p1oterek 26.09.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 Witam,Pytanie jak w temacie o mostek termiczny w miejscu połączenia ściany fundamentowej domu z fundamentem tarasu. Bloczki betonowe są "doklejone" do ścian fundamentowych domu bez żadnej przekładki izolacyjnej. Czy w tym miejscu nie powstanie przypadkiem całkiem spory mostek termiczny?? Ściany tarasu nie będą ocieplane styro. Myślałem o wycięciu ok 15 cm z bloczków fundamentowych i o włożeniu w to miejsce styro tak aby była ciągłość izolacji. Czy da radę to zrobić i czy załatwi to sprawę. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p1oterek 27.09.2009 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Witam,Przesyłam link do zdjęcia z połączenia ścian fundamentowych domu ze ścianami tarasu. Wyciąć bloczki i dać styro czy nie, czy w ogóle coś z tym robić http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8de835426244757f.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 27.09.2009 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Witam, Przesyłam link do zdjęcia z połączenia ścian fundamentowych domu ze ścianami tarasu. Wyciąć bloczki i dać styro czy nie, czy w ogóle coś z tym robić http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8de835426244757f.html Pozdrawiam dokonczyc izolacje wokol fundamentow. Na tarasie wykonac izolacje pozioma. pomaziac jeszcze sciany od wewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.09.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Witam, Przesyłam link do zdjęcia z połączenia ścian fundamentowych domu ze ścianami tarasu. Wyciąć bloczki i dać styro czy nie, czy w ogóle coś z tym robić http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8de835426244757f.html Pozdrawiam A tak w ogóle to jaki dom budujesz (?) bo jeśli nie 3- litrowca i nie planujesz mieć ciągłości izolacji między styro na ścianach fundamentowych a izolacją pod posadzką (czyt. jakies isomury itp) to olej to. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p1oterek 27.09.2009 06:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Dom "zwykły" cokolwiek to oznacza a zwie się Lapis II. Wolę teraz się dopytać co z tym robić i czy w ogóle coś robić niż potem niepotrzebnie łapać ciśnienie że mogłem a nie zrobiłem. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.09.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Dom "zwykły" cokolwiek to oznacza a zwie się Lapis II. Wolę teraz się dopytać co z tym robić i czy w ogóle coś robić niż potem niepotrzebnie łapać ciśnienie że mogłem a nie zrobiłem. Pozdro Jego imię mi nic nie mówi , ale zwykły zwie się: wentylacja grawitacyjna, 12 cm lub 15 na ściany, 25-35 strop, jeśli tak to olej to. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
itd 27.09.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Dom "zwykły" cokolwiek to oznacza a zwie się Lapis II. Wolę teraz się dopytać co z tym robić i czy w ogóle coś robić niż potem niepotrzebnie łapać ciśnienie że mogłem a nie zrobiłem. Pozdro Szczególnie, że nie wymaga to specjalnych środków finansowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p1oterek 27.09.2009 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Rekuperator a reszta tak jak napisałeś lub blisko tego.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 20.01.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów.Niestety pierwsze mrozy i wylazły mi jak sądzę dwa mostki termiczne w narożnikach na poddasz gdzie jest zrobiona zabudowa GK umiejscowione na styku skosu , ściany szczytowej oraz ścianki kolankowej. Człowiek który to obadał kamerką FLYR twierdzi, ze klasyczny mostek. Temperatura ścian w pokoju to 19-20 stopni, temperatura w miejscu gdzie podejrzewam ten mostek na powierzchni około 0, 3m2 to ledwo 9-10 stopni. Człowiek od kamery twierdzi,z e dopuszczalna różnica temp. to 3- góra 5 stopni C.Co robić ? Rozebrać GK czy może nawiercić i piankę poliuretanową tam zapuścić w większej ilości ?Dziękuje z góry za porady i pomoc okazaną w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.01.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 BOrusek a penie ściany szczytowej od góry nie masz ocieplonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdurski 21.01.2013 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 (edytowane) Witam. Taras powinien być odizolowany od budynku styropianem od fundamentów do płyty tarasu a następnie powinien łączyć sie z izolacją elewacji. Największy mostek termiczny powstanie w miejscu połączenia sie płyty tarasu z płytą posadzki wewnątrz budynku tam, gdzie są drzwi tarasowe. Beton połączony będzie bezpośrednio z betonem i będzie nieżle chłodził dom. Troszkę lepiej będzie w miejscach gdzie beton płyty tarasu łączy się bezpośrednio ze ścianą budynku ponieważ materiał ściany czyli bloczki ceramiczne czy te z betonu komórkowego mają lepsze właściwości izolacyjne od betonu. Wycięcie paska betonu i włożenie styropianu załatwi sprawę mostka pomiędzy płytą tarasu a płytą betonowej posadzki wewnątrz budynku. Niestety błędu polegającego na braku izolacji ściany fundamentowej od strony tarasu już się nie naprawi. Odpowiednie narzędzie wypożyczyć można np. w Ramirencie. [moderowano] Edytowane 21 Stycznia 2013 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 26.01.