Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VIESSMSNN - wart swej ceny?

Gość goldi

Recommended Posts

A w czym Viessmann jest lepszy od Buderusa? Ja nie stwierdziłem różnic - poza ceną :wink: .

W paru rzeczach, ale jedna z podstawowych jest ilośc decybeli. Gwarantuje Ci, ze Buderus jest duuuuzo głośniejszy w pracy.

:lol: :lol: :lol:

Dla mnie ilość decybeli jest jedną z ostatnich rzeczy, które brałem pod uwagę. Wszak kocioł nie stoi w sypialni, czy salonie, tylko w części gospodarczej. Zupełnie mnie nie interesuje ile decybeli wytwarza kocioł podczas pracy. Takiej informacji nawet producenci nie podają :roll: .

Do greg98

Nie miałem obu kotłów i nie piszę o konkretnych modelach, tylko o parametrach i właściwościach danej grupy kotłów, podawanych przez producentów w informacjach handlowych, a także o moich wnioskach wyciągniętych z rozmów z hydraulikami. Każde urządzenie ma jakieś wady. O jednych się mówi, a o innych nie. Wszystko zależy od tego, jaki skutek ma odnieść przekazana informacja. Nie twierdzę, że mój nowo nabyty Buderus jest lepszy od Twojego Viessmanna, bo nie znam się na tym. Jeśli Ty się znasz na tym i uważasz, że Twój Viessmann jest lepszy, niż jakiś tam Buderus, to widocznie tak jest. Nie będę polemizował. Nie interesuje mnie również to, czy Buderus się dobrze sprzedaje, czy nie. Nie mam żadnego interesu w namawianiu do kupna produktu danego producenta kotłów.

Mój hydraulik stwierdził, że: "w tej grupie (kotły stojące) wiele się nie wymyśli i nie warto się pchać w Viessmanna, bo to kocioł dla snobów, którzy gości prowadzają do kotłowni".

Z Twojej wypowiedzi nie wynika, w czym Viessmann jest lepszy od innych kotłów, więc może napiszesz trochę szczegółów. Ja już kupiłem kocioł, ale może autorce tego postu Twoje informacje pomogą wybrać.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie miałem obu kotłów i nie piszę o konkretnych modelach, tylko o parametrach i właściwościach danej grupy kotłów, podawanych przez producentów w informacjach handlowych, a także o moich wnioskach wyciągniętych z rozmów z hydraulikami.

Z tymi co to Ci powiedzieli, że masz piec modulowany ?

Każde urządzenie ma jakieś wady. O jednych się mówi, a o innych nie. Wszystko zależy od tego, jaki skutek ma odnieść przekazana informacja. Nie twierdzę, że mój nowo nabyty Buderus jest lepszy od Twojego Viessmanna, bo nie znam się na tym. Jeśli Ty się znasz na tym i uważasz, że Twój Viessmann jest lepszy, niż jakiś tam Buderus, to widocznie tak jest. Nie będę polemizował.

Zgadzam się. Tylko dlaczego w takim razie mówisz, że "po co przepłacać" skoro można mieć to samo za mniejszą cenę ?

To nie jest to samo. Te piece się różnią (tzn. Twój i mój) KONSTRUKCJĄ.

Twój nie ma modulacji, a mój ma. Ja w związku z tym będę miał większą (znacząco) oszczędność w spalaniu, a wiec i w kosztach użytkowania od początku rozruchu.

Zaraz pewnie wyskoczysz tu z argumentem wyższej ceny, która się nie zwróci, albo zwróci po zbyt długim okresie. Otóz odpowiadam. "Wczoraj" miałem pieniądze na kupno tego pieca, dzisiaj zaczynam oszczędzać na kosztach utrzymaniu domu. Za lat dziesiąt być może mnie nie będzie stać na kupno i każdy grosz oszczędzony na ogrzewaniu,cw, czy innym medium to będzie dużo. Emerytury jakie są każdy wie...

Mój hydraulik stwierdził, że: "w tej grupie (kotły stojące) wiele się nie wymyśli i nie warto się pchać w Viessmanna, bo to kocioł dla snobów, którzy gości prowadzają do kotłowni".

lol, rotlf.

Pozostawiam bez komentarza. Jeśli to wplynęło na Twoją decyzję...

Poczekam, aż napiszesz na forum o problemach ze zwiększonym zużyciem gazu i trudnością regulacji.

Z Twojej wypowiedzi nie wynika, w czym Viessmann jest lepszy od innych kotłów, więc może napiszesz trochę szczegółów. Ja już kupiłem kocioł, ale może autorce tego postu Twoje informacje pomogą wybrać.

Szczegółów ?

Co mam wyszczególnić- parametry ?

Szkoda pisania. każdy może sobie pobrać ze strony np:

http://www.systemgaz.republika.pl/

Ja może podam najważniejsze:

Zakres znam. mocy cieplnej:

Tv/Tr 50/30=6,6-26,3 kW

Tv/Tr 80/60=6-24 kW

Współcz. mocy NL=2,1 wg DIN4708

Wyd. krótkotrw. przy podgrzewie wody uzytkowej z 10 na 45 st l/10 min =195l

podg. cwu w l/h= 590 dla temp.j/w

Szczególnie ważny wydaje się wspólczynnik NL, który z tego co mi powiedział sprzedawca/instalator mówi o tym czego naprawde można oczekiwać od wbudowanego zbiornika cwu. w przybliżeniu okreslił to tak:

86l x 2,1- tyle naprawdę jest ten piec zdolny osiągnąć.

Czyli tak naprawdę to mam zasobnik ok 160l, bez dodatkowego wydatku i zajmowania miejsca w domu. Oprócz tego ten piec ma w sobie prawie wszystkie elementy gotowej kotłowni.

Zresztą co ja będę zachwalał. Każdy ma inne potrzeby, inne wymagania i możliwości finansowe. Radzę tylko naprawdę dobrze przeliczyć wykonanie kotłowni. Może się okazać, że ceny będą podobne jeśli chodzi o efekt końcowy.

Pozdrawiam,

Gość goldi

Dzięki za rady.

Trochę moje poglądy co do kotła się ukierunkowują, ale daleko im do zdecydowanego TAK dla Viessmanna bądź czegoś innego. Uważam, że w doborze kotła najważniejsze ( przynajmniej dla mnie :-? ) nie są cyferki danych technicznych ( choć nie bez znaczenia ), tylko to jak kocioł będzie się sprawował i jak komfortowo będzie się z niego korzystać. Chcę coś, co będzie pracowało niezawodnie, było tanie w eksploatacji ( również serwis ) i nie trzeba będzie co chwila czegoś ustawiać. Zważywszy na bezwładność systemów orzewania ciężko tak na prawdę coś wyregulować, bo coś tam przykręcisz, wydaje ci sie, że ok a za moment okazuje się, że przegiołeś i opiać. Wiem napiszecie zaraz, że dobra automatyka wszystko załatwi, ale ...

Mam wrażenie, choć może się mylę, że Viessmann daje takie poczucie komfortu. Podoba mi się co mówi greg o emeryturze. Może i mi daleko do niej i obecny kocioł nie będzie opalany moją emeryturą, ale jest tyle fajnych rzeczy, na które można wydawać co miesiąc pieniądze i niekoniecznie to musi być gaz :wink:

Kupiłem Buderusa kierując się jedynie radą kolegi serwisanta, który serwisuje Viessmana i Buderusa i na podstawie doświadczeń polecił mi właśnie Buderusa. Nie miał w tym żadnego interesu bo serwis i montaż wykonał mi bezpłatnie i na pewno chce mieć jak najmniej roboty w przyszłości. W budynku 220m.kw. zużyłem 2470 m.sześć gazu /rok co daje 6,76 m.sz/dobę. Kocioł pracuje bez zarzutu choć latem był do połowy zalany wodą deszczową (zalana piwnica). Szum podczas pracy jest rzeczywiście słyszalny ale być może inne również szumią.

Co serwisant to inna opinia. Rozmawiałem z wieloma ludźmi jedni odradzali inni doradzali, a i tak rozmowa z kolegą instalatorem przekonała mnie do Viessmana. Chciałem kupić Buderusa i byłem do niego w pełni przekonany, uwazałem że Viessmann jest za drogi, ale kiedy policzyliśmy wszystko co jest niezbędne w kotłowni mimo 35% rabatu na Buderusa wybór padł na Viessmana. Okazało się że nie jest wcale taka duza różnica w cenie.

Kupiłem Buderusa kierując się jedynie radą kolegi serwisanta, który serwisuje Viessmana i Buderusa i na podstawie doświadczeń polecił mi właśnie Buderusa. Nie miał w tym żadnego interesu bo serwis i montaż wykonał mi bezpłatnie i na pewno chce mieć jak najmniej roboty w przyszłości. W budynku 220m.kw. zużyłem 2470 m.sześć gazu /rok co daje 6,76 m.sz/dobę. Kocioł pracuje bez zarzutu choć latem był do połowy zalany wodą deszczową (zalana piwnica). Szum podczas pracy jest rzeczywiście słyszalny ale być może inne również szumią.

A możesz napisać jakiego gazu ? Ziemny, propan, czy propan-butan ?

A możesz napisać jakiego gazu ? Ziemny, propan, czy propan-butan ? No tak tego nie napisałem: oczywiście ziemnego ! Tempetatura w salonie to 20-21 st.C (podłogówka). Temp. wody w zasobniku 42 st.C. i myślę nad dalszym obniżaniem bo ciepłej wody używam tylko do mycia i kąpieli a nie do zmywania naczyń. Jeśli lepiej ocieplę rury biegnące w nieogrzewanym garażu to najprawdopodobniej oszczędności gazu wzrosną.

No tak tego nie napisałem: oczywiście ziemnego ! Tempetatura w salonie to 20-21 st.C (podłogówka). Temp. wody w zasobniku 42 st.C. i myślę nad dalszym obniżaniem bo ciepłej wody używam tylko do mycia i kąpieli a nie do zmywania naczyń. Jeśli lepiej ocieplę rury biegnące w nieogrzewanym garażu to najprawdopodobniej oszczędności gazu wzrosną.

Dzięki.

To niestety nie możemy się porównać. Ja mam propan.

Mi wychodzi na razie 8,6, ale do mnie nie ma się co odnosić...

Czytam wasze wypowiedzi, i wszystko zmierza do jednego, tak jak tu ktoś napisał: każdy chwali swoje. Piszecie, że nie dołączycie do vaialantowców, którzy rzekomo wymieniają się doświadczeniami, jak ustawić kocioł. A czy wasze kotły są tak inteligentne, że od razu po zamontowaniu wiedzą jak mają ustawić krzywą grzewczą, temperaturę zasilania, wiedzą ile jest grzejników, z jaką prędkością ma pracować pompa obiegowa. Panowie niestety jeżeli chcecie w miarę mało spalać, trzeba poświęcić trochę czasu i wyregulować co nie co, to nie jest "Terminator T 1000". Jeżeli chodzi o klasę kotłów, to mam vaillant vk int 24 kW + zasobnik + pogodówka+regulator pokojowy, I też przy temp. 0- -2 spala mi około 7-8 m3 gazu na dobę (pow. do ogrzania 200 m2). No i niestety każdy kupuje pod zasobność swojego portfela (jednego stać na mercedesa, drugiego na rower)- szara polska rzeczywistość. Uważam, że vaillanty nie są gorsze od innych pieców, serwis 24 na dobę, obsługa nieskomplikowana, na razie chodzi mi bez zastrzeżeń.

Lord Vader :evil: :evil:

A w czym Viessmann jest lepszy od Buderusa? Ja nie stwierdziłem różnic - poza ceną :wink: .

Rozumiem, że miałeś oba kotły i oba użytkowałeś ?

Ja mam Viessmana i twierdzę podobnie jak Ty, że mam lepszy kocioł niż jakiś tam Buderus. O którym słyszałem wiele niezbyt pochlebnych opinii na temat budowy...

Każda sroka swój ogon chwali.

Mój kocioł sprawuje się nieźle. Twój pewnie też, więc o czym tu mówić ?

Ceny są podobne, różne firmy dają różne upusty i tak naprawdę nie podejrzewam, żeby różnica była zbyt duża. Tutaj na forum nie widzę zbyt wielu osób które zachwalają Viessmana, natomiast instalatorów i sprzedawców Vaillanta jest wielu. Może Viessman jest na tyle dobry, że nie trzeba zachęcać do kupowania ? A może Buderus się też za dobrze nie sprzedaje? I też trzeba zachęcić do jego większej sprzedaży ? Jeśli chodzi o technikę, technologię i materiały wykonania, to jednak podejrzewam, że Viessman jest o ciut do przodu.

Pozdrawiam,

To ja mam info od gościa który oba piece srzedaje (tak się ustawił 8) ) - ponoć różnica jest przy tych kotłowniach z górnej pólki (np. pomarańczowe Viessmann'y). Przy vitopendach czy tam vitodensach nie wielka, jesli w ogole. Jak kupiłem buderusa - był o 1000PLN tańszy (6800 do 7800). Jak jest faktycznie - nie da się sprawdzić (chyba, że serwisy po ilości napraw).

A czy wasze kotły są tak inteligentne, że od razu po zamontowaniu wiedzą jak mają ustawić krzywą grzewczą, temperaturę zasilania, wiedzą ile jest grzejników, z jaką prędkością ma pracować pompa obiegowa. Panowie niestety jeżeli chcecie w miarę mało spalać, trzeba poświęcić trochę czasu i wyregulować co nie co, to nie jest "Terminator T 1000".

Milordzie. pozwolę sobie wtrącić, że od ustawiania kotła to jest instalator. Klient końcowy będąc takim dajmy na to np. weterynarzem nie musi mieć pojęcia o tym, co to krzywa grzewcza, aczkolwiek wskazane byłoby gdyby wiedział ile ma grzejników... ;-)

Tak więc rzeczony weterynarz ustawia sobie temp. jaką chce mieć w domu i gdy zaczyna się trząść wzywa instalatora, opieprza go i tenże ustawia wszystko za niego.

Sądząc z ilości postów Vaillantowców, albo instalator nie spełnia swoich obowiązków prawidłowo, albo kocioł coś nie ten, tego. Albo...

Albo Vaillanta kupują hobbiści ( nie mylić z "Hobbitami"), którzy mają tak dużo do powiedzenia na temat kotłów, że może warto by było założyć osobną grupę ?

Pozostaję z szacunkiem,

Weterynarz ;-)

Do greg98

Porównywanie dwóch produktów z różnych grup jest bezcelowe. Ja mam kocioł stojący, żeliwny, a Ty kocioł wiszący kondensacyjny (zespolony z zasobnikiem), więc o czym tu pisać?

Przypomnę pytanie autora wątku:

Jak uważacie, czy warto wydawać tyle kasy na kotły gazowe Viessmanna?

Warte są swojej ceny? A może lepiej inwestować w inne marki?

Nie było mowy o różnicach między Vitodensem 222, a Budusem G124.

Zaatakowałeś mnie jak bym Ci jakąś krzywdę zrobił :roll: , a ja nie miałem złych intencji.

Ja mam Buderusa Logano G124 i uważam, że nie warto było dopłacać za Viessmanna Vitogaz 100 (w Viessmannie to jest odpowiednik mojego kotła), bo one specjalnie się nie różnią.

Ja wybierając kocioł kierowałem się nieco innymi kryteriami niż Ty.

Nie myślałem o emeryturze, bo do niej mi jeszcze daleko. Pewnie w tym czasie zmienię dom na mniejszy i wtedy może sobie kupię kondensa :D .

Twoje porównanie można przełożyć na samochody. Jeden kupuje tańsze BMW z dwulitrowym silnikiem benzynowym i spalaniem 12l benzyny/100 km, a jak mu się znudzi, to sprzeda i kupi coś innego.

Inny kupuje droższego, ale oszczędnego Mercedesa z dwulitrowym silnikiem Diesla i spalaniem 8 l ropy/100 km i będzie nim jeździł dozgonnie...

Możesz sobie darować wszelkie złośliwości. Nadajemy na różnych falach :lol:

Życzę spokojnych, zdrowych i radosnych Świąt spędzonych w gronie rodziny i przyjaciół oraz... niskiego spalania :wink: .

... A czy wasze kotły są tak inteligentne, że od razu po zamontowaniu wiedzą jak mają ustawić krzywą grzewczą, temperaturę zasilania, wiedzą ile jest grzejników, z jaką prędkością ma pracować pompa obiegowa. Panowie niestety jeżeli chcecie w miarę mało spalać, trzeba poświęcić trochę czasu i wyregulować co nie co, to nie jest "Terminator T 1000". ...

Wyjaśniam.

Nie wiem jakie ma znaczenie ilość grzejników do pracy kotła i nie zauważyłem żeby w jakikolwiek sposób podawało się taką informację do sterownika w jakimkolwiek kotle.

Krzywą grzewczą owszem trzeba ustawić a właściwie skorygować jeśli jest za zimno bądź za gorąco. Nie ma takiego parametru jak temperatura zasilania (przynajmniej w moim sterowniku). Kocioł dobiera sobie temperaturę zasilania automatycznie na podstawie temp. zewnętrznej i krzywej grzewczej. Jest tylko parametr przesuwający krzywą grzewczą w dół i w górę.

Pompa obiegowa ma regulację obrotów i sterownik automatycznie sobie ją reguluje. Nie mamy na to wpływu. z moich obserwacji wynika, że pompa pracuje nonstop przy wyłączonym palniku na minimalnej mocy, a przy włączonym zależnie od mocy palnika przyspiesza. Co do spalania nie każdy jest w stanie spędzić miesiąc w kotłowni przy regulacji kotła. Producent powinien tak zaprogramować sterownik aby kocioł pracował jak najbardziej efektywnie zużywając jak najmniej paliwa. Pewna doza inteligencji powinna być właśnie w tym sterowniku bo to on jest odpowiedzialny za pracę urządzenia.

Nie twierdzę, że inne kotły są złe, niedobre itd. O Viessmannach też słyszałem różne opinie. Gdybym wybierał kotły z niższej półki na pewno nie kupiłbym Vitogasa 100, czy Vitopenda bo te kotły nie różnią się wiele od innych. Osobiście byłem zdecydowany na kocioł tylko kondensacyjny, pozostawała tylko kwestia wyboru to jakiej firmy. Wybrałem Vitodensa Viessmanna bo jest najbardziej zaawansowany technologicznie, a przy tym cenowo nie odbiegał znacząco od konkurencji.

Być może temat dyskusji jest nieprecyzyjny. Bo o której grupie kotłów rozmawiamy? Ciężko jest porównywać malucha z mercedesem. Powinniśmy porównywać kotły tej samej klasy. Tak samo jak w samochodach każdy producent ma grupę produktów w której się specjalizuje i w tym jest najlepszy, a pozostałe produkty są tylko uzupełnieniem oferty i konstrukcyjnie opierają się na tym najlepszym.

Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia, jak najbardziej ekonomicznych kotłów.

Robert

• 2 weeks później...
A możesz napisać jakiego gazu ? Ziemny, propan, czy propan-butan ?
No tak tego nie napisałem: oczywiście ziemnego ! Tempetatura w salonie to 20-21 st.C (podłogówka). Temp. wody w zasobniku 42 st.C. i myślę nad dalszym obniżaniem bo ciepłej wody używam tylko do mycia i kąpieli a nie do zmywania naczyń. Jeśli lepiej ocieplę rury biegnące w nieogrzewanym garażu to najprawdopodobniej oszczędności gazu wzrosną.

Temperatura w zasobniku 42 stopnie to zdecydowanie za malo.

Opowiesci o Legionelli to nie fantazja zza oceanu.

Jesli staniesz pod silnym prysznicem to z mgielka wody

wdychasz przedstawicieli wszystkich mieszkancow twego zasobnika i rur.

Drobnoustroje zyja w instalacji nawet 3 lata szczegolnie w plastikowej.

55 stopni wydaje sie rozsadna inwestycja we wlasne zdrowie.

1. Nic za darmo, drozsze jest lepsze

2. Jesli drozsze sie zwraca bardzo dlugo to troche gorzej

3. Za 15 lat wspolczesne rakiety beda norma z niskiej polki

4. A wtedy lepiej moc z lekkim sercem stare zelastwo wymienic na nowe

5. Samochody to nie to samo co kotly grzewcze

6. Regulator idealny nie istnieje, a inteligencja automatyki

nie wykracza poza mozliwosci jej tworcow

7. Komfort nie zalezy tylko od temperatury

8. A niskie rachunki i niezawodnosc wymagaja troski (z wiekiem coraz wiecej)

• 4 weeks później...

Są marki z których serwis zyje. O jakości "polecanego kotła" dowiecie się, Szanowni Inwestorzy po ilości wizyt serwisu, kupując u nich podzespoły.

Jak już będziecie szczęśliwymi posiadaczami Saunier Duval, Junkers, Vaillant, Viessmann, Buderus, Baxi, Ocean, Ariston, Mora, Ferroli, Immergas, Termet, Mora, Man, Riello, Giersch, Weishaupt a serwis będzie jaki będzie, wtedy polecam e-sklep http://www.systemgaz.prv.pl z podzespołami do ww. marek. Nie jednemu Klientowi spełniliśmy marzenia „żeby kocioł grzał, bo jest zimno” :)

System Gaz Technika Grzewcza, to firma zajmująca się sprzedażą wysyłkową z katalogu, w którym znajdziecie szeroką gamę produktów o wysokiej jakości dostarczanych bezpośrednio pod wskazany adres. Gwarantujemy jego dostawę na terenie całej Polski niezależnie od miejsca i wielkości zamówienia.

Mamy ofertę dla inwestorów, instalatorów oraz serwisu. Ktoś, kiedyś powiedział żartem: „Klienci jak liście, sami kiedyś spadną” Oczywiście mam nadzieję, że zajrzycie do nas ... zapraszam :D

WEBShop systemgaz http://www.systemgaz.prv.pl

[email protected]

Są marki z których serwis zyje. O jakości "polecanego kotła" dowiecie się, Szanowni Inwestorzy po ilości wizyt serwisu, kupując u nich podzespoły.

Jak już będziecie szczęśliwymi posiadaczami Saunier Duval, Junkers, Vaillant, Viessmann, Buderus, Baxi, Ocean, Ariston, Mora, Ferroli, Immergas, Termet, Mora, Man, Riello, Giersch, Weishaupt a serwis będzie jaki będzie, wtedy polecam e-sklep http://www.systemgaz.prv.pl z podzespołami do ww. marek. Nie jednemu Klientowi spełniliśmy marzenia „żeby kocioł grzał, bo jest zimno” :)

System Gaz Technika Grzewcza, to firma zajmująca się sprzedażą wysyłkową z katalogu, w którym znajdziecie szeroką gamę produktów o wysokiej jakości dostarczanych bezpośrednio pod wskazany adres. Gwarantujemy jego dostawę na terenie całej Polski niezależnie od miejsca i wielkości zamówienia.

Mamy ofertę dla inwestorów, instalatorów oraz serwisu. Ktoś, kiedyś powiedział żartem: „Klienci jak liście, sami kiedyś spadną” Oczywiście mam nadzieję, że zajrzycie do nas ... zapraszam :D

WEBShop systemgaz http://www.systemgaz.prv.pl

[email protected]

W takim razie napisz jakich marek najwięcej sprzedajecie częsci.