Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na użytkowanie i kontrola PINB

pumar

Recommended Posts

Poniewaz okazalo sie, ze musze zlozyc wniosek na pozwolenie na uzytkowanie a nie zwiadamiac PINB o zakonczeniu budowy, czeka mnie kontrola PINB.

Od strony "budowlanej" nie mam sie czego obawiac - zaniepokoila mnie tylko jedna kwestia.

Jak ja bym byl inspektorem i przyszedl do nas na kontrole, to stwierdzilbym, ze dom jest juz zamieszkany, pomimo tego ze caly czas tam nie mieszkamy.

- sa juz wszystkie meble (kupilismy nowe, nic nie przewozilem z obecnego mieszkania)

- sa juz sprzety AGD, czesc sprzetow RTV

- zalozyli nam rolety rzymskie - wiec tzw. "firanki" tez juz sa

- ostatnio wzialem sie nawet za wieszanie obrazow ;-)

- zrobilem dzieciakom piaskownice i zjezdzalnie

- postawilem meble do ogrodu

Generalnie, stwierdzilismy z zona, ze poniewaz mamy gdzie mieszkac i nam sie nie spieszy to wprowadzimy sie jak juz wszystko bedzie gotowe i tak sobie na biezaco przewozimy rozne rzeczy. A ogrod zrobilismy wczesnie zeby maluchy mialy troche zabawy latem jak zona i tak musiala przyjezdzac na budowe pilnowac wykonawcow.

NIe chce robic sobie z inspektora jaj i zdejmowac obrazkow, przykrywac folia meble i inne takie. Z drugiej strony placic 10 tys PLN za "niewinnosc" to tez slaby pomysl.

Jakies sugestie, jak rozwiazac "kwadrature kola"?

M.

Jakiś żart? Jak zechcę mogę i w budzie dla swojego psa zamieszkać i nikomu nawet tym z PINB nic do tego. To, że leżą w budowanym domu choćby i dwie szczoteczki do zębów i w każdym pokoju plazma stała to co to znów takiego ? Nie mam do tego prawa ? Stać mnie i trzymam choćby w kiblu...

A ja , jak w czasie swojej budowy nocowałem często w budowanym domu, żeby mi złodzieje nie wyrwali okien i nie rozkręcili c.o. to robiłem to nielegalnie??

Na koniec opinia prawnika odnośnie kontroli dokonywanych prze PINB:

Co do kontroli nadzoru bud. [...] inspektor musiałby udowodnić, że obiekt jest wykorzystywany w niezgodny ze zgłoszeniem sposób.

nie popadajmy w paranoję...

Na koniec opinia prawnika odnośnie kontroli dokonywanych prze PINB:

Co do kontroli nadzoru bud. [...] inspektor musiałby udowodnić, że obiekt jest wykorzystywany w niezgodny ze zgłoszeniem sposób.

nie popadajmy w paranoję...

Koniecznie zmień prawnika, bo:

Art. 55.

Przed przystąpieniem do użytkowania obiektu budowlanego należy uzyskać ostateczną

decyzję o pozwoleniu na użytkowanie

Art. 57.

7. W przypadku stwierdzenia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego

lub jego części z naruszeniem przepisów art. 54 i 55, właściwy organ wymierza

karę z tytułu nielegalnego użytkowania obiektu budowlanego. Do kary tej stosuje

się odpowiednio przepisy dotyczące kar, o których mowa w art. 59f ust. 1, z

tym że stawka opłaty podlega dziesięciokrotnemu podwyższeniu.

i może Cię to kosztować 10.000,-

Problemem w dalszym ciągu otwartym jest kwestia definicji :" przed przystąpieniem do użytkowania".

Czy ja, jak nocowałem w budowanym domu ( co równie dobrze może w ewentualnym postępowaniu podnosić kolega pumar) podpadałem już pod tę karę 10000PN? Hę? Już widzę oczami wyobrazni zacajonych w krzakach inspektorków z PINB zapisujących godziny wyjscia i wejścia inwestora w celu udowodnienia mu mieszkania w nieoddanym budynku. Podtrzymuję - nie popadajmy w paranoję ... Wskaż chociaż jeden przykład skutecznego ukarania kogokolwiek za udowodnienie : "W przypadku stwierdzenia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego ".

Na koniec opinia prawnika odnośniW przypadku stwierdzenia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego e kontroli dokonywanych prze PINB:

Cytat:

Fakt, cytat niefortunny bo nie dotyczył akurat odbioru budynku przez PINB, a innej procedury - zgłoszenie robót budowlanych, ale w tamtej sytuacji był jak najbardziej na rzeczy. A ten prawnik ( notabene z forum prawaników ) to ma u mnie, za swoją uczynność dozgonne piwo...

Wskaż chociaż jeden przykład skutecznego ukarania kogokolwiek za udowodnienie : "W przypadku stwierdzenia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego ".

..

Na tym Forum i w tym dziale było opisanych kilka takich dokonanych przypadkach.

Dlatego też podano konkretne porady jak uchronić się przed takim zarzutem.

Możesz postąpić jak zechcesz, bo i tak to Ty poniesiesz ewentualne koszty.

Powodzenia.

Ciekawi mnie tylko to o czym pisaliscie...

jesli przychodzi Pinb na kontrole a tam lodowka , pralka itp itd

W moim przypadku kupilismy juz agd z uwagi na to zeby wiedizec jak to rozplanowac w zamawianej kuchni na wymiar...

Chore to jest dla mnie piszecie cos o papierach od elektryka - ja jedyne co mam to oswiadczenie elektryka o poprawnosci wykonania instalacji ze schematem jakims - to przedstawialem w elektrowni zeby mi dom podlaczyli ndo docelowego w dizenniku budowy nie mam zadnych wpisow o pomiarach itp to cos nie tak ???

Zalamujecie mnie z tym odbiorem:/

JA chce wykonczyc caly dom na gotowo łącznie z meblami łazienkami itp by wejsc na gotowe - rozumiem ze to jest nie wykonalne bo sie moga *********

A kto wam karze zgłaszać zakończenie na ostatnią chwilę. Zakończenie możecie zrobić wczesniej a później i dopracowywać szczegóły. Już po stanie tzw. deweloperskim można zabrać się za oddanie budynku do użytku. Nawet ściany nie muszą być wymalowane. Zakończenie budowy i zgłoszenie tego faktu do Nadzoru nie muszą wiązać się z zamieszkaniem w nim.