Gość goldi 19.12.2003 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 CześćJak uważacie, czy warto wydawać tyle kasy na kotły gazowe Viessmanna?Warte są swojej ceny? A może lepiej inwestować w inne marki? ale jakie?Macie jakieś opinie i propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2003 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 z pewnością warty jest satysfakcji jaką posiądziesz,a czy cena warta jest jakości, przekonasz się po kilku latach użytkowania. Osobiście sobie odpuściłem. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.12.2003 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 A Mercedes ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.12.2003 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 A w czym Viessmann jest lepszy od Buderusa? Ja nie stwierdziłem różnic - poza ceną . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 20.12.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 A w czym Viessmann jest lepszy od Buderusa? Ja nie stwierdziłem różnic - poza ceną . Rozumiem, że miałeś oba kotły i oba użytkowałeś ? Ja mam Viessmana i twierdzę podobnie jak Ty, że mam lepszy kocioł niż jakiś tam Buderus. O którym słyszałem wiele niezbyt pochlebnych opinii na temat budowy... Każda sroka swój ogon chwali. Mój kocioł sprawuje się nieźle. Twój pewnie też, więc o czym tu mówić ? Ceny są podobne, różne firmy dają różne upusty i tak naprawdę nie podejrzewam, żeby różnica była zbyt duża. Tutaj na forum nie widzę zbyt wielu osób które zachwalają Viessmana, natomiast instalatorów i sprzedawców Vaillanta jest wielu. Może Viessman jest na tyle dobry, że nie trzeba zachęcać do kupowania ? A może Buderus się też za dobrze nie sprzedaje? I też trzeba zachęcić do jego większej sprzedaży ? Jeśli chodzi o technikę, technologię i materiały wykonania, to jednak podejrzewam, że Viessman jest o ciut do przodu. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Mi instalator proponuje Vitodensa 222, ale przeraża mnie jego cena. Za to można kupić prawie dwa "zwykłe" kotły. Gość mówi, że się opłaca i będę zadowolony. Znajomi inwestują w De Dietrich. Zaden kondensat, tylko normalny z wbudowanym mieszaczem do podłogówki. I razem z kaloryferami zapłacą tyle, co za Vitodensa 222 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 20.12.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Mi instalator proponuje Vitodensa 222, ale przeraża mnie jego cena. Za to można kupić prawie dwa "zwykłe" kotły. Gość mówi, że się opłaca i będę zadowolony. Znajomi inwestują w De Dietrich. Zaden kondensat, tylko normalny z wbudowanym mieszaczem do podłogówki. I razem z kaloryferami zapłacą tyle, co za Vitodensa 222 Tia... Vitodens jest drogi, ale ma w sobie zasobnik, pogodówkę, wyjście na podłogówkę i inne takie Ja mam V222, od niedawna, więc moje opinie na temat cech użytkowych nie są jeszcze miarodajne. Aczkolwiek czytając narzekania Vailantowców, Buderusowców i innych- ja nic nie mogę zarzucić temu kotłowi- wszystkie parametry ustawiam z poziomu regulatora itp. itd. Nie wierzę, zeby w sumie cena była taka, żeby porównywać ją z zakupem całego ogrzewania... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 20.12.2003 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Pytanie dobre, tyle, że odpowiedzieć na nie jest w stanie serwisant. Na pewno nie użytkownik (pierwszego) kotła.A teraz moja odpowiedź (użytkownika pierwszego kotła): Mam Vitodens 200 + szykany do niego (pogodówka ...) - i uważam, że warto. Po ponad roku użytkownia mogę podać średnioroczne zużycie gazu (łacznie z kuchnią gazową) = 5,44 m3/dobę. I żadnych emocji, po prostu w domu jest ciepło, jest ciepła woda bez ograniczeń (potrzeb mojej rodziny), a ja do sterownika podchodzę by jedynie odczytać temperaturę zewnętrzną.Ale nie mam pojęcia o cechach innych kotłów, i mogę się wypowiedzieć jedynie o Viessman'ie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 20.12.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Po ponad roku użytkownia mogę podać średnioroczne zużycie gazu (łacznie z kuchnią gazową) = 5,44 m3/dobę. I żadnych emocji, po prostu w domu jest ciepło, jest ciepła woda bez ograniczeń (potrzeb mojej rodziny), a ja do sterownika podchodzę by jedynie odczytać temperaturę zewnętrzną. Ha- miód na moje serce.Mam nadzieję, że też ominą mnie długie forumowe rozmowy typu jak ustawić Vailanta/Buderusa, tak żeby mniej palił. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 20.12.2003 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Do Luna_tykJaką masz powierzchnię domu i jaki współczynnik k dla ścian. Niespełna tydzień temu uruchomiłem Vitodensa 200. Początkowo palił ok. 12m3 gazu na dobę, ale dom był wychłodzony. Teraz jakby się uspokoił i pali ok. 5-6m3 na dobę. Grzeję na 20st, dom mam wilgotny 180m2, 1,5 mieś po tynkach i wylewkach. Podobnie jak greg98 mam nadzieję że nie dołączę do grupy Vaillantowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 20.12.2003 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Zastanawiałem się nad Buderusem ale kiedy podliczyli mi kotłownię razem z wkładem kominowym (6m) okazało się że ceny są identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2003 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Luna_tyku miły, a te 5 z hakiem m3 gazu jaki metraż obsługuje i ile osób zaopatruje w wodę?Też chcę kupić Viessmanna. I jestem ciekaw jak toto pracuje, bo słyszałem dużo dobrego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 20.12.2003 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Siedem lat temu przywiozłem używanego Viessmanna z Niemiec. Rok produkcji 1972. Działa do dzisiaj, bez problemu już 31 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2003 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Widzę,że Greg mnie uprzedził z pytaniem o szczeguły domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.12.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Sorry, nie greg tylko Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 20.12.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Drodzy forumowicze - 5,44 m3 to średnia z roku, przy 30-stopniowych mrozach pałił mi i 14 m3/dobęDom 180 m2 (2x90 m2), Porotherm 44P+W, Tynki tradycyjne. Osób 3 sztuki, ale zaznaczyć muszę - oszczędne gospodarowanie wodą ze względu na szambo i koszty z tym związane. Zamieszkaliśmy we wrześniu 2002.Robert, jeśli teraz Ci pali 5-6 m3 na dobe - to przy wilgotnych jeszcze ścianach to jest wg mnie dobry wynikPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 20.12.2003 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Obawiam się że nie jest to jescze wiarygodny wynik bo jest to za krótki okres testów. Pozatym jest ciepło, ale kiedy patrzę na posty posiadaczy Vaillanta (10-12m3) to jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.12.2003 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Greg98. Ile dałeś za kocioł? Dealerzy skłonni są do upustów. Ciekawe ilę mogę utargować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.12.2003 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Greg98. Ile dałeś za kocioł? Dealerzy skłonni są do upustów. Ciekawe ilę mogę utargować? Nie wiem Miałem wszystko w jednym. Hi, hi całą instalację, kotłownię, kocioł itd. Cena mogłaby Cię porazić Oimw to cena katalogowa tego kotła to ok 11,5 kzł. Myślę, że 20-25% opustu powinno się dać wytargować Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.12.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2003 A w czym Viessmann jest lepszy od Buderusa? Ja nie stwierdziłem różnic - poza ceną . W paru rzeczach, ale jedna z podstawowych jest ilośc decybeli. Gwarantuje Ci, ze Buderus jest duuuuzo głośniejszy w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts