Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakończenie budowy - papierki?

kamykkamyk2

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem skołowany przez urzędasów.

Zakończyłem przebudowę i remont budynku mieszkalnego, na który mam pozwolenie na budowę.

Dostałem do wypełnienia zawiadomienie o zakończeniu budowy, w którym napisane jest co powinienem załaczyć jako inwestor do zawiadomienia.

Przedstawię te, które mnie nurtują:

"pkt 3) decyzja lub zaświadczenie o oznaczeniu nieruchomości numerem porządkowym", przecież mój dom już stał wcześniej i miał już nadany nr, więc powinien im chyba wystarczyć do wglądu akt notarialny?

"pkt. 6) protokoły badań i sprawdzeń:

- protokól przeglądu kominiarskiego

- protokól odbioru instalacji gazowej oraz próby jej szczelności,

Takie protokoły sporządzane były w poprzednim roku przy zgłoszeniu zakończenia budowy instalcji gazowej, na którą robiłem oddzielny projekt i zgłosiłem zakończenie budowy instalcji zgodnie z przpisami? Urzędasy mówią mi że muszę ponownie robić, przecież to bezsensu.

pkt.9) potwierdzenie, zgodnie z odrębnymi przepisami , odbioru wykonanych przyłączy

Kupująć budynek miałem już wodę z własnego ujęcia, szambo, elektryczność, instalację gazową budowałem oddzielnie, więc chyba nic im nie powinienem dostarczać.

Pomóżcie, bo sam już nie wiem jak mam z nimi rozmawiać.

Pozdr

Spokojnie.

Druk odbioru jest do ogólny i pewne punkty nie obejmóją twojego pozwolenia.

Należy dokładnie przeczytać pozwolenie na przebudowę . Tu pisze co ulega przebudowie i na co potrzebne trzeba papiery. Wszelkie przeglądy mają swoja ważność. Czasami przegląd kominiarski traciu ważność. :)

Jeszcze jedno pytanko, a mianowicie:

Czy przeniesienie drzwi i schodów z innej strony ganku to są "zmiany nie odstępujące w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę..."?

Mój kierownik mówi, żeby o tym wogóle nie pisać, a mi się wydaję, że nawet geodeta wykaże że schody są z innej strony i wtedy PINB może się przyczepić.

Więc może wpisać że wystąpiły zmiany i czy w takim razie wystarczy, że ja zrobię odpowiednie szkice czy musi to zrobić projektant?