bliźniaka, czy tez całą działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blizniak_nowy 25.09.2009 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Samodzielny lokal i działką na której stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 25.09.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Nabywca ma prawo do tego co kupił - połówki bliźniaka stanowiącej jeden lokal i wydzielonej części działki.Z samego faktu, że "odbiór jest na niego" nie przysługują mu żadne prawa - szczególnie (współ)własności do drugiego lokalu i przynależnej do niego działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts