Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CENA za 150 m ???

twoxxet

Recommended Posts

WŁAŚNIE OTRZYMAŁEM 3 WYCENY DOMU 145 M I TROCHE SIĘ ZDZIWIŁEM. ANO DOM Z PODDASZEM UŻYTKOWYM I GARAŻEM SSO WYCENIŁY EKIPY NA ... 35 , 55 , 65 TYS !!! PRZY PIERWSZEJ CENIE BYŁEM JAKOŚ MILE ZASKOCZONY TYM BARDZIEJ ŻE CENA Z WIĘŻBĄ I KOPANIEM FUNDAMENTÓW BEZ ZRYWANIA ZIEMI CZYLI PRAKTYCZNIE OD ZERA ALE TA DRUGA I TRZECIA TO JAKAŚ MASAKRA !!! ZNAJOMY ZA TEN SAM DOM ( WPROWADZIŁ SIĘ MIESIĄC TEMU ) ZAPŁACIŁ SSO 30TYS + WIĘBA 9 I DACHÓWKA 9 A BUDOWAŁ 1,5 ROKU TEMU ( A CENY RACZEJ TERAZ SPADŁY) I NIE WIEM CO MAM O TYM MYŚLEC - POMÓŻCIE

BUDOWA POWIAT OTWOCKI KOŁO WARSZAWY

mój dom to wdzięczny M07b z katalogu muratora poniżej link.

Ale tak na marginesie ilości projektów, to skąd takie rozbieżności w wycenach robocizny, ten sam projekt a różnice w cenie 100% tu chyba śmierdzi jakimś naciąganiem, albo ludzie którzy wyceniają nie mają żadnych kryteriów tylko wyceniają w zależności od swojego humoru

http://projekty.muratordom.pl/search_results.htm?id_grupy=0&typ_budynku=&nazwa=&symbol=M07b

Ale tak na marginesie ilości projektów, to skąd takie rozbieżności w wycenach robocizny, ten sam projekt a różnice w cenie 100% tu chyba śmierdzi jakimś naciąganiem, albo ludzie którzy wyceniają nie mają żadnych kryteriów tylko wyceniają w zależności od swojego humoru

bo kazdy dom wyglada inaczej jeden dom z garazem i uzytkowym poddaszem bedzie mial prosta bryle, proste okna, a inny bedzie mial wszystko fikusne i za to dodatkowo zaplacisz ja pytajac o moj domy myslalam ze to jest zwykly przecietny dom w budowie(nadal tak mysle) a wykonawcy krecili nosem a bo te okna roznica poziomow w srodku,zawsze znajdzie sie cos zeby podniesc cene.powim tak za twoj dom ja bym sie targowala, 55tys chyba troche przesada,zaraz pewnie ktos napisze ze takie sa ceny bla,bla ale nie musisz brac ekipy z warszawy (bo tam chyba mieszkasz) popytaj o kogos z poza moze ceny beda nizsze.ja osobiscie nie dalabym wiecej niz 35 z wiezba a i o to bym sie targowala.

pozdrawiam

87anan87 masz racje i ja to kumam że detale są istotne w wycenie tylko, że ja takie różnice w wycenach dostałem do tego jednego projektu. Ten jeden projekt wyceniało kilku ludzi i dlatego dziwi mnie różnica w wycenach. a dzisiaj dostałem wycene bez więżby sso ze ściankami wewnątrz stropem ścianką kolankową schodami itp 22 tys a na więżbe znalazłem ekipe za 9 tys

WŁAŚNIE OTRZYMAŁEM 3 WYCENY DOMU 145 M I TROCHE SIĘ ZDZIWIŁEM. ANO DOM Z PODDASZEM UŻYTKOWYM I GARAŻEM SSO WYCENIŁY EKIPY NA ... 35 , 55 , 65 TYS !!! PRZY PIERWSZEJ CENIE BYŁEM JAKOŚ MILE ZASKOCZONY TYM BARDZIEJ ŻE CENA Z WIĘŻBĄ I KOPANIEM FUNDAMENTÓW BEZ ZRYWANIA ZIEMI CZYLI PRAKTYCZNIE OD ZERA ALE TA DRUGA I TRZECIA TO JAKAŚ MASAKRA !!! ZNAJOMY ZA TEN SAM DOM ( WPROWADZIŁ SIĘ MIESIĄC TEMU ) ZAPŁACIŁ SSO 30TYS + WIĘBA 9 I DACHÓWKA 9 A BUDOWAŁ 1,5 ROKU TEMU ( A CENY RACZEJ TERAZ SPADŁY) I NIE WIEM CO MAM O TYM MYŚLEC - POMÓŻCIE

pierwszemu majstrowi będziesz pomagał i kupisz mu szpadel

trzeci nawet po sobie posprząta

pierwszemu majstrowi będziesz pomagał i kupisz mu szpadel

trzeci nawet po sobie posprząta

jesli mialabym komus pomagac i nawet kupic mu szpadel a zaoszczedzic 30tys to zrobilabym to, ale nie o to chodzi bo moim zdaniem nie masz do konca racji nie wiem skąd to przekonanie ze kazdy kto tanszy musi byc wiele gorszy znam przypadek gdy zostala wybrana ekipa drozsza, taka "firma z prawdziwego zdarzenia", i co schody o roznej wysokosci, po roku elewacja odpada wyglada to strasznie i co ten drozszy nie okazal sie lepszy.

no to ciąg dalszy wycen i ciekawy jestem co wy na to .... ( dodam że wysyłam już do wycen wyrysy z projektu ) .

w dniu dzisiejszym otrzymałem 2 wyceny sso z więżbą i fundamentami:

1. 95000 netto !?

2. 28000 netto : )

po prostu tego nie rozumiem.

A jeżeli chodzi o sprzątanie to z 30 tys różnicy to zatrudnie człowieka, który cały czas będzie nadzorował roboty i jeszcze posprząta i zostanie mi z tego jakieś 20 tys. więc chyba nasi fachowcy są pseudofachowcami. Jako ciekawostke powiem wam, że za naszą zachodnią granicą znajomy stawiał 2 lata temu dom koło Norymbergii i różnice między wycenami miał 15 % !

Napiszę tak :

45.000 za robotę to absolutny MAX.

Z materiałami i robocizną liczyłabym 120.000 jako MAX.

Wszystko powyżej bym odwalała.

Ale to moja osobista opinia laika :) :wink:

Zakładam, że te 150 m2 to metry całkowite (link mi się nie otwiera :cry: )

skoro znalazłeś ekipę za 35k to w czym problem bo nie rozumiem... dziwisz sie, że ktoś próbuje złapać jelenia za 65k? Miałem tak kilka razy - zawsze trafi się taki co próbuje... w 2007r robocizna za SSO bez dachu 290m2 (po podłogach) kosztowała mnie 35k pln a za więźbę + dachówkę zapłaciłem dodatkowo 12k pln a inna ekipa za samą więźbę+ dach chciała 30kpln.

po prostu zastanawiam się jak ci ludzie funkcjonują jeszcze na wolnym rynku, przecież to wbrew prawom ekonomii i zdrowego rozsądku, ale najwyrażniej ci "fachowcy" ani praw rynku nie znają ani zdrowego rozsądku nie mają.

ok ale napiszcie ile płacicie płaciliście za robocizne bo powiem szczerze że mnie ten temat bardzo frapuje

po prostu zastanawiam się jak ci ludzie funkcjonują jeszcze na wolnym rynku, przecież to wbrew prawom ekonomii i zdrowego rozsądku, ale najwyrażniej ci "fachowcy" ani praw rynku nie znają ani zdrowego rozsądku nie mają.

ok ale napiszcie ile płacicie płaciliście za robocizne bo powiem szczerze że mnie ten temat bardzo frapuje