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Mniej więcej wygląda to tak. ma takie miejsca w trzech pokojach narożnych. Powiem szczerze, że mnie to zwaliło z nóg po oględzinach kamerką termowizyjną chyba już wiem dlaczego bolę tyle za gaz. Najgorszy jest ten narożnik bo już pleśnieć w nim zaczyna i co teraz zrobić. Rozumiem w ładną pogodę zdemontować GK i co dalej ? Człowiek od termowizji opatrzył to takim komentarzem:Widoczny mostek termiczny przy połączeniu ścian zewnętrznych (ściany szczytowej ze ścianką kolankową ipołacią dachową), znaczne wychłodzenie wieńca i naroża(temp. niższa o ok.10 st.C - możliwość pojawienia sięgrzyba i pleśni)Mowił też, że różnice temperatur takie do przyjęcia to 3-4 st C no góra 5 st. http://i558.photobucket.com/albums/ss27/universoo/DC_7857.jpg http://i558.photobucket.com/albums/ss27/universoo/IR_7856.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.01.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Tak jak pisałem wyżej. Nie masz ocieplonej ściany szczytowej. Zrywanie KG nic nie da.Musiał być wyciąć ścianę szczytową wzdłuż dachu i wcisnąć tam styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 26.01.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Ale wciąć od zewnątrz pionową płaszczyznę ściany ?? No niby elewacja, a pod nią 10 cm styropianu jest. Czy może mówisz o zakończeniu tej szczytowej ściany co się styka z płaszczyzną ukośną dachu, bo to jest dostępne od strychu i tam mógłbym dać wełnę, albo piany poliuretanowej nastrzelać z parę kilko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 26.01.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Ale wciąć od zewnątrz pionową płaszczyznę ściany ?? No niby elewacja, a pod nią 10 cm styropianu jest. Czy może mówisz o zakończeniu tej szczytowej ściany co się styka z płaszczyzną ukośną dachu, bo to jest dostępne od strychu i tam mógłbym dać wełnę, albo piany poliuretanowej nastrzelać z parę kilko. no skos szczytowej ściany nie powinien być podmurowany do płaszczyzny skośnej dachu. Powinno się zostawić miejsca na izolację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.01.2013 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Czy może mówisz o zakończeniu tej szczytowej ściany co się styka z płaszczyzną ukośną dachu, bo to jest dostępne od strychu i tam mógłbym dać wełnę, albo piany poliuretanowej nastrzelać z parę kilko. Tak, o tym. Skoro się styka z dachem, to jak chcesz dać tam wełnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 26.01.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Między płaszczyzną dachu, a płaszczyzną tej ściany szczytowej jest szczelina tak na kilka cm nie styka się z plaszczyzną dachu. 5-8 cm zależy w którym miejscu. Po zewnętrznej stronie pionowej ściany jest styropian do samego końca ściany (zakończenia jej u góry). Może w ta szczelinę miedzy płaszczyzną dachu, a zakończenie ściany, ordynarnie zakończonej trochę tynku, trochę wystającej cegły dać piankę albo utkać to wełną ? Cholercia, ale wełna zamoknie, zawligotnieje a poliuretan chyba nie ? W ogóle to czy można to wypełnić. Dach chyba trochę pracuje i może z tego powodu majstry zostawiają tą szczelinę ogromną ?Tylko jak ma się wychłodzenie w tym miejscu bezpośrednio pod płaszczyzna dachu z tym narożnikiem szczytowej ściany stykającym się z GK jak te miejsce jest dobre pól metra niżej ? Edytowane 26 Stycznia 2013 przez borusek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.01.2013 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Przepraszam wykorzystałem czyjeś zdjęcie; Tylko jak ma się wychłodzenie w tym miejscu bezpośrednio pod płaszczyzna dachu z tym narożnikiem szczytowej ściany stykającym się z GK jak te miejsce jest dobre pól metra niżej ? Mróz przenika z góry do dołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borusek 27.01.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Dziękuje za rzeczową odpowiedź. Dokładnie tu gdzie ten majster na zdjęciu styropian układa to u mnie go nie ma . Czy można by teraz na tą powierzchnie ściany położyć piane zamiast styropianu, bo szczelina jest nierównomierna i nie wiem żeby jak przycinać kawałki i czym kleić to wyjdzie warstw izolacji poprzecinana i posklejana z kawałków, a dociepleniowa piana poliuretanowa dała by ciągłą warstwę i to dość grubą, ale tez pewnie dotykała by do połaci dachowej bo przecież się rozpręża znacznie po naniesieniu. Czy może źle kombinuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts