Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile może kosztować notariusz?

SandraP

Recommended Posts

Teściowie przepisują na nas działkę, czy ktoś wie mnie więcej ile bierze za to notariusz?

A może zamiast pisać na forum prościej i pewniej będzie zadzwonić do notariusza?

To nie złośliwość (może troszeczkę), ale w tej chwili stawki notariuszy już nie są takie same bez względu na miejsce czy kancelarię jak jeszcze kilka lat temu.

Myślałam że tutaj czegoś się dowiem ale widzę że się myliłam. Do notariusza dzwoniłam...... dzięki za pomoc :roll:

Problem (poza tym, który opisywałem wcześniej), że większość nowych forumowiczów zadaje różne (czasem mądrzejsze, czasem mniej) pytania. Część się obraża, że nie uzyskuje satysfakcjonującej odpowiedzi (czasami to niemożliwe, tak jak w tym przypadku), ale jak już czegoś się dowie z innego źródła to tą informacją już się nie podzieli. I jak to skomentować? Najlepiej wcale.

Nie pytam ile ja zapłacę ale ile płacili inni za podobną usługę, do notariusza dzwoniłam w pierwszej kolejności ale kazał przynieść różne dokumenty i nie powiedział nawet orientacyjnej ceny więc dalej nic nie wiem a myślałam że forum jest własnie po to żeby się czegoś dowiedzieć :roll:

Teściowie przepisują na nas działkę, czy ktoś wie mnie więcej ile bierze za to notariusz?

Ja zapłaciłem 1800zł-wartośc zakupionej nieruchomości 18tys

Sandra pyta opłatę przy darowiźnie, a nie kupnie.

Idź do notariusza i spytaj ile zapłacisz za przepisanie/darowizna działki np wartość 40tys. Dokumenty do tego nie są potrzebne. Orientacyjnie http://www.gazetaprawna.pl/wskazniki/taksa_notarialna

Maksymalna stawka wynosi od wartości:

1) do 3000 zł – 100 zł;

2) powyżej 3000 zł do 10 000 zł – 100 zł + 3 proc. od nadwyżki powyżej 3000 zł;

3) powyżej 10 000 zł do 30 000 zł – 310 zł + 2 proc. od nadwyżki powyżej 10 000 zł;

4) powyżej 30 000 zł do 60 000 zł – 710 zł + 1 proc. od nadwyżki powyżej 30 000 zł;

5) powyżej 60 000 zł do 1 000 000 zł – 1010 zł + 0,4 proc. od nadwyżki powyżej 60 000 zł;

6) powyżej 1 000 000 zł do 2 000 000 zł – 4770 zł + 0,2 proc. od nadwyżki powyżej 1 000 000 zł;

7) powyżej 2 000 000 zł – 6770 zł + 0,25 proc. od nadwyżki powyżej 2 000 000 zł, nie więcej jednak niż 10 000 zł, a w przypadku czynności dokonywanych pomiędzy osobami zaliczonymi do I grupy podatkowej w rozumieniu przepisów ustawy z 28 lipca 1983 r. o podatku od spadków i darowizn nie więcej niż 7500 zł.

wartośc taxy notarialnej jest dośc istotna, ale weź jeszcze pod uwage podatek od wzbogacenia!!

piszesz "teściowie"- lepiej będzie jesli teściowie przepiszą na swojego syna- Twojego męza, a ewentualnie w kolejnym akcie mąz dopisze Ciebie jako współwłaścicielkę.

rodzice z dziekciem sa w 1 grupie podakowej- za darowiznę sie nie płaci podatku- ale jeśli działka będzie Wasza wspólna- to Ty zapłącisz podatek od darowizny od Teściów- bo sym od Rodziców bierze bez podatku, dalsza rodzina- w tym synowa, jest w "niższej" grupie i tu podatek juz obowiązuje- weźcie to pod uwagę!

jako małżeństwo jesteście w 1 grupie- więc mąz na Ciebie też może bez podatku.. przeliczcie sobie co wyjdzie taniej- 2 akty noratialne i tylko taksy notarialne od tego, czy jeden akt od Teściów, za to taksa notarialna ale jeszcze Twój podatek ..

chyba rok albo 2 ata tmeu zmniejsyzły się taksy notarialne wg tabel mozna wyliczyć maximum.

przed obniżką u nas opłaty wyniosły dla działki o wartości 206tyś

4.100 podatek (!!)

nie pamiętam dlaczego, ale są też 2 razy taksy notarialne( 800 zl i 200zl) i 2 razy podatek 22% (180zl i 44zl), do tego opłata 200 za wpis do KW.

w sumie ta przyjemność kosztowała nas ponad 6tyś..

dla porównania- darowizna od moich Rodziców za część domu i 1 działkę

nieruchomośc 90tyś- taksa 700zl

nieruchomośc 105tyś- 900zl

wpis do KW 200zl

do tego 22%podatku- w sumie 2700.. jest różnica prawda.. a w sumie wartośc nieruchomości w tych aktach niewielka (206 a 195)..)- bow drugim akcie byłą darowizna do Rodzicó BEZ podatku..

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

notariusz i tak poda Ci stawkę maksymalną - ale jeśli dasz mu do zrozumienia że wiesz, że jest to stawka maksymalna ;-) i zapytasz na jakiej wysokości rabat możesz liczyć w jego kancelarii to niewykluczone że uzyskasz znaczącą obniżke. Ja już kwot nie pamietam (darowiznę załatwialiśmy 2 lata temu) ale sprawę sfinalizowaliśmy u tego notariusza, w którego dostaliśmy 30% "obniżkę".

Trzeba pytać i targować się.