darsalam 28.09.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Czym gruntować tynki c-w.Czym gruntowaliście?.Tynki na razie mają 1,5 miesiąca i właściwa farba będzie dopiero za rok.Jedni polecają unigrunt inni farbę podkładową a jeszcze inni kazali mi z zaprawy tynkarskiej zrobić mleczko i tym.Na forum czytałem ,że farba nanoszona na unigrunt powinna być tego samego producenta co farba właściwa.Mam prawie 700 m do zagruntowania w pojedynkę więc nie chce popełnić błędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.09.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Wg producenta zawsze będzie preferowana farba podkładowa/grunt jego produkcji. Co nie znaczy, że nie można farby łączyć z innymi, jednak w przypadku ew. "pogryzienia się" nie możesz liczyć na szybką i prostą drogę reklamacji. Ja u siebie gruntuję farbą podkładową białą. Używam obecnie produktu zakupionego w hipciu budowlanym (taniego jakiegoś, marki Dragon, cu cuś), a jak się skończy to mam w odwodzie Śnieżkę Grunt. Niektórzy forumowicze związani z branżą malarską odradzają stosowanie unigruntów na nowe tynki c-w. Ponoć mogą się tworzyć jakieś zacieki, przebarwienie (czy może raczej niedobarwienia)... Farba podkładowa zawsze będzie lepszym rozwiązaniem, bo zawiera barwnik biały.Można też taką farbę samemu stworzyć mieszając białą farbę z unigruntem i/lub wodą do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 28.09.2009 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 ja gruntowałem zarówno unigruntem jak i śnieżką - obie opcje wydają się być ok. Żadnych przebarwień czy zacieków, malowało się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.09.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Grunt to dobry grunt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts