Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szary styropian Izoterm; u 0,36, nowość

Cezarr

Recommended Posts

Sprawdzał ktos o co chodzi z tym styro?

A o co moze chodzic - widziales gdzies reklame IZOTERMU ? :) Ja nie bardzo - szczerze mowiac uslyszalem o nich dopiero wczoraj. A widziales gdzies reklame Termoorganiki i ich cieplego styropianu w kropki ? Wszedzie jest.. I kto za to placi ? ;)

Gdyby ten IZOTERM to byla jakas garazowa fabryczka dzialajaca od tego roku to bym zrezygnowal. Ale to jest duza firma ktora produkuje cala maszynerie / linie produkcyjne do produkcji styropianu! Wiec musza wiedziec co jest na rzeczy :) A dodanie 2kg grafitu na 1t styropianu (czyli na ~66m3) moze podniesc jego cene o pewnie ledwo pare pln na kubik albo i mniej :) Reszta to juz marketing za ktory w izotermie nie placisz bo go nie ma.. Obym sie nie mylil bo do tej pory nie znalazlem za bardzo opinii o ich styro :) Wypowiem sie za 2-3 tyg jak ocieple swoj domek.

pozdr.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tym wypadku jestem pewnie jak ten Tomasz niewierny....

No to po kolei:

To że się nie reklamują to dla mnie słaby argument. Można powiedzieć, że ten z dużym budżetem też nie wydaje dużo, ma spory rabat w agencji reklamowej.

Na opakowaniu tego styro na aukcji: "Ciepły grafit. Jedyny na rynku." Jeśli jedyny to nie jest to samo co w styro z dodatkiem neoporu, nie użyliby takiego sformułowania. Poza tym Neopor został opatentowany przez BASF-a. Czy to to samo - nie mam pojęcia.

Tak na szybko przez google:

Na tej stronie http://www.jobwerx.com/news/basf_insulation_biz-id=948474_864.html napisano, że Neopor to granulki zawierające pentan.

Definicja tego ostatniego tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Pentane

Grafit to czysty węgiel, co wskazuje na jakąś różnicę. Być może patenty dotyczą też technologii - odmienna prawdopodobnie umożliwiła rejestrację.

Czy ktoś z zacięciem chemicznym może to skorygować / usystematyzowwać?

IZOTERM nie tylko nie ma reklam ale nawet tego produktu na stronie :-)

Nie oczekuję super-hiper marketingu ale dla mnie firma która w XXI wieku nie potrafi zrobić porządnej strony internetowej z opisem produktu PRZED wprowadzeniem go na rynek to firma garażowa ;-)

Czy produkcja styropianu grafitowego to tylko wsypanie 2 kg grafitu do maszynerii?

Wątpię.

Termoorganika, Swisspor i Austrotherm wykorzystują Neopor produkowany przez BASF. Możliwe, że w laboratoriach BASF pracują totalni kretyni, dla których dodanie paru wiader grafitu na tonę styropianu stanowiło nie lada wyzwanie umysłowe - http://www.basf.com/group/corporate/en/innovations/innovation-award/2001/neopor

Możliwe też że w tych trzech firmach też pracują kretyni i zamiast zabrać się za dosypywanie grafitu (co od 8 lat mogli by z powodzeniem obczaić) nadal naiwnie kupują Neopor od BASF...

http://www.plastech.pl/wiadomosci/artykul_2591_1/BASF-zwieksza-produkcje-Neoporu

W każdym bądź razie z całym szacunkiem dla IZOTERM pozwolę sobie pozostać sceptyczny.

IZOTERM nie tylko nie ma reklam ale nawet tego produktu na stronie :-)

Owszem - strone maja wyjatkowo lichawa :)

Nie oczekuję super-hiper marketingu ale dla mnie firma która w XXI wieku nie potrafi zrobić porządnej strony internetowej z opisem produktu PRZED wprowadzeniem go na rynek to firma garażowa ;-)

Troche masz racji ale takich firm jest wiele.. Fajnie miec styropian reklamowany przez sportowca, w pieknym kolorowym opakowaniu - tylko ze opakowanie wyrzucimy, styropian przykryjemy klejem i okazuje sie, ze wtopilismy 2 x wiecej kasy za to, co moglismy miec 2 x taniej :)

Czy produkcja styropianu grafitowego to tylko wsypanie 2 kg grafitu do maszynerii?

Oczywiscie ze nie - to bylo przeciez tylko uproszczenie.

Termoorganika, Swisspor i Austrotherm wykorzystują Neopor produkowany przez BASF.

[...]

Zauwaz, ze wtedy lambda takiego styro wynosi 0,031 a nie 0,036. Technologia izotermu jest poprostu gorsza. Ale jezeli mam zaplacic za Swisspora z lambda 0,040 - 100 pln / m3, a IZOTERM lambda 0,036 za 94 pln / m3 (a juz mozna kupic za 85 na allegro;) to co bys wybral ? :-) Nawet jakby ten caly grafit okazal sie szara farbka akrylowa to nic ! :)

pozdr.

Troche masz racji ale takich firm jest wiele.. Fajnie miec styropian reklamowany przez sportowca, w pieknym kolorowym opakowaniu - tylko ze opakowanie wyrzucimy, styropian przykryjemy klejem i okazuje sie, ze wtopilismy 2 x wiecej kasy za to, co moglismy miec 2 x taniej :)

Widzisz, kwestia podejścia... oszczędność 3 tys zł na styropianie (tyle wyszło na mojej elewacji między "zwykłym" a "niezwykłym") jakoś mnie nie kręci... mam ogrzewanie elektryczne i termoizolacja jest jedną z najbardziej pilnowanych przeze mnie rzeczy.

Zobacz na ten wątek: http://forum.muratordom.pl/ile-kosztowaly-wasze-kuchnie,t130368.htm

Niektórzy wolą kuchnie z renomowanego studia za 20 tys... i ktoś może powiedzieć, że przecież można kupić mebelki za 5 tys i też będzie git.

Zauwaz, ze wtedy lambda takiego styro wynosi 0,031 a nie 0,036. Technologia izotermu jest poprostu gorsza. Ale jezeli mam zaplacic za Swisspora z lambda 0,040 - 100 pln / m3, a IZOTERM lambda 0,036 za 94 pln / m3 (a juz mozna kupic za 85 na allegro;) to co bys wybral ? :-) Nawet jakby ten caly grafit okazal sie szara farbka akrylowa to nic ! :)

Ja wybrałem lambdę 0,031... A gdybym rozpatrywał poziom cenowy ~100 pln/m3 to wybrałbym Termoorganikę, Swisspora lub Austrotherm... dlaczego? Bo te firmy mają w moim odczuciu wyrobioną markę. Inwestycja w nią oznacza, że nie opłaca się kombinować z jakością produktów.

Nie bez znaczenia jest to, że mam większe zaufanie do ich deklaracji dotyczących lambdy niż z firmy Izoterm - chociażby po obejrzeniu galerii z ich hali produkcyjnej... http://izoterm.nawww.eu/index.php?id=4&id_sub=0

Dlaczego tak się dzieje - marketing właśnie. Umiejętność zaprezentowania i sprzedania się.

Widzisz, kwestia podejścia... oszczędność 3 tys zł na styropianie (tyle wyszło na mojej elewacji między "zwykłym" a "niezwykłym") jakoś mnie nie kręci... mam ogrzewanie elektryczne i termoizolacja jest jedną z najbardziej pilnowanych przeze mnie rzeczy.

A u mnie to kwestia obliczen. Ocieplenia mam 18cm - roznica miedzy 0,031, a 0,036 to 16264kWh VS 16557kWh, czyli 293kWh - w moim przypadku przy ogrzewaniu pompa ciepla w wiekszosci w II taryfie - roznica rzedu 30 pln / sezon. Mi sie nie oplaci - zwrot dopiero po 100 latach liczac ze roznica w inwestycji to 3 tys pln :) Tobie zwracaloby sie po 30 latach, tez sporo..

Zobacz na ten wątek: http://forum.muratordom.pl/ile-kosztowaly-wasze-kuchnie,t130368.htm

Niektórzy wolą kuchnie z renomowanego studia za 20 tys... i ktoś może powiedzieć, że przecież można kupić mebelki za 5 tys i też będzie git.

Zupelnie nietrafione porownanie - na kuchnie bedziesz codziennie patrzyl i z niej korzystal. Styropian zakryje raz dwa klej, tynk i nie bedzie zadnej roznicy estetycznej, a technicznej to juz liczylem wyzej :)

Ja wybrałem lambdę 0,031... A gdybym rozpatrywał poziom cenowy ~100 pln/m3 to wybrałbym Termoorganikę, Swisspora lub Austrotherm... dlaczego? Bo te firmy mają w moim odczuciu wyrobioną markę. Inwestycja w nią oznacza, że nie opłaca się kombinować z jakością produktów.

Ja tez czesciej wybieram rozwiazania markowe i firmowe. Ale na boga to jest tylko glupi styropian - polaczone ze soba kulki polistyrenu i powietrze :-)

Nie bez znaczenia jest to, że mam większe zaufanie do ich deklaracji dotyczących lambdy niż z firmy Izoterm - chociażby po obejrzeniu galerii z ich hali produkcyjnej... http://izoterm.nawww.eu/index.php?id=4&id_sub=0

Tu tez zupelnie nietrafiony argument. Izoterm produkuje i sprzedaje od '93 cale *linie produkcyjne* do styropianu. I glownie to do mnie przemowilo. Kto lepiej zna sie na mleku - mleczarnia czy hurtownia je sprzedajaca ? ;-) Kto wie styropian jakich znanych marek nie jest produkowany na ich sprzecie ? :)

Dlaczego tak się dzieje - marketing właśnie. Umiejętność zaprezentowania i sprzedania się.

W przypadku styropianu to raczej umiejetnosc wcisniecia czegos za chore pieniadze - dla mnie wogole styropian powinien kosztowac 10 pln / m3 bo to niesamowicie prymitywny i prosty produkt. I tak jak u Ciebie widze wlacza sie lampka niedowierzania w glowie jak slyszysz 90 pln / m3 styro grafitowego, tak u mnie wlacza sie lampka "o jezu nareszcie dobry produkt w normalnej cenie bo bez koniecznosci oplacania bandy marketoidow i reklam". Jeansy, telewizor, laptopa, wspomniane mleko, batonik, czy marke samochodu wole jedak firmowe :)

pozdr.

pojechaliście ostro ale stoimy troszkę w miejscu efekt jest tego jest taki że jeżeli ma lambdę 0,036 to jest git jak nie ma to wkręcili wałka i lipa :)

Ja i tak chcialem kupic swisspora za 100 pln / m3. Nawet jak izoterm ma lambde 0,040 to i tak wychodze na swoje :) A skad wiadomo ze taki swisspor nie bedzie mial 0,042 albo wiecej ? ;-)

pozdr.

lub Termoorganika. Nic innego.

Poczytaj za to opinie chocby tu na forum o termoorganice - bardzo czesto zdarzal sie podobno krzywy. A w styropianie za bardzo laik nie jest w stanie nic innego sprawdzic ;) No, moze jeszcze sobie go ew. zwazyc.

pozdr.

Miałem wszystko Termoorganiki, od 10 cm po 12, 15 i 30 cm. Wszystko proste i OK

TO jako jedynie zgodzili się na zamówienie zrobić 30 cm z frezem, nikt inny nie chciał lub nie miał mozliwosci, i nie wzięli za to extra kasy (i tak nie był wtedy taki tani styro).

pzdr

Poczytaj za to opinie chocby tu na forum o termoorganice - bardzo czesto zdarzal sie podobno krzywy. A w styropianie za bardzo laik nie jest w stanie nic innego sprawdzic ;) No, moze jeszcze sobie go ew. zwazyc.

pozdr.

Zadzwoniłem do przedstawiciela T. Miły głos: "Większość firm dostarcza do badań 2 płyty i na ich podstawie szacowane są parametry. Nasze do badań kupowane są w składach budowlanych bezposrednio przez (jakiśtam) instytut"

Jakbym ja zanosił własne płyty do testów, na pewno trzymałyby parametr....Były by idealne lub lepsze...

pozdr.

Zadzwoniłem do przedstawiciela T. Miły głos: "Większość firm dostarcza do badań 2 płyty i na ich podstawie szacowane są parametry. Nasze do badań kupowane są w składach budowlanych bezposrednio przez (jakiśtam) instytut"

Jakbym ja zanosił własne płyty do testów, na pewno trzymałyby parametr....Były by idealne lub lepsze...

I Ty w to wierzysz? ... :-?

Wiara nie ma tu nic do rzeczy. Byłem ciekawy co mi powie, czy jest w stanie przekonać klienta do zakupu platinum. Chyba jej się nie udało, ja sobie odpuszczę "szary". Tego "wątkowego" też nie kupię. Na podłogę brałem Austrotherm i układający styro ani słowem nie pisnęli że cos nie tak.

Wiara nie ma tu nic do rzeczy. Byłem ciekawy co mi powie, czy jest w stanie przekonać klienta do zakupu platinum. Chyba jej się nie udało, ja sobie odpuszczę "szary". Tego "wątkowego" też nie kupię. Na podłogę brałem Austrotherm i układający styro ani słowem nie pisnęli że cos nie tak.

Ja na podlogach mam swisspora - wszystko OK. Na scianach piwnicy mam neotherm oraz jakis blizej nieokreslony - chyba jakis ze Slowacji - rowniez nie zauwazylem zadnych nieprawidlowosci - wszystko jak nalezy :)

pozdr.

tak czy siak wszystko sprowadza się do liczb ... jak nie w odniesieniu do współczynników, lambdy i zużycia energii to do okresy zwrotu kosztów i oszczędności :) a czy dołączy do tego taka zależność - "jeśli masz zaoszczędzi 3k na tańszym styro, później dokładać do ogrzewania, a mogłeś kupić lepszy i przy racie kredytu na dom podnieść ją o 3 pln na miesiąc -- to co zrobisz ? ( opcja kredytu silny argument :) jak z własnej kasy - nie mający prawa bytu )

i jeszcze jedno - cena tego dobrego Termo.. Austro.. i innych firm może się znacznie różnić w różnych hurtowniach ... na samym szperaniu można sporo zaoszczędzić ...

ps albo kupić wynalazek stać się prekursorem wybierających i po jakimś czasie dołączyć do grona tych co się cieszą i polecają z racji oszczędności albo do grona tych co psioczą że dla pary PLN zakupili "badziewie" - od taka trudna sztuka wyboru ...

to tak w formie moich trzech groszy ..

Pozdrawiam