Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabezpieczyć przyłącze wody na zimę

Jarek.P

Recommended Posts

Czy ktoś z osób piszących o kablach grzejnych może mi powiedzieć, jakiej mocy kable użył?

J.

15W na metr plus termostat i do plastików nie radzę dawać więcej. Nie ratowałem co prawda wodomierza tylko ratowałem wodę ogrodową która tymczasowo zasilała budynek - ale ostatnią zimę przeżyło.

Plastiki należy owinąć najpierw taśmą aluminiową i dopiero do tego dawać kabel (spodem rury), w około ocieplenie i będzie dobrze. Na sam wodomierz można zrobić jakiś zawijas z kabla aby mocniej go grzało.

PS.

Ocieplenia nie żałować! Jeśli mają to być standardowe pianki na rury to należy dać minimum dwie - jedna na drugą (większą).

15W na metr plus termostat i do plastików nie radzę dawać więcej.

OK, dzięki. U mnie przyłącze jest z nierdzewki (wymóg wodociągów) i w okolicy wodomierza normalnie stal oraz mosiądz (antyskażeniowy), wychodzi na to, że mocy tego mojego przewodu będzie aż nadto.

J.

miałem taki sam stan w zimie 2005 roku, przez 2 miesiące trzymało -10 , przez kilka nocy temperatura spadała do ponad -20 stopni, woda w słoiku jak zamarzła w grudniu to odmarzła w kwietniu tak było zmrożone wszystko w domu , wodomierz owinięty szmatami , wełną, czym sie tylko dało , w największe mrozy w pomieszczeniu z wodomierzem wkładałem grzejnik konwektorowy żeby choć troche utrzymać temp. nic się nie stało nic nie zamarzło .

• 5 years później...

http://wod-kiel.com.pl/zadbaj-o-przylacze-wody-przed-zima-,615.html

Wszystko pięknie, ale jak zabezpieczyć metalową rurę w chudziaku i nad nim,a jeszcze przed wodomierzem. Tam jest woda bezpośrednio od wodociągu.

Skruszyć chudziak wokoło tej rury, wybrać piasek zasypowy i owinąć przewodem grzejnym-ale jakim?

Potem to otulić wszystko wełną skalną oby nie sfajczyć chałupy? A jest wełna skalna miękka jak wełna do poddaszy?:bash:

a zasuwy nie ma na połączeniu wodociąg-przyłącze? powinna być

Jest zasuwa, to nowe przyłącze założone 3 mies temu.Przecież to nie takie proste zakręcić toto na głębokości 2m bez studzienki, jest zasypane ziemią koparą.

Poza tym jej zakręcenie nie spowoduje zniknięcia wody z rury między zasuwą a wodomierzem...

Edytowane przez GraMar

• 2 weeks później...
to gratuluje rozsądku. Sztyca powinna być w rurze osłonowej i zakończona skrzynką. Jeśli jest tak jak piszesz, to po co ta zasuwa?

Co do reszty, to zamykasz zasuwę, odkręcasz kran za wodomierzem i zimę powinno przetrwać

Nie ma czego grattulować, należy mi współczuć :(

Nie mam niczego takiego w projekcie jak rura osłonowa na sztycy.. zakończona czymkolwiek...Sama na to wszystko założyłam starą oponę aby zaznaczyć miejsce:mad:

Jak i gdzie odkręcić/rozkręcić aby przetrwało zimę w nieogrzewanym budynku?

regulator ciśnienia przy inst wody.jpg

O, mój stary wątek odżył :)

O ile chudziaka nie masz zrobionego z B20, to może i dobrym sposobem byłoby rozkucie go wokół rury, odkopanie choć na pół metra w głąb, a potem owinięcie rury przewodem grzejnym do terrariów, ze sklepu zoo? Całość można potem poprzykrywać szmatami, styropianem, czy czym tam wolisz.

Swoją drogą... kto taką kichę odstawił z tą zasuwą? Znana lokalna firma z Zielonki, na "N"???? Reklamuj, najlepiej nie przez ludzi, a wprost do niego, do szefa znaczy (jeśli chcesz, dam telefon), on jest bardzo rozsądny, to człowiek techniczny, nie biznesmen w krawacie, idzie się z nim dogadać.

nie N....

Mam już trochę akcesoriów, m.i. kabel grzewczy 3,5m z termostatem 10oC-30oC, sprężarę, wór trocin, wełnę jeszcze obczytuję. Dobrze, że jesień taka jesienna :yes:

Widziałeś?

http://www.marki.pl/www/pliki/koncepcja_drogowa__czesc_i_techniczna.pdf

Sprawdź miejsca przepompowni ścieków, a obwodnica rzut beretem:bash: Do S8 mam kilometr i huczy a tu:bash:

Tego nie znam, dzięki, ale i dla mnie nic nowego tu nie wynika. Przepompownia ścieków, która ma mnie objąć położona w rozsądnej odległości ode mnie, drogi żadne (w sensie S8, północna itp.) mi nie grożą, u mnie tutaj sielanka :)

Tylko drogi... o ile dobrze się zorientowałem, obejmie nas ósmy etap realizacji dopiero. Nie wiem, czy dożyję... :bash: