Anna Broc 28.09.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Zabieram sie powoli do umieszczenia tv na ścianie, ( jeszcze go nie mam, na razie praca nad rozeznaniem jaki wybrac) ale najpierw prace wstępne, czyli zawieszenie uchwytu. Moje pytanie, czy wszystkie uchwyty dostępne na rynku pasują do wszystkich, tv, czyli czy wszystkie tv przeznaczone do zawieszenia mają tak samo przygotowane z tyłu uchwyty do zawieszenia na tym metalowym krzyżaku? jeśli tak to kupuję jakiś, szukam fachowca aby mi go przyczepił ( chyba płyta kartonowo gipsowa utrzyma tv około 50 cali ) i rozpoznaję rynek telewizyjny. Przy okazji, jest wiele uchwytów , w internecie znalazłam ceny od kilkuset do kilku tysięcy, jaka jest miedzy nimi różnica oprócz ceny, czy jest niebezpieczeństwo że te tańsze są mniej wytrzymałe? Wiem że jest na forum wielu którzy lubia takie tematy ( dla mnie niestety to koniecznośc bo mąż nie znosi tych różnch technicznych spraw i ja musze rozeznać temat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 28.09.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Są różne, tak jak tiwi są różne, z reguły istotny jest rozstaw mocujących wkrętów, 50 cali wiesza się w zasadzie do regulacji tylko w jednej płaszczyźnie( pochylenie ) w stosunku do ściany na której wisi.No i masa sprzętu, bo to przeliczane jest na kg.PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 28.09.2009 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Czyli raczej najpierw ustalic jaki tv bedzie wisial a potem szukac do niego uchwytu. Zawsze moge zapytac sprzedawcy jak uchwyt bedzie pasowal chociaz nie zawsze moge otrzymac trafna rade dlatego zaczelam rozpracowanie tematu od pytania na forum, dziekuje. ogladajac uchwyty nie znalazlam w ich opisie aby byly przeznaczone do konkretnych tv, dlatego odnioslam wrazenie ze pasuja wszystkie do wszystkich ale wolalam sie upewnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 28.09.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Tu znajdziesz trochę informacji na ten temat: http://www.uchwyt.info/porady.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 28.09.2009 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Super, dziękuję, jak przebrnę przez te opisy, zrozumiem i zapamiętam, to kto mi ocenę wystawi za opanowaniw tematu, chyba tylko mój mąż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 28.09.2009 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Ocenę wystawi TV. Jak będzie pasować i nie spadnie W pierwszym poście wspominasz o wieszaniu na płycie G-K. To też trzeba wziąć pod uwagę mocując ten uchwyt - inne kołki. Można też zrobić kotwę na wylot ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 28.09.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 ... nooo, ale to jusssssszzzzzzzzzzzzzzz robota dla męża J PS Wybierzesz tv pytaj sprzedawcę o mocowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 28.09.2009 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Nie, moja rola w urządzaniu mieszkania polega m.inn. na wyborze sprzętu oraz znalezieniu fachowca, w odpowiednim czasie zadam na forum pytanie o złotą rączkę do takich drobiazgów jak umocowanie tv, założenie dzwonka itd, mąż o tych rzeczach nie ma pojęcia. Tak przy okazji, co to jest "kotwa na wylot ściany" ? Dziękuję wszystkim za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 28.09.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 Tak przy okazji, co to jest "kotwa na wylot ściany" ? Taka długa śruba. Jak masz ścianę z płyt gipsowo-kartonowych - to wiercisz na wylot, przekładasz przez ścianę śrubę a na końcu z drugiej strony dajesz duuużą podkładkę i nakrętkę. U mnie w pracy tak montowali TV LCD właśnie. Problem w tym, że z drugiej strony wystaje podkładka i nakrętka - w biurze zawisł w tym miejscu plakat motywacyjny Można też zastosować inne mocowania - dedykowane do płyt GK np. takie: http://hexagon.win.pl/oferta/product_info.php?cPath=4_17&products_id=71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Broc 29.09.2009 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2009 Jeszcze raz dziękuję. Wole przygotowac się teoretycznie nt.mocowania uchwytów bo nie wiem czy mój pan od wszystkiego będzie miał czas i to zrobi czy też będę musiała szukać i trafie na mniej fachowego fachowca. Kotwa na wylot odpada bo po drugiej stronie ściany jest sąsiad. Jest to ściana z cegły ale ja jeszcze musiałam dac wyciszenie ( juz nie pamiętam dokładnie nazwy, zdaje się isolver między g-k, na samym wierzchu jest płytka ceramiczna elewacyjna imitująca cegłę ( na kleju) Pamiętam gdzie są łączenia płyt g-k i chyba tam trzeba będzie mocowac uchwyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 06.10.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Jak masz ścianę z cegły to wystarczą odpowiednio długie kołki rozporowe - tak żeby przeszły przez płytkę, płytę, izolację i utkwiły w cegle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts