Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy starczy na budowę domu?

Recommended Posts

witam wszystkich,

mieszkam w poznaniu i od jakiegoś czasu myślę o budowie domu pod poznaniem,

moje pytanie do was jest następujące czy za około 300tyś zł jestem w stanie postawić dom ok 140-160m2 podpiwniczony całościowo z poddaszem użytkowym? chodzi mi o stan "pod klucz".

pozdrawiam

Znam kilkanaście osób, które budowały dom w ostatnich dwóch latach i liczyli na kwotę w tych granicach lub nawet większą, ale do 500 tys.

Nikomu nie wystarczyło - mimo, że wielu miało bardzo duży wkład własnej pracy, dostęp do tańszych materiałów - nawet dotyczyło to profesjonalnych budowlańców, instalatorów itp.. a bardzo zależało im, aby się zmieścić i nie kredytować dalej i ze względu na brak możliwości kredytowania i brak środków po prostu zatrzymali budowę.

Na stanie surowym, instalacjach, przyłączach tak wiele nie zaoszczędzisz, natomiast na wykończeniu tak , ale w tym okresie przeważnie kończą się środki.

Przy tej kwocie to nie wybór pomiędzy przysłowiowymi złotymi klamkami a zwykłymi, ale raczej - że drzwi nie ma, do których by dać te klamki.

Weź ubogi rejon Polski i zobacz ceny nowych domów. Tam sprzedawane są w okolicach kosztów budowy plus działka.

Cena budowy domu jest wszędzie mniej więcej taka sama. W biednych rejonach tańsza jest robocizna, w zamożnych - tańsze są materiały, bo jest większa konkurencja. Różne tak na prawdę są ceny działek.

Jest to możliwe pod warunkiem że:

- masz już działkę

- zrobicie wszystko (albo prawie wszystko) sami

- standard wykończenia dostosujesz do budżetu jakim dysponujesz (nie odwrotnie)

dokładnie ....

chociaż ... ciężko będzie i tak ... mam dom pow. całkowita 190m , użytkowa 130m. - bez podpiwniczenia , stawiany w 2007 r , wykańczany w 2008r .... całość bez działki pod klucz wyniosła mnie jakieś 270.000zł ...i cudów to ja tam nie mam .... a większość prac wykończeniowych wykonywana tymi osobistymi własnymi ręcami.... :roll:

• 3 weeks później...