Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

S?upy na ?ciankach dzia?owych z Maxa

Gość

Recommended Posts

Witam,

Jak macie osadzone słupy podpierające więźbę? Chodzi mi szczególnie o te, które wypadają akurat w ściankach działowych. Mi oparli je nie na stropie, a na wymurowanych ściankach z Maxa gr. 12 cm dając pod nie podwalinę z belki o dł ok 50 cm. Majster i kierownik budowy mówią, że będzie OK, ale ja się obawiam, czy ścianki te wytrzymają zwłaszcza, że więźba jest solidna (czyt. ciężka) przygotowana pod dachówkę.

Witam,

Tez mialem ten dylemat. Poddasze uzytkowe, scianki z BK 12 cm wysokosci 265 cm W sciankach po 2 slupy podpierajace platwie wiezby (w sumie 5 slupow na poddaszu). Po wymurowaniu scianek, wycieciu miejsca na slupy okazalo sie ze powstale fragmenty scianek kiwaja sie co w sumie jest oczywiste, bo po bokach ich nic nie trzyma, stoja tylko na zaprawie na stropie, u gory nie sa powiazane W zwiazku z tym slupy drewniane przesunalem w bok by nadal podpieraly wiezbe, w sciankach w miejscu gdzie staly slupy wylalem zazbrojone slupy betonowe, na wierzchu scianki wylalem niski, zazbrojony wieniec, pozniej na wiencu w miejscu nad slupami podmurowalem ceglami do wysokosci podparcia platwi. Jak wszystko zwiazalo usunalem drewniane slupy i platwie oparly sie poprzez cegly, wieniec i slupy na sciance i na stropie. Korzysci: scianka dzialowa jednorodna, sztywna, wiezba solidnie podparta, nie ma problemu ze slup wystaje poza powierzcnjie scianki. Wady: ciezar betonu obciazajacy strop. Ale strop mam solidny, pod slupami na parterze sa sciany nosne, zatem nie powinno byc problemu. Wiezba deskowana a w przyszlosci dachowka betonowa.

Pozdrowienia