Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pozwolenie na użytkowanie i kontrola PINB

pumar

Recommended Posts

Witam

Decyzja pozwolenia na użytkowania a zgloszenie zakonczenia robót budowlanych to dwa różne tryby uzyskania tzw. pozwoelnia na użytkowanie. Różni sie przede wszystkim formą przyjęcia danego obiektu do użytkowania, a uzależnione jest kategorią obiektu budowlanego.

Przykład: dom jednorodzinny ( czyli dom posiadający maksymalnie 2 mieszkalnia ) zaliczany jest do kategorii I - zgodnie z załącznikiem do ustawy Prawo Budowalne, i taki obiekt nalezy przed przystapieniem do użytkowania zgłosic do użytkowania ( na podstawie art. 54 PrBudU ) załączając oczywiscie odpowienie dokumenty. Organ nadzoru budowlanego ma 21 dni na wniesienie sprzeciwu - o ile zalaczone dokumenty wzbudza jakies watpliwości. Jesli w terminie 21 dni inwestor nie otrzyma decyzji sprzeciwu to budynek jest przyjety do uzytkowania tzw. milczącą zgodą organu. I wtedy jezeli inwestor chce miec jakis dokument potwierdzajacy tą tzw. milcacą zgodę, wnosi wniosek o wydanie zaświadczenia o niewniesieniu sprzeciwu w sprawie uzytkowania danego obiektu.

Inną rzeczą jest np. buynek wielorodzinny, taki obiekt zaliczany jest do XIII kategorii i na jego użytkowanie inwestor wnosi do pinb wniosek o wydanie pozwolenia na użytkowanie, co wiąze się z obowiązkową kontrolą inspektorów pinb i wydaniem przez ten organ aktu prawnego w formie decyzji pozwolenia na użytkowanie.

pozdrawiam

• 2 months później...
Nie chcę tworzyć nowego wątku więc zapytam tutaj. Czy ktoś z forumowiczów (może ktoś znajomy) zgłaszał zakończenie budynku ale takiego wybudowanego przed 1995r. Pytam ponieważ w mojej rodzinie jest taka sytuacja, że następne pokolenie otrzymało dom po rodzicach i chcą formalnie skończyć budowę. Przeglądałem papiery i mają wszystko plan, pozwolenie na budowę, wypełniony dziennik bud. wraz z wpisem o zakończeniu w 1994 roku. Mają umowy na dostarczenie mediów oraz oświadczenie kierownika. Prąd właśnie podłączają, także media w komplecie. Czy w takiej sytuacji mogą się spodziewać kontroli z PINB? Aha, na mapkach które robili do spraw spadkowych dom jest naniesiony wraz z istniejącymi przyłączami, szambem, idt.

To jest dość pogmatwane ale według mnie jak najbardziej do przejscia.

Pod jednakże jednym warunkiem, że pomiędzy rokiem 1995 a czasami obecnymi nie przystąpili do użytkowania. Prawo budowlane jest dość zagmatwane w tej materii.

Po pierwsze przerwy pomiędzy wpisami do dziennika budowy nie mogą być dłuższe niż dwa lata ( przed nowelizacją) aby pozwolenie na budowę nie wygasło. Jesli tak jest i kierownik wpisał zakończenie budowy powiedzmy w 1995 r to pozwolenie było ważne podczas robót.

Z drugiej strony:

Art. 54. Do użytkowania obiektu budowlanego, na którego wzniesienie jest wymagane pozwolenie na budowę, można przystąpić, z zastrzeżeniem art. 55 i 57, po zawiadomieniu właściwego organu o zakończeniu budowy, jeżeli organ ten, w terminie 21 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji

Nigdzie nie jest napisane że trzeba bezwłocznie zgłosić po zakończeniu robót chęć przystąpienia do użytkowania ( ani w jakim terminie nalezy to zrobić)

Jeśli chałupa nie użytkowana to jak najbardziej poszłabym do Nadzoru i wyłożyłą sprawe. Według mnie nie ma przeszkód żeby to zrobić teraz.

• 2 years później...
Czy ta droga ze "zgłoszeniem zakończenia budowy" oznacza, że jesli w ciągu 21 dni nikt nie zgłosi sprzeciwu to uzyskuje pozwolenie na użytkowanie, czy potem musze jeszcze starac się o pozwolenie na użytkowanie odrębna procedurą?

Uzyskujesz, ale jeśli chcesz (nie musisz chcieć) papier to potwierdzający, to musisz o niego zawnioskować, tak jak qwertyyy napisał:

Jesli w terminie 21 dni inwestor nie otrzyma decyzji sprzeciwu to budynek jest przyjety do uzytkowania tzw. milczącą zgodą organu. I wtedy jezeli inwestor chce miec jakis dokument potwierdzajacy tą tzw. milcacą zgodę, wnosi wniosek o wydanie zaświadczenia o niewniesieniu sprzeciwu w sprawie uzytkowania danego obiektu.

Uzyskujesz, ale jeśli chcesz (nie musisz chcieć) papier to potwierdzający, to musisz o niego zawnioskować, tak jak qwertyyy napisał:

Jutro wybieram się do nadzoru z zapytaniem jakie dokumenty musze zebrać, bo pewne papiery mam. Nie wiem, które sa istotne i neizbędne a które to makulatura. No i oczywiście których jeszcze nie mam

Potrzebne są następujące dokumenty:

1. Inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza

2. Oryginał dziennika budowy

3. Oświadczenie kierownika budowy zgodnie z art. 57 ust. 1 pkt 2

4. Protokóły badań i sprawdzeń (m.in.: odbiór kominiarski, odbiór dozoru technicznego, protokóły badań inst. elektr. , odgromowej, wentylacji, wod-kan., c.o., gazowej, badanie wody do celów spożywczych)

5. Protokóły z odbioru przyłączy

6. Kopie rysunków dokumentacyjnych z naniesionymi zmianami z opisem

Wyczytałem to na stronie PINB.pl ale jeśli dowiesz się czegoś więcej na miejscu to dopisz do powyższej listy bo tez powoli zaczynam kompletować dokumentację.