OlaK 26.09.2009 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Czy agrowłóknina 'prześwituje'? Tzn. czy jak się patrzy przez nią pod slońce to jest gęsta i czarna na całej powierzchni czy przechodzi przez nią światlo? Bo spodziewałam się tego pierwszego a kupiłam takie 'prześwitujące' cudo w Leroyu jako agrowłókninę i się zastanawiam jak to ma tłumić chwasty skoro przechodzi przez to swiatło słoneczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 28.09.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 A będziesz ją czymś przysypywać czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 28.09.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Ma prześwitywać - bo to włóknina (o strukturze materiału), a nie folia ! Ziemia musi oddychać, po to te prześwity, aby przechodziła woda i powietrze, pod folią gleba byłaby martwa. Trzeba przysypać - korą, żwirem lub nawet cienką warstwą ziemi - ja tak mam na skarpie - bo kora by zjechała. Roślinki na czarnej włókninie, która nagrzeje się od słońca ugotują się ! Po przysypaniu chroni i tak przed chwastami, bo nie przebiją się od dołu (przynajmniej większość), a te co zakorzenią się nasiane wiatrem w zewnętrznej, cienkiej warstwie ściółki są łatwe do usunięcia. Ta z LR jest tańsza, ale trochę mniej trwała - cieńsza, niż te grube, błyszczące, ale i tak po czasie, gdy rośliny się rozkrzewią moim zdaniem jest niepotrzebna. Ja moją już po roku w wielu miejscach wyrwałam dając możliwość rozrastania się roślinkom i dosadzam też okrywowe. Na początku się przydaje, gdy rzadko sadzone i dużo chwastów w glebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaK 29.09.2009 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 No właśnie miałam zamiar jej nie przysypywać. Rzecz w tym, że ta 'moja' agrowłóknina jest w prześwitujące placki. To nie jest prześwit równomierny na całej powierzchni tylko fragment grubszego materiału, fragment cienkiego. Cos jakby miejscami wyleniała. Na razie obłożyliśmy tym miejsca pod drzewka owocowe i maliny, w dwóch najwcześniej skopanych i oblożonych od razu po skopaniu, zielsko rośnie sobie w najlepsze (pojedyńcze badyle wprawdzie ale zielone, jedrne i widać, że chętne do życia :-/). Albo generalnie agrowłóknina jest przereklamowana albo ta z LM to lipa...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTINA1 29.09.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Są różne rodzaje na rożne zastosowania. Wygląda mi na to ,że kupiłaś do przyspieszania plonowania , ale z samego opisu się trudno wyznać . Może jeszcze Ci się przydać pod wcześniejsze jarzynki. a asortymentu LM nie znam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madwo 30.09.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 agrowłoknina czarna do sciolkowania p/zachwaszczeniu wyglada jak grubo tkane płotno, tylko nici sa sztuczne. Ma fakturę jutowego wora. Często ma jedno włókno jasnego koloru, tworząc paski co poł metra, żeby ułatwic sadzenie niby. Chwasty przez to nie przerastaja natychmiast, chociaz zdarza sie ze po jakims czasie tak, chociaz w moich obserwcji widze, ze jak przerastaja to z góry na dół, nie na odwrót. Tzn nasiewaja sie na warstwie ściólki na włokninie i wpuszczaja korzenie w szmatę.Natomiast agrowłoknin jest wiele rodzajów, jak napisano powyzej. Wiele służy do okrywania - zabezpieczania przed mrozem, lub cieniowania - cieniówki są ażurowe, ale najczęściej zielone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts