Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Złożyłem wniosek o budowę ogrodzenia mojej działki.Po 5 tygodniach otrzymałem odpowiedź,że z prawego boku mojej działki planowana jest droga lokalna(wkraczająca w moją działkę) i mam odsunąć się 10 metrów z ogrodzeniem.Oznacza to zmniejszenie działki z 8 do 6 arów.MPZP uchwalono w 1998 r(nie byłem jeszcze właścicielem działki)..

Co się dzieje w tym kraju,że mam ziemię a nie moge jej ogrodzić.Dodam,że planowana droga w tym miejscu jest już od kilkunastu lat i pewnie nie powstanie...Co mi grozi jeśli ogrodzę działkę miimo to (siatka bez podmurówki)..?Nie wiem jak się bronić przed tą decyzją.... :cry:

https://forum.murator.pl/topic/130588-musz%C4%99-odsun%C4%85%C4%87-ogrodzenie-o-10m-mpzppomocy/

Kupując działkę mogłes sprawdzić mpz i pobrać wypis i wyrys . Plan jest i obowiązuje ?Jeśli tak to możesz zrobić swą wycenę (lub czekać na urzędową) , a na pewno złożyć wniosek o wykup.Od ustaleń planu zależy minimalna powierzchnia działki na , której można się budować i lepiej by było to od 6 ar w Twoim przypadku. Czy droga powstanie czy nie zależy od lokalnej społeczności, ale raczej układ komunikacyjny planuje się na wiele lat naprzód.
Kupując działkę mogłes sprawdzić mpz i pobrać wypis i wyrys

Działkę odziedziczyłem więc to mnie aż tak bardzo nie interesowało..

Jeśli ogrodzisz działkę tak jak zamierzasz to pewnie rozbiórka...

Pewnie tak tylko wolałbym aby to było w momencie kiedy droga będzie powstawać a nie teraz kiedy jej nie ma i nie wiadomo czy będzie.Trochę to dziwne podejść do płota i patrzeć na swoją ziemię,która stoi ugorem.. :cry:

Czyli przyszła droga jest planowana w części na Twojej działce. Mam podobną sytuację. Z tym , że walczę o przesunięcie drogi. Poza tym moja nie powstanie w ciągu najbliższych 5 - 10 lat więc ogrodziłam się po granicach (dostałam pozw. z PKP na remont istniejącego ogr.). Też siatka bez podmurówki.
Się nie martw ! bo może się okazać super spadkiem . Działki inwestycyjne są dużo więcej warte (zwłaszcza przy drogach) i może się okazać ,że będzie stać Cię na więcej i lepiej... :D
Witam!

Złożyłem wniosek o budowę ogrodzenia mojej działki.Po 5 tygodniach otrzymałem odpowiedź,że z prawego boku mojej działki planowana jest droga lokalna(wkraczająca w moją działkę) i mam odsunąć się 10 metrów z ogrodzeniem.Oznacza to zmniejszenie działki z 8 do 6 arów.MPZP uchwalono w 1998 r(nie byłem jeszcze właścicielem działki)..

Co się dzieje w tym kraju,że mam ziemię a nie moge jej ogrodzić.Dodam,że planowana droga w tym miejscu jest już od kilkunastu lat i pewnie nie powstanie...Co mi grozi jeśli ogrodzę działkę miimo to (siatka bez podmurówki)..?Nie wiem jak się bronić przed tą decyzją.... :cry:

Sorry Winetou, ale rzeczywiście powinieneś ogrodzić swoją działkę od drogi publicznej w linii, która jest w MPZP. Możesz oczywiście zrobić inaczej, ale może to być potraktowane z całą surowością jako samowola budowlana - i wtedy, oprócz posiadania "zepsutej" działki jeszcze zapłacisz za bezprawne działanie.

Oczywiście wystąp do gminy o wykupienie od Ciebie tego pasa - ale nie gwarantuję natychmiastowego sukcesu - gmina najprawdopodobniej zgodzi się na to dopiero przymuszona orzeczeniem sądu.

P.S. Niestety, tak kończy się "robienie interesu" na tańszych działkach (pisałeś już o tym na forum). Nie wierzę, że nie wiedziałeś co kupujesz...

Tak gwoli ścisłości KUPIŁEM DZIAŁKĘ piszesz w 7 poście z 2007 . Wstyd sie przyznać?

To znajdź posta w którym napisałem,że mam jedną działkę.. :wink: pozdr i dziękuję za odpowiedzi,wybiorę się do urzędu i spróbuję coś wyjaśnić...

JAASNE .Masz 2 działeczki obie przy drodze ,jedna ma 40m szerokości , a druga 20 obie trefne pod zabudowę domku (co za zbieg okoliczności). WSPÓŁCZUJĘ...

I ZAŁATW jeszcze te ekrany na koszt gminy (podatników) o których piszesz w innym poście ......

CHYTRY 3 RAZY TRACI .......................

obie trefne pod zabudowę domku
ta nie jest refna pod zabudowę,tutaj mogę się budować... :o

I ZAŁATW jeszcze te ekrany na koszt gminy (podatników) o których piszesz w innym poście
nie będzie ekranów bo na tej z kolej mam pozwolenie na ogrodzenie betonowe 2.4m :wink:

JEŻELI TO TYLE CO MOŻESZ WNIEŚĆ DO TEMATUTO ODPUŚĆ SOBIE>>MĄDRZEJSZY GŁUPSZEMU USTĘPUJE I NIE MAM ZAMIARU ODPOWIADAĆ NA TWOJE POSTY>>>DOBRANOC... :lol: