kadexor 28.09.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Witam, mam proste pytania dla "weteranów budowy" Jestem aktualnie na następującym etapie: - zakupiona działka, - zakupiony projekt, - mam mapki 1:1500, 1:1000, 1:10.000, zasadnicza, ogólna, - wniosek w kopalni o opinie geologiczno-techniczną w sprawie szkód górnicznych na obszarze działki (niby II czy III stopień zagrożenia, nie wiem co to oznacza, opinię otrzymam do 7 dni), - do wodociągów złożony wniosek o przyłącze (za jakiś tydzień powinienem otrzymać odp.), - do energetyki złożony winosek o przyłącze prądu (za jakiś tydzień powinienem otrzymać odp.), - do UM złożony wniosek o wydanie opinii o przeznaczeniu terenu w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego (został juz wydane 2 miesiące temu poprzedniemu właścicielowi, powinienem go otrzymać za ok. 10 dni) I teraz tak. Kolejnym krokiem teoretycznie jest wydanie wniosku o pozwolenie na budowę wraz z: - 4 egzemplarzami projektu (jest wraz z pozwoleniem na dodatkowe zmiany, m.in. na adaptacje fundamentów), - oświadczeniem o prawie do dysponowania nieruchomością (jest), - opinia o przeznaczeniu terenu w planie zagosp (będzie do 10 dni), - warunki przyłączy ((1)czy wystarczą odpowiedzi z energetyki i wodociągów, które otrzymam do ok. tygodnia? (2) czy trzeba jakieś plany projektowe [może elektrownia i wodociągi takie wyślą?]) - (3) czy nie trzeba dodatkowo mapy do celów projektowych wraz z "narysowanym" domem na działce oraz przyłączami? Dodatkowo w opinii o przeznaczeniu terenu w planie zagosp. przestrz. będzie mowa o dodatkowym zbrojeniu (wzmocnieniu fundamentów przez zbrojenie krzyżowe w związku z terenami zagrożonymi tąpaniami, szkody górnicze). Nie wiem czy udać się do architekta zaraz po otrzymaniu opinii o dostosowaniu projektu (czyli o adaptację fundamentów i ich dodatkowe zbrojenie) (4) czy mogę złożyć projekty takie jakie są, a później zostaną zaadoptowane przez kierownika budowy? Z góry dziękuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 29.09.2009 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 I teraz tak. Kolejnym krokiem teoretycznie jest wydanie wniosku o pozwolenie na budowę wraz z: - 4 egzemplarzami projektu (jest wraz z pozwoleniem na dodatkowe zmiany, m.in. na adaptacje fundamentów), - oświadczeniem o prawie do dysponowania nieruchomością (jest), - opinia o przeznaczeniu terenu w planie zagosp (będzie do 10 dni), - warunki przyłączy ((1)czy wystarczą odpowiedzi z energetyki i wodociągów, które otrzymam do ok. tygodnia? Z tego co wiem zależy od starostwa ale może nie wystarczyć. (2) czy trzeba jakieś plany projektowe [może elektrownia i wodociągi takie wyślą?] Do budowy instalacji wodnej, gazowej, elektrycznej potrzebne jest uzyskanie pozwolenia na budowę , dlatego przeważnie robi sie to od razu przy wniosku o pozwolenie na budowę domu. http://www.muratordom.pl/instalacje/instalacje-wodne/przylacze-krok-po-kroku,6391_968.htm http://www.budnet.pl/Gaz_na_dzialce,prawo_budowlane,a=1271.html http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,434/Itemid,40/ (3) czy nie trzeba dodatkowo mapy do celów projektowych wraz z "narysowanym" domem na działce oraz przyłączami? Projekt budowlany musi zawierać projekt zagospodarowania działki. Dodatkowo w opinii o przeznaczeniu terenu w planie zagosp. przestrz. będzie mowa o dodatkowym zbrojeniu (wzmocnieniu fundamentów przez zbrojenie krzyżowe w związku z terenami zagrożonymi tąpaniami, szkody górnicze). Nie wiem czy udać się do architekta zaraz po otrzymaniu opinii o dostosowaniu projektu (czyli o adaptację fundamentów i ich dodatkowe zbrojenie) (4) czy mogę złożyć projekty takie jakie są, a później zostaną zaadoptowane przez kierownika budowy? Kierownik budowy nie robi adaptacji projektu budowlanego. Wszelkie istotne odstepstwa o projektu wykonywane w czasie budowy wymagaja zmiany pozwolenia na budowe. Do wniosku o pozwolenie na budowę należy zkładać pełny projekt budowlany z wszelkimi adaptacjami, wzmocnieniami i obliczeniami ,itd. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts