sliwaprz 27.09.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Witam serdecznie, Mam taki problem - kupilem kiedys role i wystapilem o WZ na budowe gospodarstwa rolnego. Dostalem WZ i bardzo sie cieszylem. Nagle okazuje sie, ze gmina chce wprowadzic plan wskazujacy na zakaz zabudowy na tym terenie. Czy ktos wie, co stanie sie w tym przypadku z moim pozwoleniem budowlanym? Czy bede nadal mogl sie tam budowac? Dziekuje za pomoc Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.09.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 TO zależy czy otrzymałeś już to pozwolenie.Jesli otrzymałeś pozwolenie przed wejściem w życie planu - budujesz i już.Jesli nie dostałeś pozwolenia to plan "kasuje" założenia WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 27.09.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Oczywiście, że będziesz mógł.Pamiętaj jednak, że roboty musisz rozpocząć nie później niż 3 lata od daty wydania pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kar_ma 27.09.2009 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2009 Jeżeli masz tylko decyzję WZ to powinieneś jak najszybciej złożyć papiery do uzyskania pozwolenia na budowę, zanim gmina uchwali nowy plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorotaR 02.10.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 A ja w tym temacie mam inne pytanie:na podstawie WZ zdążyłam wybudować na działce rolnej małą firmę,równocześnie uchwalono MPZ,w którym nie ma mnie na planie.Jest rola. W ewidencji gruntów jest rola z wyłączoną pod działalność działką.Działalność prowadzę,ale nie mogę jej rozszerzyć,bo cyt. pismo z Gminy: jest to nie zgodne z MPZ.Działka jako całość jest rolna,leży na skrzyżowaniu dróg krajowej i powiatowej, na przedłużeniu zabudowy domkami jednorodzinnymi, wzdłuż drogi moją działką ciągną się 3 gazociągi i linia energetyczna, ale to osobny temat,liczne wystające ponad ziemię urządzenia sieciowe.Gmina mi odpowiedziała, że kiedyś,gdy będą na to środki,wprowadzi zmianę do planu,nie podali terminu.To mnie ogranicza w rozwinięciu firmy.Na mapie w geodezji zmiana jest zaewidencjionowana.Czy mimo w/w stanu mogę się ubiegać o zgodę na rozbudowę firmy w granicach wyłączonego spod użytkowania gruntu rolnego? Gmina mi odpowiedziała,że nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorianna 02.10.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 A ja w tym temacie mam inne pytanie: na podstawie WZ zdążyłam wybudować na działce rolnej małą firmę,równocześnie uchwalono MPZ,w którym nie ma mnie na planie.Jest rola. W ewidencji gruntów jest rola z wyłączoną pod działalność działką.Działalność prowadzę,ale nie mogę jej rozszerzyć,bo cyt. pismo z Gminy: jest to nie zgodne z MPZ.Działka jako całość jest rolna,leży na skrzyżowaniu dróg krajowej i powiatowej, na przedłużeniu zabudowy domkami jednorodzinnymi, wzdłuż drogi moją działką ciągną się 3 gazociągi i linia energetyczna, ale to osobny temat,liczne wystające ponad ziemię urządzenia sieciowe.Gmina mi odpowiedziała, że kiedyś,gdy będą na to środki,wprowadzi zmianę do planu,nie podali terminu.To mnie ogranicza w rozwinięciu firmy. Na mapie w geodezji zmiana jest zaewidencjionowana.Czy mimo w/w stanu mogę się ubiegać o zgodę na rozbudowę firmy w granicach wyłączonego spod użytkowania gruntu rolnego? Gmina mi odpowiedziała,że nie mogę. Szkoda, że nie zadziałałaś w chwili uchwalania planu Zmiana planu jest kosztowna dla budżetu gmin więc trudno będzie przeprowadzić ją tak na życzenie jednej osoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 02.10.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2009 Czy mimo w/w stanu mogę się ubiegać o zgodę na rozbudowę firmy w granicach wyłączonego spod użytkowania gruntu rolnego? Gmina mi odpowiedziała,że nie mogę. Gmina ma rację. I Dorianna też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts