avon76 28.09.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 czy prawda jest to ze dom postawiony w stanie surowym powinien postac przez zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 28.09.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Jedni beda twierdzic, ze tak a inni ze nie.Nasz nie stal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naLeśnik 28.09.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 nasz stał kiedyś budowano domki kilka lat teraz kilka.....miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 28.09.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Nie zaszkodzi, a jeszcze lepiej, jeśli ma docelowe pokrycie dachu typu ciężkiego, dom w takiej postaci ma już prawie docelową "wagę" a zatem ewentualne błędy, osiadanie, pękanie ma czas na "ujawnienie", a i ewentualne naprawy są tańsze i szybsze. Pzdr J .. ale np dom szkieletowy nie łapie się.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 28.09.2009 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Nie ma takich wymogów. Są za to zalecenia niektórych osób. Mówi się, że dom osiądzie i później (tynki, wylewki i dalej) nie będzie problemów z pękaniem.Z mojego otoczenia: Ci co wprowadzili sie w 11 miesięcy od wbicia łopaty po kilku latach coś remontują, a Ci co budowali kilka lat, tzw. systemem gospodarczym jakoś tych problemów mają mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.09.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 kiedys sie dlugo budowalo bo nie byloz czego wiec wymyslono ze jak stoi to dobrze. nasz zaczal byc budowany w kwietniu, we wrzesniu mial okna a od grudnia zaczelo chodzic CO. wprowadzalismy sie po nieco ponad roku budowy w maju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 28.09.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Nie ma takich wymogów. Są za to zalecenia niektórych osób. Mówi się, że dom osiądzie i później (tynki, wylewki i dalej) nie będzie problemów z pękaniem. Z mojego otoczenia: Ci co wprowadzili sie w 11 miesięcy od wbicia łopaty po kilku latach coś remontują, a Ci co budowali kilka lat, tzw. systemem gospodarczym jakoś tych problemów mają mniej... Zbieg okolicznosci, jak ma dom osiasc to osiadzie po paru miesiacach albo i po roku albo dwoch. A pekanie tynkow i posadzek zalezy nie tylko od tego czy budynek osiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 28.09.2009 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Nie ma takich wymogów. Są za to zalecenia niektórych osób. Mówi się, że dom osiądzie i później (tynki, wylewki i dalej) nie będzie problemów z pękaniem. Z mojego otoczenia: Ci co wprowadzili sie w 11 miesięcy od wbicia łopaty po kilku latach coś remontują, a Ci co budowali kilka lat, tzw. systemem gospodarczym jakoś tych problemów mają mniej... nie wiem, jak z tym osadzaniem nam zależy na przeprowadzce, budujemy się systemem gospodarczym, ale nie kilka lat mam nadzieję, że pękać nic nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 28.09.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 My mamy nadzieję, że wprowdzimy się na święta Bożego Narodzenia 2010 roku, czyli 14 miesięcy od przykrycia dachem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 28.09.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Zbieg okolicznosci, jak ma dom osiasc to osiadzie po paru miesiacach albo i po roku albo dwoch. A pekanie tynkow i posadzek zalezy nie tylko od tego czy budynek osiada. Raczej 4 zbiegi.... czy pisze się "czterech zbiegów"? I mam prośbę, dopisz od czego jeszcze zależy to pękanie i temat będzie załatwiony.... No chyba, że ja podałem przykład, Ty podasz przykład a potem ktoś dopisze "Nie tylko.....". Pozdr. PS. Wielokrotne zamarzanie może przyśpieszyć ten proces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 28.09.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 mam nadzieję, że pękać nic nie będzie Nadzieja ma ogromne powodzenie nie tylko wśród forumowiczów, i to niezależnie od płci... Nie ukrywam, że czesto też na nią liczę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 28.09.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Sa dwa powody czegos takiego, - material- czlowiekCo nie znaczy, ze osiadanie nie powoduje pekania. Przejrzyj forum co jakis czas pojawia sie zapytanie w rodzaju"..... w zeszlym tygodniu wylali nam posadzki, a dzisiaj zaobaczylem ze sa pekniecia. Co z tym zrobic, czy to normalne....."To samo tyczy sie tynkow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 28.09.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Nie można utożsamiać przyczyn pękań tynków i wylewek. Przeglądałem, przeglądalem.... Czytałem, czytałem... Zarówno pytania jak i odpwiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 28.09.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 U nas stał przez późną jesień i zimę. Potem na drugi rok wykończeniówka. Ale u niektórych sąsiadów był budowany bez przerw i też jest OK. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 28.09.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Nie można utożsamiać przyczyn pękań tynków i wylewek. Przeglądałem, przeglądalem.... Czytałem, czytałem... Zarówno pytania jak i odpwiedzi. No to dalej walimy w kurtuazje Nie bardzo rozumie z czym sie nie mozesz zgodzic, z tym ze pekaja, czy z tym ze padaja takie pytania na forum i na koniec , z czym nie mozna utozsamiac przyczyn tego pekania? Bo to ze pekaja to wiemy. Byc moze mam dzisiaj problemy z czytaniem ze zreozumieniem. Pierwszy dzien w pracy po dwutygodniowym urlopie jest ciezki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maren100 28.09.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 ja mam zamiar wprowadzic sie w jakies 7-8 miesiecy od wbicie pierwszej lopaty, o przestaniu domu przez zime slyszalam ponoc tynki moga pekac itd. zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hartwig 28.09.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 u nas z kolei, stan surowy z konieczności bedzie zimował. A bo UM z pozwoleniem w terminie się nie wyrobił...Ale nie ma tego złego, okna wstawię, instalacje sie zrobi i na wiosne będzie można kontynuować z tynkami.A pomyśleć, że przed zimą 09 miało być po budowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 28.09.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 No to dalej walimy w kurtuazje Nie bardzo rozumie (...) No to pojechałeś po bandzie. Kto wali ten wali.... "Ostatni cham" - może to powinna być norma na forum... Postaram się po kolei, bez aluzji i domysłów, prosto z mostu (i bez kurtuacji). 1. To co napisałem to wynika z doświadczeń ludzi z mojego otoczenia. Nie piszę, że to norma, piszę co się wydarzyło. 2. Mój kierbud (znany na forum Górnego Śląska; mam do niego pełne zaufanie) jest zdania że z budową nie należy się śpieszyć, zima nie jest przeszkodą i ułatwia spokojne prowadzenie dalszych prac. 3. Nie widzę, żebym pisał, że pękane tynków i posadzek zależy tylko od osiadania. Przytoczyłem opinie ("mówi się") i nie napisałem że się z nimi zgadzam. 4. Jak chcesz pomóc - napisz coś więcej niż tylko "nie zależy". Napisz od czego zależy, jakie są przyczyny i jak można zapobiec negatywnym skutkom. Może np coś o rodzaju podłoża? Jest sporo do napisania w tym temacie.... 5. "Nie można utożsamiać przyczyn pękań tynków i wylewek". Nie wiem jak to napisać jaśniej.... . Skoro czytałem te wątki to czy nie zgadzam się.......z tym ze padaja takie pytania na forum ??? U mnie tynki na razie nie chca pękać, ciągle czekam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 28.09.2009 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Tutaj masz cos w temacie. http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=28597&highlight=osiad%B3 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=58566&highlight=osiad%B3 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=99214&highlight=osiad%B3 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=76691&highlight=osiad%B3 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74479&highlight=osiad%B3 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=65376&highlight=osiad%B3 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=24483&highlight=osiad%B3 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=10466&highlight=osiad%B3 Jak znajde chwile poszukam czegos o tynkach. PS. Slask(?), faktycznie mozecie tam miec problem z osiadaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avon76 29.09.2009 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 dzieki za odpowiedzi..widze ze rózne opnie....mnie tez zalezy na szybkiej wprowadzce...chciałabym zaczac budowe na wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts