pik33 19.12.2003 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Problem główny: Polega on na tym, że Legalett - nie działa prawidłowo gdy w domu jest też kominek z DGP. Powietrze z DGP krąży po domu zapewniając temperaturę wystarczającą do życia. (21..24 stopnie). Ta temperatura powoduje, że termostaty wyłączają grzałki w agregacie. Jednocześnie wewnątrz obudowy kominka temperatura jest zbyt niska, żeby system Legalett mógł ( o ile w ogóle jest on do tego zdolny... ) odebrać od niego ciepło. W efekcie system ogrzewania podłogowego nie działa i podłoga jest zimna :( Gdy pozamykałem wyloty DGP, to miałem z kolei zimno na poddaszu, za to obudowa kominka rozgrzewała się niesamowicie. A podłoga... dalej zimna. No, może nie przeraźliwie zimna... ale zimna (18..19 stopni) ---------------------------------------------- Problem 2: bezwładność systemu. Włączyłem w strefie obejmującej łazience grzałkę (metodą "ręczną" zwierając przewody od termostatu). Grzała 24 godziny. Efekt: podłoga lekko letnia. Wpompowałem w nią 24 kWh!!!. Po tych 24 godzinach powiesiłem termostat na ścianie, ustawiłem go na 22 stopnie i zostawiłem na noc, zamykając drzwi. Wieczorem wskazywał 20.5 stopnia i oczywiście grzał agregat prądem. Rano nadal wskazywał 20.5 stopnia, przez 8 godzin nic nie drgnęło! Ile czasu trzeba to grzać i ile kWh prądu władować w tę płytę żeby to naprawdę grzało i dogrzało tę łazienkę do tych 22 stopni? Gdybym postawił tam 1 kW olejak, po 36 godzinach grzania miałbym tam saunę, a tu - nic... ---------------------------------- Problem 3. Sterowalność systemu. Po wyłączeniu strefy "łazienkowej"... gdy działa wentylator agregatu, bo, powiedzmy, grzeje inny pokój albo (tak jak teraz u mnie) usiłuje współpracować z kominkiem - zimne powietrze wracające ze stref nie ogrzewanych.. chłodzi podłogę w łazience... -------------------------------- Mam zamiar, jeśli się uda dojść do tej rury przez dziury w obudowie kominka - te na kratki wylotowe - zrobić taki eksperyment: odkręcić poziomy odcinek rury spiro nad wkładem i w ten sposób spowodować że agregat zassie powietrze bezpośrednio znad wkładu. Może to spowoduje że coś z tą podłogą się poprawi... Odezwijcie się, Legalettowcy, i powiedzcie, co robicie żeby wam to wszystko dobrze działało bo na razie zacząłem gorzko żałować że wpakowałem się w ten system. Nie mam dgp na parterze, wyłożyłem terakotą pokoje, licząc na poprawne działanie Legalettu i tą "współpracę z kominkiem"- a tu... - najgorsza ze wszystkiego jest zimna łazienka. Przy tym jeszcze naczytałem się jak to Legalett nie może być nie grzany bo punkt pracy płyty i coś tam. Może gdybym po prostu włączył na tydzień wszystkie 4 grzałki, coś by z tego było, ale... to by kosztowało kilkaset złotych... (700 kWh* 0.6 pln/kWh - taryfa budowlana) Jedyną szansą jest teraz dla mnie usprawnienie współpracy z wkładem kominkowym, tak, żeby to on, a nie prąd, grzał płytę (tak miało w założeniach być!!!)... Zadzwonię jeszcze do pana Wojciecha Naruckiego, pogadam z nim, może on coś doradzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 19.12.2003 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 No, no.... Poważnie zastanawiam się na legalettem a tu takie cuś... No to czekam razem z tobą na informacje od innych (szczęśliwych?) posiadaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Filo 19.12.2003 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 Pik33 napisał: "Mam zamiar, jeśli się uda dojść do tej rury przez dziury w obudowie kominka - te na kratki wylotowe - zrobić taki eksperyment: odkręcić poziomy odcinek rury spiro nad wkładem i w ten sposób spowodować że agregat zassie powietrze bezpośrednio znad wkładu. Może to spowoduje że coś z tą podłogą się poprawi... " Nie rób tego ! z tego co wiem temp. w obwodzie Legalett nie może przekroczyć pewnej granicy (może 50 C) - wyższa temp. powoduje uszkodzenie agregatu. Nie jestem pewnien jaka temp. panuje w obudowie kominka ale obawiam się, że dość wysoka. Ja jestem coraz bliżej rezygnacji z integracji Legalett+DGP i kupię sobię ładną mała kozę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Mundi 19.12.2003 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 No to super właśnie sobie zafundowałem lLegalett w moim obecnie budowanym domku a tu takie straszne opinie?! Mam znajomych którzy korzystają z Legalettu od 1999 roku (co prawda nie mają DGP) i są bardzo z niego zadowoleni. Wracając do Twoich problemów to może gdyby umieścić termostat Legalettu zdala od wlotu powietrza z kominka może by to coś pomogło. Pozdrowienia i nie załanuj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 21.12.2003 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 O kurza stopa! Nasza płyta jakoś sobie radzi z grzaniem, ma termostaty ustawione na 18 stopni, ale właściwie tylko w dwu pomieszczeniach osiągalna jest ta temperatura. Najzimniej niestety w łazience (15 - 16) , na szczęście zatopiliśmy tam dodatkowo elektryczne ogrzewanie (matę). Dom jeszcze nie zamieszkały. No i na dworze jest dość ciepło, ponad 0 sopni. Co będzie w mrozy? Słabo mi się robi na myśł o rachunkach, chociaż właściwie jeszcze nie sprawdziliśmy ile kwh zeżarło. No a kominka na razie nie ma z braku kasy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 07.01.2004 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2004 Na razie odłączyłem prąd od systemu. Grzeję kominkiem. W agregacie wentylator kręci bez przerwy, zawsze coś tam w tą podłogę wpompuje. Jest ona zimna ale nie lodowata, tak jak w innych domach - sprawdziłem. Lekko letnia jest przy samym agregacie. Zimę przeżyję "na kominku", a wiosną pomyślę... chociaż na myśl o manipulowaniu wewnątrz obudowy kominka przez dziury na kratki przypomina mi się kawał o ginekologu co to rozebrał cały silnik samochodu przez rurę wydechową... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr O. 09.07.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Witaj PIK33! Ciekawy jestem jak sie potoczyly dalsze losy Twoich przygod z kominkiem? Co powiedział Ci p. Wojtek N.Dziwi mnie fakt, ze liczyles na ogrzanie fundamentu w ciagu np. 24 godzin. Jesli nie masz taryfy nocnej lub duzej kasy, to zapomnij o grzaniu Legalett-em. Pewnie czytales zasady kumulowania ciepla w tego rodzaju fundamencie grzewczym (?). Tu przede wszystkim musza dzialac agregaty grzewcze, a kominek jest tylko wspomaganiem, dodatkiem. Jesli liczyles na odwrotne dzialanie, to kup wiecej drzewa i ustaw temp. grzania agregatami na niezbedne minimum, jak to robi od lat wielu uzytkownikow Legalett. Jesli decydujac sie na te technologie nie zapoznales sie wczesniej z jej zasadami funkcjonowania (np. o prostej potrzebie zalatwienia taryfy nocnej w zakladzie energetycznym, czy też grzania kilka dni na poczatku okresu grzewczego, by uzyskac potrzebną temp. w domu), to juz Twoj problem. Nie obarczaj za to winą firmy Legalett. Powodzenia.Piotr O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 08.05.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 "pik33"]: > Problem główny: > Polega on na tym, że Legalett - nie działa prawidłowo gdy w domu jest też kominek z DGP. Pik33 - odezwij się proszę. javascript:emoticon('') Jak sobie poradziłeś WTEDY [dwa lata temu] z tym problemem. pozdrawiam -> TomekJ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 08.05.2006 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 W najprostszy możliwy sposób: odpuściłem sobie współpracę Legalett - kominek. Teraz kominek "dmucha" na poddasze, a legalett grzeje podłogę na parterze i jest ok. Tylko mocy mi za mało w obwodzie który grzeje łazienkę. Postawiłem w niej 2 kW farelkę którą odpalałem przed kąpielą. Mam cichą nadzieję że jak uruchomię (w dalekiej a nieznanej przyszłości) rekuperator, wszystko to minie. Rekuperator wymusi zasysanie do łazienki ciepłego powietrza z reszty domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 08.05.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 W najprostszy możliwy sposób: odpuściłem sobie współpracę Legalett - kominek. Dzięki za odpowiedź. Ale przecież mają rozsądne na oko nagrzewnice wewnątrzkominkowe! Używałeś jakieś od nich, czy kombinowałeś po swojemu? Mam cichą nadzieję że jak uruchomię (w dalekiej a nieznanej przyszłości) rekuperator, wszystko to minie. Zacznie się "Meksyk" z układem Reku+DGP. Pozdrawiam - TomekJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 09.05.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 O ile pamietam to pik33 ma/miał pierwsza wersję wymiennika kominkowego legalett czyli wypuszczony obwód wygiętej rury w światło kominka. Od tego czasu przynajmniej 2x zmienił się systemowy wymiennik kominkowy, który zapewnia lepsza wymianę. Kiedyś pisałem iż ich przedostatni wymiennik ch-zował się: Nowe rozwiązanie, specjalny wymiennik, który dla temperatury wokół wymiennika 150C daje zysk 2kW (stary wymiennik ok. 500W). Obudowa ocynkowana stal, wewnątrz przewody aluminiowe (ich ilość a więc rozmiar wymiennika zależy czy wymiennik ten podłączony jest do jednej czy też dwóch pętli), całość zaizolowana specjalnym sylikonem (do 300C – wymiennik ten jest w przestrzeni czopucha/okapu). Wymiennik ten musi być odsunięty od ścianek aby następował swobodny przepływ wokół. Wymiennik na 1 pętlę 550PLN, na 2 pętle 1000PLN. Jest bardzo cichy, nie słychać żadnych szumów przepływającego powietrza a to dzięki specjalnie izolowanym rurom od wyjścia z podłogi do wejścia wymiennika oraz zaleca się dodatkowo obmurować tą rurę od poziomu podłogi do poziomu posadowienia wkładu ale mają już ponoć coś doskonalszego. Szkoda że nikt z użytkowników nie napisał jak mu się sprawuje taki wymiennik. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 09.05.2006 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Kiedyś pisałem iż ich przedostatni wymiennik ch-zował się: Co zrobił ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 09.05.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Kiedyś pisałem iż ich przedostatni wymiennik ch-zował się: Co zrobił ??? charakteryzowal sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekJ 10.05.2006 02:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Wymiennik na 1 pętlę 550PLN, na 2 pętle 1000PLN. Dzięki za wyjaśnienie. Btw zbójecka cena... Szkoda że nikt z użytkowników nie napisał jak mu się sprawuje taki wymiennik. Ano szkoda. Pozdrawiam - TomekJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eRaf 10.05.2006 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 co do cen to sa one z przed 1,5 roku. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts