Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie zaszkodzi, a jeszcze lepiej, jeśli ma docelowe pokrycie dachu typu ciężkiego, dom w takiej postaci ma już prawie docelową "wagę" a zatem ewentualne błędy, osiadanie, pękanie ma czas na "ujawnienie", a i ewentualne naprawy są tańsze i szybsze.

Pzdr

J

.. ale np dom szkieletowy nie łapie się.... :roll:

Nie ma takich wymogów. Są za to zalecenia niektórych osób. Mówi się, że dom osiądzie i później (tynki, wylewki i dalej) nie będzie problemów z pękaniem.

Z mojego otoczenia: Ci co wprowadzili sie w 11 miesięcy od wbicia łopaty po kilku latach coś remontują, a Ci co budowali kilka lat, tzw. systemem gospodarczym jakoś tych problemów mają mniej...

Nie ma takich wymogów. Są za to zalecenia niektórych osób. Mówi się, że dom osiądzie i później (tynki, wylewki i dalej) nie będzie problemów z pękaniem.

Z mojego otoczenia: Ci co wprowadzili sie w 11 miesięcy od wbicia łopaty po kilku latach coś remontują, a Ci co budowali kilka lat, tzw. systemem gospodarczym jakoś tych problemów mają mniej...

Zbieg okolicznosci, jak ma dom osiasc to osiadzie po paru miesiacach albo i po roku albo dwoch.

A pekanie tynkow i posadzek zalezy nie tylko od tego czy budynek osiada.

nie wiem, jak z tym osadzaniem

nam zależy na przeprowadzce, budujemy się systemem gospodarczym, ale nie kilka lat

mam nadzieję, że pękać nic nie będzie :)

Zbieg okolicznosci, jak ma dom osiasc to osiadzie po paru miesiacach albo i po roku albo dwoch.

A pekanie tynkow i posadzek zalezy nie tylko od tego czy budynek osiada.

Raczej 4 zbiegi.... czy pisze się "czterech zbiegów"?

I mam prośbę, dopisz od czego jeszcze zależy to pękanie i temat będzie załatwiony.... No chyba, że ja podałem przykład, Ty podasz przykład a potem ktoś dopisze "Nie tylko.....". Pozdr.

PS. Wielokrotne zamarzanie może przyśpieszyć ten proces.

Sa dwa powody czegos takiego,

- material

- czlowiek

Co nie znaczy, ze osiadanie nie powoduje pekania.

Przejrzyj forum co jakis czas pojawia sie zapytanie w rodzaju"..... w zeszlym tygodniu wylali nam posadzki, a dzisiaj zaobaczylem ze sa pekniecia. Co z tym zrobic, czy to normalne....."

To samo tyczy sie tynkow.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. Nie można utożsamiać przyczyn pękań tynków i wylewek.

Przeglądałem, przeglądalem.... Czytałem, czytałem... Zarówno pytania jak i odpwiedzi.

No to dalej walimy w kurtuazje :p

Nie bardzo rozumie z czym sie nie mozesz zgodzic, z tym ze pekaja, czy z tym ze padaja takie pytania na forum i na koniec , z czym nie mozna utozsamiac przyczyn tego pekania? Bo to ze pekaja to wiemy.

Byc moze mam dzisiaj problemy z czytaniem ze zreozumieniem. Pierwszy dzien w pracy po dwutygodniowym urlopie jest ciezki.

No to dalej walimy w kurtuazje :p

Nie bardzo rozumie (...)

No to pojechałeś po bandzie. Kto wali ten wali.... "Ostatni cham" - może to powinna być norma na forum...

Postaram się po kolei, bez aluzji i domysłów, prosto z mostu (i bez kurtuacji).

1. To co napisałem to wynika z doświadczeń ludzi z mojego otoczenia. Nie piszę, że to norma, piszę co się wydarzyło.

2. Mój kierbud (znany na forum Górnego Śląska; mam do niego pełne zaufanie) jest zdania że z budową nie należy się śpieszyć, zima nie jest przeszkodą i ułatwia spokojne prowadzenie dalszych prac.

3. Nie widzę, żebym pisał, że pękane tynków i posadzek zależy tylko od osiadania. Przytoczyłem opinie ("mówi się") i nie napisałem że się z nimi zgadzam.

4. Jak chcesz pomóc - napisz coś więcej niż tylko "nie zależy". Napisz od czego zależy, jakie są przyczyny i jak można zapobiec negatywnym skutkom. Może np coś o rodzaju podłoża? Jest sporo do napisania w tym temacie....

5. "Nie można utożsamiać przyczyn pękań tynków i wylewek". Nie wiem jak to napisać jaśniej.... . Skoro czytałem te wątki to czy nie zgadzam się...

....z tym ze padaja takie pytania na forum
???

U mnie tynki na razie nie chca pękać, ciągle czekam.

Pozdrawiam. :)