KrzysiekS 05.01.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 A mnie wydaje sie, że warto. Budynki poniemieckie nie mialy dodatkowej izolacji, ale tez poddasza byly nieuzytkowe, zawsze na nie troche cieklo, a podloga wysychała, Troche inaczej sprawa bedzie wyglądała z poddaszem uzytkowym i np. namoknietą wełną. Ja mam pełne deskowanie plus pape. Moj dach jest szczelny, sprawdził sie i wiosną zostanie pokryty dachowką ceramiczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.01.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Ja jestem za deskowaniem. Wyliczyłem koszty więźby (daję do przetarcia drewno) i wychodzi mi, że dechy na deskowanie wyjdą mi z resztek od wieźby (nie mówię o obrzynkach - które idą na szopę). różnica w cenie około 2,5 tys. dechy nabiję sam. Wydaje mi się, że to nie jest za duży koszt, a dostaję pewność (przynajmniej lepsze samopoczucie - mam nadzieję, że na lata). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlos_m 05.01.2004 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 Deski zostały mi z szalunków w związku z powyższym dodatkowym kosztem było 1000 PLN za odeskowanie i opapowanie. Ciężko mi wypowiadać się co jest leprze - deska czy folia. Wydeskowanie nawet bez ocieplenia wełna daje naprawdę niezłą izolacje termiczną. Docenisz to szczególnie w przypadku mocno nagrzewającego sie dachu z blachodachówki. Deski powodują również wzmocnienie konstrukcji ale to istotniejsze jest w przypadku pokrycia ceramiką.Wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Asia1 12.01.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Dzięki wszystkim za rady. Chyba zdecyduję się na deskowanie i papę. Deski też mi zostały częściwo ze stropu oraz bedą jeszcze z przetarcia Pozdrawiam. Asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artur_071 12.01.2004 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Ja mam folię, na to tzw. łaty i kontrłaty no i blachodachówka Pruszyński. Ta kratownica z łat i kontrłat bardzo usztywniła dach. Nie chciałem mieć papy 1,5 metra od nosa jak bedę spał w sypialni na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts