Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S?upy na ?ciankach dzia?owych z Maxa

Recommended Posts

Witam,

Jak macie osadzone słupy podpierające więźbę? Chodzi mi szczególnie o te, które wypadają akurat w ściankach działowych. Mi oparli je nie na stropie, a na wymurowanych ściankach z Maxa gr. 12 cm dając pod nie podwalinę z belki o dł ok 50 cm. Majster i kierownik budowy mówią, że będzie OK, ale ja się obawiam, czy ścianki te wytrzymają zwłaszcza, że więźba jest solidna (czyt. ciężka) przygotowana pod dachówkę.

https://forum.murator.pl/topic/13053-supy-na-ciankach-dziaowych-z-maxa/

Witam,

Tez mialem ten dylemat. Poddasze uzytkowe, scianki z BK 12 cm wysokosci 265 cm W sciankach po 2 slupy podpierajace platwie wiezby (w sumie 5 slupow na poddaszu). Po wymurowaniu scianek, wycieciu miejsca na slupy okazalo sie ze powstale fragmenty scianek kiwaja sie co w sumie jest oczywiste, bo po bokach ich nic nie trzyma, stoja tylko na zaprawie na stropie, u gory nie sa powiazane W zwiazku z tym slupy drewniane przesunalem w bok by nadal podpieraly wiezbe, w sciankach w miejscu gdzie staly slupy wylalem zazbrojone slupy betonowe, na wierzchu scianki wylalem niski, zazbrojony wieniec, pozniej na wiencu w miejscu nad slupami podmurowalem ceglami do wysokosci podparcia platwi. Jak wszystko zwiazalo usunalem drewniane slupy i platwie oparly sie poprzez cegly, wieniec i slupy na sciance i na stropie. Korzysci: scianka dzialowa jednorodna, sztywna, wiezba solidnie podparta, nie ma problemu ze slup wystaje poza powierzcnjie scianki. Wady: ciezar betonu obciazajacy strop. Ale strop mam solidny, pod slupami na parterze sa sciany nosne, zatem nie powinno byc problemu. Wiezba deskowana a w przyszlosci dachowka betonowa.

Pozdrowienia

https://forum.murator.pl/topic/13053-supy-na-ciankach-dziaowych-z-maxa/#findComment-206013