Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wywiercić otwór w gresie?

alibac

Recommended Posts

Witam! Mam dość spory problem, kafelkarz nie może wywiercić otworu w gresie. Od razu napisze, że jest to fachowiec przez duże F. Bardzo mi się podoba jego robota, przykłada się do wszystkiego tak jak należy. Podsuwa różne rozwiązania i sam jest na tyle kreatywny że ze wszystkim sobie radził wyśmienicie.

Ale do rzeczy, próbowaliśmy wiercić w tym gresie już różnymi wiertłami, m.in boscha z widią, kupiłem też 'specjalne' wiertło w castoramie do ceramiki, szkła i gresu (takie z trójkątnym łbem - dwuostrzowe) zacząłem wiercić od 3mm w 1/3 otworu wiertło pękło, skończyłem 6mm, ale obawiam się że drugiego otworu już nim nie wywiercę:/

Dodam jeszcze że gres jest z Paradyża, kolekcja Affron - grubość 11mm.

Jeśli płytka już jest przyklejona i zafugowana, to można z udarem ;)

Na czystej płytce wierci się bez udaru, bo pokruszysz płytkę.

Wiercić należy wiertłami z koronkami diamentowymi i koniecznie trzeba to chłodzić wodą.

Był nawet wątek o tym dość rozbudowany, w którym to m. in. ja stwierdziłem, że można jednak wiercić z udarem ;) O, tu kliknij :)

Gość M@riusz_Radom
Na przyklejonych wiercimy z udarem. Dodatkowo przed rozpoczęciem wiercenia na miejsce gdzie ma być otwór przyklejam taśmę klejącą bezbarwną - można dziecku rąbnąć z teczki ;) Dzięki temu wiertło mi się nie ślizga po powierzchni płytki.

Pisałeś o wiertle do ceramiki i gresu.

Sam kupowałem niedawno wiertło do ceramiki w castoramie.

Polecono mi Bosha (takie z niebieskim wzorem), ale doradca wyraźnie zaznaczył, że jest to wiertło jedynie do ceramiki, do gresu jest inne.

I miał rację.

W ceramikę to jak w masło wchodził, a że miałem 4 dziury do wywiercenia w gresie to też spróbowałem... wiertło spalone, mimo polewania wodą, ale po zmianie na na 2 inne wiertła, jakoś się udało.

Ale wniosek taki: kup porządne wiertło przeznaczone jedynie do gresu.

Dzięki za odpowiedzi, widzę że nie tylko ja borykam się z takim problemem. Szczerze mówiąc bałbym się wiercić udarem ten gres na ścianie. Normalna ceramikę ok, ale nie gres.

Temat zapodałem teściowi, jako że pracuje w hucie miał mi zrobić jakieś specjalne wiertło. I jego wiertło zadziałało (nie widziałem tego wiertła, ale dostałem tel od majstra że wywiercił 6 otworów) Zrobię wieczorem fotkę wiertła i wrzucę do wątku.