Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VIESSMSNN - wart swej ceny?

Gość goldi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A w czym Viessmann jest lepszy od Buderusa? Ja nie stwierdziłem różnic - poza ceną :wink: .

Rozumiem, że miałeś oba kotły i oba użytkowałeś ?

Ja mam Viessmana i twierdzę podobnie jak Ty, że mam lepszy kocioł niż jakiś tam Buderus. O którym słyszałem wiele niezbyt pochlebnych opinii na temat budowy...

Każda sroka swój ogon chwali.

Mój kocioł sprawuje się nieźle. Twój pewnie też, więc o czym tu mówić ?

Ceny są podobne, różne firmy dają różne upusty i tak naprawdę nie podejrzewam, żeby różnica była zbyt duża. Tutaj na forum nie widzę zbyt wielu osób które zachwalają Viessmana, natomiast instalatorów i sprzedawców Vaillanta jest wielu. Może Viessman jest na tyle dobry, że nie trzeba zachęcać do kupowania ? A może Buderus się też za dobrze nie sprzedaje? I też trzeba zachęcić do jego większej sprzedaży ? Jeśli chodzi o technikę, technologię i materiały wykonania, to jednak podejrzewam, że Viessman jest o ciut do przodu.

Pozdrawiam,

Mi instalator proponuje Vitodensa 222, ale przeraża mnie jego cena. Za to można kupić prawie dwa "zwykłe" kotły. Gość mówi, że się opłaca i będę zadowolony. :-?

Znajomi inwestują w De Dietrich. Zaden kondensat, tylko normalny z wbudowanym mieszaczem do podłogówki. I razem z kaloryferami zapłacą tyle, co za Vitodensa 222

Mi instalator proponuje Vitodensa 222, ale przeraża mnie jego cena. Za to można kupić prawie dwa "zwykłe" kotły. Gość mówi, że się opłaca i będę zadowolony. :-?

Znajomi inwestują w De Dietrich. Zaden kondensat, tylko normalny z wbudowanym mieszaczem do podłogówki. I razem z kaloryferami zapłacą tyle, co za Vitodensa 222

Tia... Vitodens jest drogi, ale ma w sobie zasobnik, pogodówkę, wyjście na podłogówkę i inne takie :-)

Ja mam V222, od niedawna, więc moje opinie na temat cech użytkowych nie są jeszcze miarodajne. Aczkolwiek czytając narzekania Vailantowców, Buderusowców i innych- ja nic nie mogę zarzucić temu kotłowi- wszystkie parametry ustawiam z poziomu regulatora itp. itd.

Nie wierzę, zeby w sumie cena była taka, żeby porównywać ją z zakupem całego ogrzewania...

Pozdrawiam,

Pytanie dobre, tyle, że odpowiedzieć na nie jest w stanie serwisant. Na pewno nie użytkownik (pierwszego) kotła.

A teraz moja odpowiedź (użytkownika pierwszego kotła):

Mam Vitodens 200 + szykany do niego (pogodówka ...) - i uważam, że warto. Po ponad roku użytkownia mogę podać średnioroczne zużycie gazu (łacznie z kuchnią gazową) = 5,44 m3/dobę. I żadnych emocji, po prostu w domu jest ciepło, jest ciepła woda bez ograniczeń (potrzeb mojej rodziny), a ja do sterownika podchodzę by jedynie odczytać temperaturę zewnętrzną.

Ale nie mam pojęcia o cechach innych kotłów, i mogę się wypowiedzieć jedynie o Viessman'ie

Po ponad roku użytkownia mogę podać średnioroczne zużycie gazu (łacznie z kuchnią gazową) = 5,44 m3/dobę. I żadnych emocji, po prostu w domu jest ciepło, jest ciepła woda bez ograniczeń (potrzeb mojej rodziny), a ja do sterownika podchodzę by jedynie odczytać temperaturę zewnętrzną.

Ha- miód na moje serce.Mam nadzieję, że też ominą mnie długie forumowe rozmowy typu jak ustawić Vailanta/Buderusa, tak żeby mniej palił.

Pozdrawiam,

Do Luna_tyk

Jaką masz powierzchnię domu i jaki współczynnik k dla ścian.

Niespełna tydzień temu uruchomiłem Vitodensa 200. Początkowo palił ok. 12m3 gazu na dobę, ale dom był wychłodzony. Teraz jakby się uspokoił i pali ok. 5-6m3 na dobę. Grzeję na 20st, dom mam wilgotny 180m2, 1,5 mieś po tynkach i wylewkach. Podobnie jak greg98 mam nadzieję że nie dołączę do grupy Vaillantowców.

Drodzy forumowicze - 5,44 m3 to średnia z roku, przy 30-stopniowych mrozach pałił mi i 14 m3/dobę

Dom 180 m2 (2x90 m2), Porotherm 44P+W, Tynki tradycyjne. Osób 3 sztuki, ale zaznaczyć muszę - oszczędne gospodarowanie wodą ze względu na szambo i koszty z tym związane. Zamieszkaliśmy we wrześniu 2002.

Robert, jeśli teraz Ci pali 5-6 m3 na dobe - to przy wilgotnych jeszcze ścianach to jest wg mnie dobry wynik

Pozdrawiam

Greg98.

Ile dałeś za kocioł? Dealerzy skłonni są do upustów. Ciekawe ilę mogę utargować?

Nie wiem ;-)

Miałem wszystko w jednym. Hi, hi całą instalację, kotłownię, kocioł itd.

Cena mogłaby Cię porazić ;-)

Oimw to cena katalogowa tego kotła to ok 11,5 kzł. Myślę, że 20-25% opustu powinno się dać wytargować :-)

Pozdrawiam

A w czym Viessmann jest lepszy od Buderusa? Ja nie stwierdziłem różnic - poza ceną :wink: .

W paru rzeczach, ale jedna z podstawowych jest ilośc decybeli. Gwarantuje Ci, ze Buderus jest duuuuzo głośniejszy w pracy.