Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za polozenie plytek granitowych w lazience?

bosco.ewa

Recommended Posts

Ja płaciłam w Wawie w lipcu 95 zł/m2.W cenie oczywiście polerowanie granitu impregnatami.Cena za ułożenie kamienia jest droższa , bo też stopień ułożenia dużo trudniejszy.Płytek nie musisz przebierac a granit tak aby nie uzyskac efektu,,ciapek,,.Jeżeli masz kalibrowane płytki ułóż granit bezfugowo, uzyskasz wtedy jednolitą taflę.Pzdr.

KobietanabudowieaWawa ....dziekuje za informacje. Mam zwykle granitowe (Kasmir White)plytki z castoramy. Moglabys mi jeszcze powiedziec,czy otwory np. na zamontowanie armatury , czy przycinanie plytek na cokolik sa liczone dodatkowo? W mojej lazience trzeba polozyc okolo 12m2 plytek i 10 m cokolika przy podlodze(wysokosc okolo6 cm). Jaki jest max. koszt robocizny wg Ciebie?

Koszty kosztami, ale zal mi kogos kto bedzie te plytki ciol. Najlepiej wybrac sie z nimi do kamieniarza z gory. Sa bardzo twarde, zwykla maszynka nie da rady, pila nie poradzi sobie z kamieniem 'prosto' bez odpowiedniej tarczy dlatego proponuje ci zawiesc te plytki do obciecia i dac kafelkarzowi juz gotowe niz placic za zniszczone metry

Za cokoliki liczyli 60 zł mb , u góry z fazką.Otwory pod baterię itp w gratisie.Cięli sami otwornicą do kamienia.Drogo kosztowały tarcze do cięcia kamienia , bo faktycznie szybko się zużywają.

Tak więc 95 złm2 ułożenie i cokolik 60 zł mb.Plus preparaty do kamienia kupiłam sama .Super polecam firmy FILA.Wpisz w wyszukiwarce hurtownie kamienie Interstone w Adamowicach , tam je kupowałam.

A płytki 40x40 gr 1,5 Madura Gold.

Dziekuje za informacje.

Masz racje,do kladzenia granitu potrzebny jest odpowiedni sprzet i bez niego zaden glazurnik nie powinien podejmowac sie tej pracy! "Moj " nie ma a chce sie tym zajac!! Ma zamiar wszystkie ciecia wykonac u kamieniarza. Jesli sie zgodze ,to bede musiala zaplacic 2 fachowcom !!!

Weź wykonawcę, ktory juz kładł kamienie i ma sprzęt (piłę chłodzoną wodą). Nie wiem jak można z każdą pierdołą latać do kamieniarza - zawieźć, przywieźć, a jak żle donie ? Daj spokój - to będzie trwało nie wiadomo ile...

Dokładnie musi byc piła chłodzona wodą .U mnie miał taki sprzęt tylko zainwestował w tarcze do kamienia.Latanie z każdą płytką do kamieniarza ta absurd.A wogóle jeśli facet wcześniej nie kładł kamienia to daj sobie z nim spokój.

co wy gadacie ? masz płytki z castoramy , na pewno o gr. 1cm lub mniej , jaka tu jest filozofia układania ? to samo co z ceramicznymi , fachowcy liczą więcej na prostej zasadzie : stać cię na granit to i stać cię na droższą robotę !

I niech fachowcy użyją białego kleju żeby plamy nie wychodziły .

Ja mam ułożone dość duże płyty 68x58 i gr. 2,5cm z granitu Giallo SfReal (podobny do Kashmir) , fachowiec doliczył tylko 10zł/1m2 za ciężar i nic więcej .

http://img200.imageshack.us/img200/7261/zdjcie693.th.jpg

• 2 months później...
  • 2 weeks później...
Kamień jest bardzo wdzięcznym materiałem do pracy ,i można z niego robić cuda tylko trzeba go umiejętnie układać, ja przeszłem szkole w Szwecji jak układałem pewnemu Grekowi w domu ,ale efekt wyszedł bardzo fajny .poszło tam 150m2 marmuru i ok 100m2 granitu

• 1 month później...
Mój glazurnik nie miał żadnych problemów. Po prostu miał odpowiedni sprzęt.

A może to po prostu nie był granit.

Granitu nie przetniesz w rękach ani w domowych warunkach. Tnie się go na wysokoobrotowych maszynach z diamentowymi ostrzami inaczej się nie da.

Chyba, ze ktoś kupuje w Castorami coś co się nazywa Kashmir White a tak naprawdę koło granitu nawet nie leżało.

Prawdziwego Kashmir White w markecie się nie kupi na pewno jeszcze. Może kiedyś.