Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kropki na całej ścianie

DannyM

Recommended Posts

Mieszkam na parterze w starej kamienicy. W pomiszczeniu 6x6 i wysokosci o.k 3.5m na scianie szczytowej pojawily sie plamy. Sa to takie jak by kropki roznej srednicy od 0,5 do ok. 1cm. Co dziwne wiekszosc jest megtro od dolu i az pod sufit. Sciane mam niebieska wiec nie wiem jakie do konca maja kolor ale zakladam, ze czarne. Dodam, ze od roku mam plastikowe okna wiec pewnie tu jest problem.

Pytan mam wiele:

- czy to moze byc grzyb?

- jak zaprzestac rozwoju tego czegos?

- czy ocieplenie sciany cos da a jesli tak to czego uzyc?

- moze kupic jakies uzadzenie do wyrownania wilgotnosci pomieszczenia.

Pokoj nie jest zamkniety bo ciagle otwarty i laczy sie z drugim pokojem 5x6m wiec jak sadze cyrkulacja powietrza jest.

Postaram sie zalaczyc jeszcze dzis zdjecia.

nic tylko grzyb , najprościej kup stację pogodową i zobacz jaką masz wilgotność powietrza . Jak będzie dużo to proste wietrzenie da radę. Na początku sprawdź co jest przyczyną a póxniej lecz bo ocieplanie i inne cuda nic nie dają . Otwarte drzwi też nie pomogą jeżeli okna pozamykane. Masz nawietrznik???

ja z grzybem u mojego dziadka zawalczyłem tak zdarłem ścianę do pustaka odkopałem fundament ociepliłem ale to w domu jednorodzinnym i tylko tam gdzie rósł stary kasztan

jak to grzyb to będziesz musiał zedrzeć ścianę bo i tak jak pomalujesz to ci wyjdzie wiem bo u nas w bloku tak było w łazience a co można poradzić tylko wietrzyć po prostu okna jak są za szczelne to tez nie dobrze

U nas w starym domu to samo. I tez myślę, ze to grzyb. Za pół roku wyprowadzamy się i chcialabym coś takiego kupić, co zmierzy mi wilgotnośc w nowym domu. I jeszcze jakiś pochlaniacz wilgoci... wlasciwie nie wiem, jak to się zwie. W każdym razie ponoc ludzie toto mają w pralniach i to skrapla parę.

To prawdopodobnie grzyb. Kup środek grzybobójczy w płynie ( w kązdym markecie budowlanym jest dostępny. Musisz nim wyszorowac, zeskrobac lub anwet skuć dokładnie zaatakowaną ścianę w miejscach gdzie się pojawił ( w zalezności czy jest powerzchniowy czy wżarł się z głąb) i potem pomalować farba z dodatkiem takiego płynu. Grzyb zbiera się w wilgotnych, niewietrzonych, ciemnych pomieszczeniach. Żeby mu zapobieć pomieszczenie musi być dobrze przewietrzane, no i jak ktoś juz radził sprawdzić wilgotność pomieszczenia, teraz można kupić osuszacze powietrza. Jesli ściana jest zawilgocona to tez trzeba ją osuszyć. ja swego czasu pozbyłam się w ten sposób grzyba z jednego z pomieszczeń, które wynajęłam - wciagu 3 lat nie wrócił, ale powody jego powstania były takie, że pomieszczenie nie było ogrzewane, wietrzone przez dość długi czas i nieogrzewane przez 2 zimy, grzeb był w miejscach za szafkami czyli nei docierało tam dodatkow światło. w drugim rónie starym poemieszczeniu które było wietrzone i ogrzewane, tego problemu nie było.

Dziekuje wszyskim za odpowiedz. Nie dostalem powiadomien wiec nie wiedzialem, ze sa jakies odpowiedzi.

Czy przy zakupie stacji pogodowej wazna jaest jakas marka?

Widzialem na allegro jest ich sporo od 70 i za 250 tez. Chce kupic cos co bedzie dobre ale nie za 250zl :)

Obawiam sie, ze to faktycznie grzyb. Co do skuwania tynku to cos w tym musi byc bo skulem jak sie wprowadzilem na wysokosc o.k 1m i na tej wysokosci tych plamek jest najmniej.

Tak sobie mysle, ze moze przydalo by sie jakies urzadzenie do wyrownywania wilgotnosci. Jeszcze jedne moje spostrzezenie.

Jak przystawie do tej sciany meble to na scianie robi sie telikatny bialy meszek. Troszke mnie to martwi bo w tym pokoju spia dzieci.

to koniecznie musisz się pozbyc jak najszybciej tego grzyba jesli tam śpią dzieci. Sa osuszacze powietrza albo takie malutkie które tylkoosuszają np firmy climatic osuszacz powietrza 530 * te nie sa bardzo wydajne) lub często tez taką funcke maja klimatyzatory ( ja np mam taki obecnie w mieszkaniu - ale kupiłam go do ochładzania powietrza w lecie, niemniej jednak podobno tez ma taka fukcję, że je osusza. Są też takie osuszacze w których wymienia się wkłady ( nie są na prąd) znajdziesz na allegro. Ale przede wszystkim musisz sie tego najpierw pozbyć i dużo wietrzyć pomieszczenia. Pamiętaj aby dodać do farby ten środek grzybobójczy Acha jak kupisz stację ogodową to sprawdź jaka jest wilgotność jesli nie będzie wieksza niz 55% - 60 % to nie masz co osuszać, szczególnie w zimie jak się grzeje to pwoitrze z reguły ludzie musza dodatkowo nawilżać a nie osuszać. Wilgoć bierze się stąd ze budynek np przez długi okres nie był używany, ogrzewany, wietrzony itp lub jest to łazienka, kuchnia ze słą wętylacja.