pumar 25.09.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Poniewaz okazalo sie, ze musze zlozyc wniosek na pozwolenie na uzytkowanie a nie zwiadamiac PINB o zakonczeniu budowy, czeka mnie kontrola PINB. Od strony "budowlanej" nie mam sie czego obawiac - zaniepokoila mnie tylko jedna kwestia. Jak ja bym byl inspektorem i przyszedl do nas na kontrole, to stwierdzilbym, ze dom jest juz zamieszkany, pomimo tego ze caly czas tam nie mieszkamy. - sa juz wszystkie meble (kupilismy nowe, nic nie przewozilem z obecnego mieszkania) - sa juz sprzety AGD, czesc sprzetow RTV - zalozyli nam rolety rzymskie - wiec tzw. "firanki" tez juz sa - ostatnio wzialem sie nawet za wieszanie obrazow - zrobilem dzieciakom piaskownice i zjezdzalnie - postawilem meble do ogrodu Generalnie, stwierdzilismy z zona, ze poniewaz mamy gdzie mieszkac i nam sie nie spieszy to wprowadzimy sie jak juz wszystko bedzie gotowe i tak sobie na biezaco przewozimy rozne rzeczy. A ogrod zrobilismy wczesnie zeby maluchy mialy troche zabawy latem jak zona i tak musiala przyjezdzac na budowe pilnowac wykonawcow. NIe chce robic sobie z inspektora jaj i zdejmowac obrazkow, przykrywac folia meble i inne takie. Z drugiej strony placic 10 tys PLN za "niewinnosc" to tez slaby pomysl. Jakies sugestie, jak rozwiazac "kwadrature kola"? M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 25.09.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 posprzątaj i wyłącz lodówkę a inspektorom powiedz to wszystko co tu napisałeś. dlaczego mają Ci nie "uwierzyć" skoro my "wierzymy" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 25.09.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 - zrobilem dzieciakom piaskownice i zjezdzalnie - postawilem meble do ogrodu na to nie potrzebujesz PNB ja to zrobiłem zanim wbiłem pierwszą łopatę pod fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygzak 25.09.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 posprzątaj i wyłącz lodówkę Przybory toaletowe z łazienek, kapcie z przedpokoju, jedzenie z lodówki, żadnych kwiatów. Najlepiej jak by wszystko lekko przykurzone było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdi12 26.09.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Jakiś żart? Jak zechcę mogę i w budzie dla swojego psa zamieszkać i nikomu nawet tym z PINB nic do tego. To, że leżą w budowanym domu choćby i dwie szczoteczki do zębów i w każdym pokoju plazma stała to co to znów takiego ? Nie mam do tego prawa ? Stać mnie i trzymam choćby w kiblu... A ja , jak w czasie swojej budowy nocowałem często w budowanym domu, żeby mi złodzieje nie wyrwali okien i nie rozkręcili c.o. to robiłem to nielegalnie?? Na koniec opinia prawnika odnośnie kontroli dokonywanych prze PINB: Co do kontroli nadzoru bud. [...] inspektor musiałby udowodnić, że obiekt jest wykorzystywany w niezgodny ze zgłoszeniem sposób. nie popadajmy w paranoję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.09.2009 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Na koniec opinia prawnika odnośnie kontroli dokonywanych prze PINB: Co do kontroli nadzoru bud. [...] inspektor musiałby udowodnić, że obiekt jest wykorzystywany w niezgodny ze zgłoszeniem sposób. nie popadajmy w paranoję... Koniecznie zmień prawnika, bo: Art. 55. Przed przystąpieniem do użytkowania obiektu budowlanego należy uzyskać ostateczną decyzję o pozwoleniu na użytkowanie Art. 57. 7. W przypadku stwierdzenia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego lub jego części z naruszeniem przepisów art. 54 i 55, właściwy organ wymierza karę z tytułu nielegalnego użytkowania obiektu budowlanego. Do kary tej stosuje się odpowiednio przepisy dotyczące kar, o których mowa w art. 59f ust. 1, z tym że stawka opłaty podlega dziesięciokrotnemu podwyższeniu. i może Cię to kosztować 10.000,- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Valdi12 28.09.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Problemem w dalszym ciągu otwartym jest kwestia definicji :" przed przystąpieniem do użytkowania". Czy ja, jak nocowałem w budowanym domu ( co równie dobrze może w ewentualnym postępowaniu podnosić kolega pumar) podpadałem już pod tę karę 10000PN? Hę? Już widzę oczami wyobrazni zacajonych w krzakach inspektorków z PINB zapisujących godziny wyjscia i wejścia inwestora w celu udowodnienia mu mieszkania w nieoddanym budynku. Podtrzymuję - nie popadajmy w paranoję ... Wskaż chociaż jeden przykład skutecznego ukarania kogokolwiek za udowodnienie : "W przypadku stwierdzenia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego ". Na koniec opinia prawnika odnośniW przypadku stwierdzenia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego e kontroli dokonywanych prze PINB: Cytat: Co do kontroli nadzoru bud. [...] inspektor musiałby udowodnić, że obiekt jest wykorzystywany w niezgodny ze zgłoszeniem sposób. Fakt, cytat niefortunny bo nie dotyczył akurat odbioru budynku przez PINB, a innej procedury - zgłoszenie robót budowlanych, ale w tamtej sytuacji był jak najbardziej na rzeczy. A ten prawnik ( notabene z forum prawaników ) to ma u mnie, za swoją uczynność dozgonne piwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.09.2009 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Wskaż chociaż jeden przykład skutecznego ukarania kogokolwiek za udowodnienie : "W przypadku stwierdzenia przystąpienia do użytkowania obiektu budowlanego ". .. Na tym Forum i w tym dziale było opisanych kilka takich dokonanych przypadkach. Dlatego też podano konkretne porady jak uchronić się przed takim zarzutem. Możesz postąpić jak zechcesz, bo i tak to Ty poniesiesz ewentualne koszty. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 29.09.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 A czym sie rozni "Poniewaz okazalo sie, ze musze zlozyc wniosek na pozwolenie na uzytkowanie a nie zwiadamiac PINB o zakonczeniu budowy, czeka mnie kontrola PINB. " Wniosek na pozwolenie uzytkowania od zawiadomienia PINB o zakonczeniu budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.09.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 A czym sie rozni Wniosek na pozwolenie uzytkowania od zawiadomienia PINB o zakonczeniu budowy? Choćby tym, że kontrola inspektorów jest obowiązkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 29.09.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Ale czym sie rozni? kiedy trzeba tą gorsza opcje wybiera.c.. z kontrola? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 29.09.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Ale czym sie rozni? kiedy trzeba tą gorsza opcje wybiera.c.. z kontrola? Jak masz pozwolenie na budowę np 2 obiektów dom + garaż - garażu jeszcze nie ma a ty chcesz już mieszkać w nowym wykończonym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 29.09.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 To nie jest kwestia wyboru przez inwestora. O tym stanowi prawo budowlane (Art. 54 – 60), tam jest określone co, kiedy i dlaczego.W normalnym trybie – wystarcza zgłoszenie zakończenia budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 29.09.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Ciekawi mnie tylko to o czym pisaliscie...jesli przychodzi Pinb na kontrole a tam lodowka , pralka itp itd W moim przypadku kupilismy juz agd z uwagi na to zeby wiedizec jak to rozplanowac w zamawianej kuchni na wymiar...Chore to jest dla mnie piszecie cos o papierach od elektryka - ja jedyne co mam to oswiadczenie elektryka o poprawnosci wykonania instalacji ze schematem jakims - to przedstawialem w elektrowni zeby mi dom podlaczyli ndo docelowego w dizenniku budowy nie mam zadnych wpisow o pomiarach itp to cos nie tak ???Zalamujecie mnie z tym odbiorem:/ JA chce wykonczyc caly dom na gotowo łącznie z meblami łazienkami itp by wejsc na gotowe - rozumiem ze to jest nie wykonalne bo sie moga ********* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 29.09.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Ależ macie problem, my też będziemy się wprowadzać na gotowo, jak chcą mi udowodnić że tam mieszkam to niech udowadniają. Przecież sąsiedzi widzą, zarówno w miejscu zamieszkania obecnego jak i przyszłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 29.09.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 A kto wam karze zgłaszać zakończenie na ostatnią chwilę. Zakończenie możecie zrobić wczesniej a później i dopracowywać szczegóły. Już po stanie tzw. deweloperskim można zabrać się za oddanie budynku do użytku. Nawet ściany nie muszą być wymalowane. Zakończenie budowy i zgłoszenie tego faktu do Nadzoru nie muszą wiązać się z zamieszkaniem w nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 29.09.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 A jezeli w pnb nie jest napisane czy mam wystapic o pozwolenie na uzytkowanie czy zglosic zakonczenie budowy, to co trzeba zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.09.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Zgłosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 30.09.2009 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Mam taki zapis na pozwoleniu na budowe : "Inwestor jest zobowiązany zawiadomić właściwy organ nadzoru budowlanego co najmniej 21 dni przed zamierzonym terminem przystąpienia do uzytkowania o zakończeniu budowy/robót budowlanych." czyli mam tą wersje bez obowiązkowej kontroli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 30.09.2009 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Tak, bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts