Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grodzić działkę, czy nie ??

Recommended Posts

Nie, nie jest to jak sądze głupie pytanie...

Powiedzcie mi taką rzecz...

Kupiliśmy działkę... :lol: Zamierzamy coś ruszyć w przyszłym roku... I teraz działka to tak naprawdę łyse poletko. Biorąc pod uwagę fakt, że teraz kiedy będzie się tylko wylewać fundamet i może nawet postawi mury przykryte dachem, to i tak wciąż ciężko będzie coś "sesnsownie" ukraść... Nie pytam o to że niby może chcę przyoszczędzić na ogradzoniu... Chodzi o sprawy techniczne, jak manewrowanie ciężkich samochodów z betonem, materiałami po samej działce. Działka ma 1200 m2 w kwadracie, więc nie jest to chyba przestrzeń, w której to swobodnie znanych gabarytów pojazdy będą mogły do każdego potrzebnego miejsca sobie dojechać...

Co wy o tym myślicie ??

Ja jestem za tym, żeby jednak zrobić ogrodzenie, przynajmniej z trzech stron. Działka 1200 m2 nie jest wcale mała, więc kierowcy cieżarówek powinni sobie poradzić. A jeśli chcesz budować fundamenty albo nawet stan surowy to napewno będziesz miał na działce jakiś garaż blaszak, betoniarke, materiały itp... To też dużo zależy od okolicy w jakiej jest działka, bo nas np troche drażniło, że sąsiedzi sobie skracają drogę idąc przez naszą działke.

serwus-ja jestem za tym zeby piewsza rzecza bylo ogrodzenie swojego terenu.w ten sposob uniknie sie wielu rozmaitych nieporozumien (wiem cos o tym)kierowcy na pewno dadza rade.nie musi byc to od razu masywne ogrodzenie,wystarczy prowizorka (moj wujek ma ogrodzenie z nieokorowanych zerdzi).

pozdrawiam

Polacy to właśnie maja taka zasadę że jak nie widzą ogrodzenia to uważają , że wspólne dobro i wejsc trzeba.

W Danii np. jest tak, ze oni tam właściwie ogrodzeń nie buduja i fajnie sobie zyją.

Szkoda,że u nas tak nie ma. Nie wiem moze to ma swoje korzenie w szlacheckiej mentalnosci- co zdobyczne to moje. :D

Niestety u nas nie wyrobił się jeszcze nawyk poszanowania czyjegoś terytorium. Z drugiej strony w momencie rozpoczynania inwestycji każda złotówka się liczy. Rozważ postawienie słupków i przytwierdzenie do nich dwóch poziomych rygli. Jeżeli na działce nie mieszkasz to niezależnie, jakie ogrodzenie postawisz to i tak Ci je pokonają, a takie prowizoryczne wygrodzenie pozwoli Ci obsobaczyć przypadkowo napotkanych intruzów. Docelowy płot postawisz jak już będziesz mieszkał i rozpoznasz się z kasą.

My ogrodziliśmy oczywiście prowizorycznie,bo przy budowie zdażają się różne wypadki.Początkowo brama była otwarta/żeby sąsiedzi mogli skrócić sobie droge/,ale okoliczna młodzież robiła sobie tam siłownie lub nie wiem co bo kamienie/a raczej głazy/złożone w jednym kącie zostały w dużej części porozrzucane,a siatka ogrodzeniowa w kilku miejscach połamana.Zamknęliśmy ,ogrodzenie naprawiliśmy i wizyty nieproszonych gości skończyły się.Wygląda na to,że jak otwarte to trzeba wejść i porozwalać a jak zamknięte to niech sobie będzie.Radze Ci ogrodzić .

Gość pro

Ja mam 1400m2 jak miałem fundament nie ogrodziłem, ale zaraz gdy sąsiad sięzaczął budować to załowałem bo transport jaki był do sasiada manewrował po mojej działce, później ogrodziłem 3 stron, tez jeżdzili, więc teraz grodze z przodu.

A to czy dojedzie transport zależy od tego jak ustawisz dom na działce i zaplanujesz wszystko do przodu.

pro

• 2 weeks później...
RYSZARDZIE,ogrodzenie tak dużej działki to napewno ogromny koszt.Do budowy można ogrodzić tylko kawałek i to prowizorycznie.My ogrodziliśmy całą tymczasowo,ale mamy tylko 1300m i z jednej strony ogrodzenie sąsiada.Poniesiony wdatek to 600zł za siatke,słupki drewniane i troche starych metalowych mieliśmy za darmo,praca własna,brama zbita z desek zaciągnięta siatką/i jak na prowizorke wygląda bardzo przyzwoicie/Na stałe ogrodzimy dopiero po zbudowaniu domu / jak wystarczy kasy a jak braknie to prowizorka zostanie dopóki będzie trzeba/

Kiedyś już o tym pisałem w podobnym wątku. Pamiętajmy również o tym, że przepisy budowlane zobowiązują nas do zabezpieczenia placu budowy. Innymi słowy, jeżeli ktoś wejdzie na naszą działkę i złamie sobie nogę na porzuconej łopacie, to będzie Cię mógł sądzić o odszkodowanie. I to pomimo tego, że właściwie nie miał prawa wejść na nasz teren. O takiej sytuacji, że dziecko sąsiada wpadnie do wykopu wolę już nie myśleć. Dlatego moim zdaniem działkę powinno się ogrodzić (przynajmniej tą jej część, na której prowadzone są prace budowlane). Dobrze jest jednak zrobic to tak, aby ogrodzenie, przynajmniej w części, można było szybko rozebrać, gdyby zaistniała taka konieczność.

Ja kupiłam działkę w listopadzie i miałam nie grodzić jednak gdy sąsiedzi urządzili na mojej działce składowisko i drogę to niestety nie pozostaje mi nic innego. Inna kwestia to śmieci podrzucane nie wiadomo przez kogo. Ogrodzenie będzie tymczasowe na czas budowy. W każdej chwili można wykopać słupki. No i psa będę mogła swobodnie puścić.

Ryszard, działkę grodziłem metalową, ocynkowaną siatką. Słupki metalowe o grub. ścianki 6mm (odrzut z huty), w spodzie krawężniki wibroprasowane. Działka moja graniczy z lasem i miałem gości (dziki, zające, sarny), które niszczyły drzewka nawet latem. Teraz mam spokój. Jednocześnie siatka nie zasłania lasu jak np. betonowy płot. Nie polecam cienkiej siatki powlekanej, którą nawet pies potrafi zniszczyć.

Pozdrawiam Krzysztof