Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż drzwi wewnętrznych tylko na piankę

Recommended Posts

Cześć

Jestem przed montażem drzwi wewnętrznych i zgodnie z instrukcja ościeżnice powinno się montować tylko na piankę.

Jakoś do końca nie jestem przekonany że pianka po kilku latach to wszystko będzie "trzymać".

Macie jakiś sposób żeby to zamontować do ściany choćby tylko dołem (ściany sa już po malowaniu więc sposób z kotwą chyba odpada a dybla nie ma za bardzo jak zamaskować po montażu)

• 3 years później...
Jeżeli nie są to drzwi techniczne ( antywłamaniowe, ppoż , dźwiękoszczelne itp ) czyli takie , które są ciężkie ( skrzydło powyżej 50 kg ) i drzwi te będą uzytkowane np w mieszkaniu to montaż ( prawidłowo wykonany ) przy pomocy tylko pianki jest wystarczający w każdym onnym przypadku należy zastosować mdodatkowe łączniki najkczęściej dyble. Żeby byłyt mało widoczne najlepiej ,zeby były w miejscu montażu uszczelki.

No właśnie.. To niestety się zdarza.

Ja z założenia przykręcam każde drzwi dyblami pod uszczelkę. No chyba że ktoś jest wyjątkowo marudny i targuje się jak wół - to mu wtedy te 10 zł na mocowanie odliczę.

• 2 weeks później...
Pianka montażowa przeznaczona do montażu drzwi z ościeżnicami jest na tyle mocną spoiną łączącą elementy ościeżnicy z wszystkimi znanymi systemami ścian działowych i nośnych, że nie ma takiej potrzeby aby dodatkowo używać kotew montażowych. Parametry pianki montażowej nie zmieniają się pod wpływem upływu czasu, jedynie może ulec utlenieniu jej zewnętrzna warstwa która ma bezpośrednią styczność z powietrzem.

Macie jakiś sposób żeby to zamontować do ściany choćby tylko dołem

Odnośnie zabobonów, że pianka nie utrzyma, zgadzam się z przedmówcami. Ale jeśli masz zamiar ościeżnicę montować choćby tylko dołem to równie dobrze możesz odprawiać rytuały szamańskie na nie wypadanie drzwi. Siły największe są na gorze i jeśli już chcesz "choćby tylko" to górą, dołem to możesz tylko zawias zrobić ;)