Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kapitalny remont domu, a właściwie pół domu

cyryl3000

Recommended Posts

Witam,

Przeglądam forum od jakiegoś czasu, a teraz zdecydowałem się zarejestrować i zadać wam kilka pytań. Z góry uprzedzam iż wiem, że będzie ciężko na nie odpowiedzieć, ale może wspólnymi siłami się uda.

Planuję zrobić kapitalny remont połowy domu (drugie pół sąsiadów). Dom jest stary z czerwonej cegły.

Powierzchnia użytkowa wynosi 48 metrów + poddasze.

Co do remontu:

- kompleksowa instalacja gazowa (gaz jest podciągnięty do domu) - czuli piec kaloryfery itp.

- kompleksowa instalacja elektryczna (jak już robić generalny to wywalić starą by wypadało)

- podciągnięcie kanalizacji, bo jest jej całkowity brak.

Dom miałby się składać z 4 pomieszczeń na dole (2 pokoje, kuchnia, łazienka)

oraz chciałbym zaadaptować poddasze, aby zrobić tam 3 pokoje i łazieneczkę małą.

W domu na pewno trzeba położyć nowy dach. Wiadomo ocieplenie i te sprawy.

Chciałbym poznać waszą opinię z jakimi kosztami należy się liczyć przy takim całkowitym remoncie domu. Jeśli można to śmiało walcie ile by kosztowały poszczególne części wtedy łatwiej dojdziemy do koszt całości.

Dach i ocieplenie?

Adaptacja poddasza? (ścianki działowe itp)

Cała hydraulika?

Cała elektryka?

Ogrzewanie gazowe (piec kaloryfery rury)

Stolarka (z 7drzwi + 6 okien)

Prace wykończeniowe.

Wiem, że dużo można samemu zrobi, szczególnie przy wykończeniówce. Chodzi mi o stan gotowy do kładzenia, paneli, kafelek, malowania ścian itp.

Materiały średniej klasy, aby chałupa postała bez problemu z 50 lat ;)

Będę wdzięczny za wszelkie próby odpowiedzenia, na moje pytania. Niebawem pojawią się pierwsze zdjęcia, które lepiej zobrazują stan obecny domu.

:)

cześć, ja w czerwcu wymieniałam dach i zamieszkałe poddasze:

- wymiana dachu (180m2) zostały stare krokwie, nowe łaty, podbitka, blacha + 3 okna dachowe: 21 tyś.zł.

- docieplenie poddasza wełna 20, postawienie ścianek z k-g, szpachlownie: 26 tyś.zł.

- wylewki samopoziomujące: 3000zł.

- nowe c-o tj. 5 kaloryferów + rurki+ robocizna: 4000zł.

- schody ażurowe drewniane 7000zł.

Pozdrawiam i trzymam kciuki :D

Twój dach jest jednak chyba dużo większy niż mój, gdyż drugie pół domu sąsiadów ma już zrobione nowe dachówki. Kontynuując, próbowałem wstępnie oszacować koszty, proszę o poddanie ich krytyce :)

Kocioł gazowy, kaloryfery, rurki montaż - 12 000 zł

Elektryka (materiały+robocizna) - 6000 zł

Dach + jego ocieplenie 15 000 zł

Wylewka+ścianki działowe+KG(z dachem) 10 000 zł

Hydraulika (podciągniecie od studzienki) przy 2 łazienkach i kuchni - 5000 zł

Ocieplenie parteru 5000 zł

Wszystkie prace wykończeniowe gotowość do malowania, kładzenia podłóg itp w całym domu 15 000 zł

Całość remontu +/- 70 000zł

I wtedy można się zabrać za urządzanie wszystkiego.

Bombardujcie czekam :)

Twój dach jest jednak chyba dużo większy niż mój, gdyż drugie pół domu sąsiadów ma już zrobione nowe dachówki. Kontynuując, próbowałem wstępnie oszacować koszty, proszę o poddanie ich krytyce :)

Kocioł gazowy, kaloryfery, rurki montaż - 12 000 zł

Elektryka (materiały+robocizna) - 6000 zł

Dach + jego ocieplenie 15 000 zł

Wylewka+ścianki działowe+KG(z dachem) 10 000 zł

Hydraulika (podciągniecie od studzienki) przy 2 łazienkach i kuchni - 5000 zł

Ocieplenie parteru 5000 zł

Wszystkie prace wykończeniowe gotowość do malowania, kładzenia podłóg itp w całym domu 15 000 zł

Całość remontu +/- 70 000zł

I wtedy można się zabrać za urządzanie wszystkiego.

Bombardujcie czekam :)

Żeby te ceny skomentować musisz zamieścić wyliczenia choćby powierzchni i technologii (do ocieplenia, wylewek, ścian działowych). Mimo wszystko wydaje mi się, że na dach zakładasz sporą kwotę.

Witam skoczylem w tym roku kapitalke domku podobnego metrazowo do Twojego.Tez pol domu w starej cegle pow zewnetrzna ok 90m ,wewnetrzna ok 50m( mury mam strasznie grube).Dol wyszedl mnie ok 20 -25tys zl. lacznie z pelnym wyposarzeniem i 600-800h mojej roboty.W domu zostalo zrobione: nowa instalacja wodna z hydroforem ,nowe instacje elektryczne, nowe wylewki w calym domu zrobione na perlicie, nowa lazienka ,kuchnia 2 pokoje mieszkalne ,mieszkalna piwnica w starej cegle(koniecznosc poglebienia piwnicy).Kosztorys takich robot zalezy najbardziej czy Ci sie spieszy (wtedy duzo drozej) czy nie ,bo duzo rzeczy do remontu jak sie ma czas mozna kupic za ulamek ceny rynkowej i czy masz jakies pojecie o budowlance .Przykladowo : futryny nowe kupowalem na wyprzedazy po 10zl (normalna cena 70-180zl), meble wysszly mnie gratis ,bo pokupowalem troche antykow ,czasc sprzedalem i praktycznie wszykie meble mam za darmo.Patrzac na to jaka masz cegle z zewnatrz to najzdrowiej by bylo ja przeczyscic wiertarka ,a potem pokryc ceresitem ct-17,w srodku mozesz sporbowac skuc tynki ,bo prawdopodobnie tez masz fajna stara cegle(ja skulem gdzie moglem tynki i zachowalem stara cegle i wapien,ambitnie to wyglada).Jak masz jakies pytania dawaj na priva bo o starych ceglanych domach wiem juz conieco,Pzdr

Na budownictwie się nie znam, ale znajdą się osoby do pomocy co jakieś pojęcie mają. Czasu sporo około 6 miesięcy, aby mieszkać przynajmniej na dole i zrobić dach, a potem bawić się w poddasze.

Idzie jakoś zrobić aby ta cegła była ładna czerwona czy taka już musi zostać jak jest. Są na to jakieś sposoby?

Co w środku, skuć tynki i co dalej. Ocieplać to jakoś czy tynkować od nowa. Jakieś pomysły?

Gumis107, a jak ci się widzi wstępny kosztorys zamieszczony wyżej?

Witam zalezy jak kombiunujesz z remontem .Patrzac na ten kosztorys to mozna wiele z niego urwac ,majac jakie takie pojecie o budowlance.Przede wszystskim mozesz sporo zaoszczedzic na ogrzewaniu.Mnie kominek ogrzewajacy caly dom lacznie ze strychem ok 100m kw. kosztowal ok 1500zl(fakt jest dobrze przemyslany,umieszczony w centralnym punkcie domu ,w scianach bocznych przylegajacych do kominka sa kratki z zaluzjami,a w stroie zrobiona jest dziura i jak bede robil strych to po prostu przedluze rure spalinowa i cieple powietrze bedzie grawitacyjnie ogrzewalo strych),Patrzac na foty to zaczolbym od wymiany wiezby i dachowki,za grosze mozesz trafic pasujaca do stylu domu dachowke plaszowska ,cegle wyczyscisz wiertka z krazkiem z drutu ,ale strasznie sie kurzy,a potem zaimpregnowac ceresitem ct-17 ,wyglada bardzo ambitnie ,na Twoim miejscu odkul bym sciany w srodku ,bo byc moze masz fajna cegle pod spodem (masz ja przeciez gratis ,a dzis ludzie placa po kilkaset zl za metr kw by taka miec ,wiec po co sciany robic rowne skoro pod spodem moze byc cos duzo lepszego).Ja tez zaczolem od zrobienia dolu ,zeby nie wpaowac sie z za wielki front robot i nie wypsztykac sie za bardzo z kasu ,ale robiac dol od razu puscilem wszyskie instalacje na strych ,wiec strych moge zrobic kiedy mi sie bedzie podobalo..Ogolnie by stary dom nie stracil duzy,nie powinienes stosowac za duzo prostych lini ,bo sie beda klucily z naturalnymi krzywiznami.Ja u siebie wywalilem drzwi,odkulem nadproza wyczycilem i wyceresitowalem ,a drzwi zrobie podwoje ,cos jak w zamku lub w starej stodole ,tzn z prostych desek ,zachodzace na siebie .Jezeli masz mozliwosci finasowe wieksze ,to mozesz pomyslec o tzw :drzwiach kolonialnych(ziornij na allgero),nie sa tanie ,ale pasuja do ambitnych wnetrzy.Musisz po prostu uwazac by nie spieprzyc takiego domu ,bo wystarczy klika wspolczesnych rzeczy wpakowac ,jakies palstykowe okna ,drzwi itp i dom bedzie wygladalol rozpaczliwie,a szkoda by go bylo ,bo ma w sobie potencjal.Robiac wiezbe pomysl moze o jakiejs przybudowce ,ogrodzie zimowym,itp rzeczach i uwzglednij to w planach wiezby(scian nie musisz robic teraz ,ale mozesz wypuscic krokwie,i polozyc dachowke ).Poza tym do bialych scian radzimbym Ci uzyc farby tzw "raufazy" bo wtedy nie widac ,ze sciany sa za rowne ,tylko troche chropowate Ogolnie ,jezeli bedziesz korzystal z ekipy fachowcow i nie znasz sie na tym to moze Cie to wiecej kosztowac niz kupienie gotowego mieszkania,jezli masz jakies pojecie o tym i nie boisz sie pracy to moze Cie to kosztowac grosze.Na to forum za bardzo bym nie liczyl ,bo tutaj tylko kilka kilkanascie osob ma o takich sprawach pojecie ,wiekszosc to tzw :"dzieci nerostrady i muratora " ;-).Chodzi miniej wiecej o to ,ze wiekszosc zatrudnia ekipy ,a ja znam budowlanke z drugiej strony (brat budowalniec i kontakty z deweleoperami, ktorys dom w zyciu ktory robie itd).Pzdr

Co do ogrzewania to planuje instalacje gazową ponieważ jest już przyłącze zrobione do domu. Oczywiście kocioł gazowy (piec) i rozprowadzenie instalacji zarówno po poddaszu jak i domu.

Jak się ma pozostawienie oryginalnej cegły (tynki i tak będę wszystkie zbijał) do tematu ocieplenia domu?

Co do więźby. Czy mogę ją zmienić skoro jestem posiadaczem tylko połowy dachu i nie mogę ingerować w drugie pół? Jakie są z tym związane koszty?

Co do tego czy będzie to firma czy będę robił sam przy pomocy kolegów to na pewno zatrudnię fachowców do: instalacji gazowej, hydrauliki, wstawianie okien i wylewki. Resztę wspólnymi siłami i powoli będziemy dłubać.

Co do ogrzewania to planuje instalacje gazową ponieważ jest już przyłącze zrobione do domu. Oczywiście kocioł gazowy (piec) i rozprowadzenie instalacji zarówno po poddaszu jak i domu.

Jak się ma pozostawienie oryginalnej cegły (tynki i tak będę wszystkie zbijał) do tematu ocieplenia domu?

Co do więźby. Czy mogę ją zmienić skoro jestem posiadaczem tylko połowy dachu i nie mogę ingerować w drugie pół? Jakie są z tym związane koszty?

Co do tego czy będzie to firma czy będę robił sam przy pomocy kolegów to na pewno zatrudnię fachowców do: instalacji gazowej, hydrauliki, wstawianie okien i wylewki. Resztę wspólnymi siłami i powoli będziemy dłubać.

Witam ,co sie tyczy prznikalnosci cieplnej scian po odbiciu starego tynku to duzo zalezy od grubosci scian,ale pamietaj ,ze najwieksze straty ciepla masz przez mostki cieplne i przez podloge.Ogolnie od strony poludniowej jak masz w maire grube sciany to mozesz bez problemow zostawic stara cegle ,od polnocej musisz to przemyslec .Z wiezba raczej tez cos musisz zrobic ,bo jest siadnita troche,wiec i tak nie masz wyjscia(mozliwe ,ze wystarcza zmiany lat).Patrzac na zdjecie Twojej chalupy zastanowil bym sie nad zrobieniem okna lub oddzielnego wejscia na strych na scianie czolowej.Po pierwsze bedziesz mial dom praktycznie dwurodzinny, po drugie mozesz w takim ukladzie zrobic najpierw dol , apotem strych i wnoszac materialy na strych nie zabrudzisz ,nie obijesz dolu. Z fachowcami naprawde uwazaj ,potrafia najprostsza rzecz spieprzyc , bo nie mysla i na ogolmaja specjalizacje,wiec nP; koles kladacy rury ,nie mysli o tynkowaniu ,robiacy wylewki nie mysli ze w podlodze beda rury itd,musisz miec po prostu wizje domu i kogos majacego pojecie o caloksztalcie robot i kolejnosci prac ,bo inaczej zanim wykonczysz dom bedziesz wiele rzeczy robil kilkukrotnie(najlepiej miec kogos kto robil juz wszystko ,wode elektryke ,wylewki ,sciany itd ,bo wtedy on kuma calosciwo,nie mysli jak ktos kto robi np; tylko wylewki,bierze pieniadze i g... go reszta obchodzi).Znajac co nieco stare domu przypuszczam ,iz z parteru nie bedziesz w stanie wniesc plyt k-g na strych co tez przemawia za zrobieniem odzielnego wejscia ,bo inaczej bedziesz musial robic caly remont (tzn dol plus gora) na raz ,a wierz mi jest to upierdliwe na maxa.Poczytaj troche o perlicie tzw siatce strussa ,bo wiekszosc "fachowcow" nie ma o tym zielonego pojecia ,a to fajne materialy i pozwalaja sporo zaoszczedzic czasu i pieniedzy ,oraz pasuje do starych chalup.Posiedz ,pomysl ,poczytaj ,mniej wiecej zrob sobie plan dzilania i wykres cele ktore chcesz osiagnac i najwazniejsze ,ustaw dobrze kolejnosc robot.Nie wierz w kosztorysy ,bo uwierz mi ,czasami majac niestanrdowe pomysly i duzo kombnujac mozna zrobic rozne rzeczy za 1/10 wartosci kosztorysowej.Skoro masz kilka miesiecy zrob wypiske materialow i elementow budowlanych ktore potrzebujesz (z wymiarami) ,odwiedzaj czesto markety budowlane i zobaczysz ,mozna czesto terafiac na koncowki seri,wyprzedaze itp (zdarzalo mie sie kupowac rzeczy za 5% wartosci),wertuj net,bo czesto mozna rozne pozostalosci po budowach,przeprowadzkach trafic za grosze ,pomysl o kupnie auta dosatwczego bo tu zaoszczedzisz w trakcie budowy duuuuzo pieniedzy i czasu.Co do kosztow ,to ciezko wszystko wyliczyc ,bo mozesz kupic np: dachowke za grube pieniadze ,a mozesz trarfic ladna plaszowke (ktora nawiasem mowiac wyglada duzo lepiej niz wspolczesna i bardziej pasuje do starych domow) za darmo w sieci(tylko wtedy wygodnie miec wlasny transport).Unikaj jak ognia plastikow w starym domu ,bo stara chalupa z plastikowymi oknami wyglada jak maluch po wiejskim tuningu.Pzdr